Εκτακτα εργασιακά μέτρα από την BEAT μετά τον μηδενισμό των εσόδων της

Εκτακτα εργασιακά μέτρα από την BEAT μετά τον μηδενισμό των εσόδων της

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκ περιτροπής εργασία, μείωση μισθών και ορισμένες απολύσεις είναι μερικές από τις συνέπειες της πανδημίας στην BEAT, η οποία έχει έρθει αντιμέτωπη με πρωτοφανή μείωση του τζίρου της. Τα μηδενικά σχεδόν έσοδα της εταιρείας διεθνώς (σημειώνεται ότι το 90% των εσόδων της προέρχεται από τη Λατινική Αμερική, όπου με εξαίρεση το Μεξικό όλες οι άλλες χώρες έχουν κηρύξει πλήρες lockdown) τα οποία υπό κανονικές συνθήκες ανέρχονταν σε περίπου 10 εκατ. ευρώ μηνιαίως, οδήγησαν τη διοίκηση της εταιρείας στην ανάγκη προσαρμογής των δεδομένων της, όπως εξηγούν στελέχη της.

«Προχωρήσαμε σε μια δέσμη μέτρων, τα οποία είναι πολύπλοκα, προκειμένου να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας μπορούμε», δήλωσε στην «Κ» ο ιδρυτής της BEAT, Νίκος Δρανδάκης. Η μισθοδοσία της Αθήνας ανέρχεται σε περίπου 3 εκατ. ευρώ μηνιαίως, όπως εξηγούν στελέχη της εταιρείας, και ο μηδενισμός του τζίρου επιβάλλει τη λήψη έκτακτων μέτρων. Η εταιρεία που απασχολεί 350 εργαζομένους στην Αθήνα προχώρησε σε 13 απολύσεις (περίπου 4%) εργαζομένων, οι οποίοι κατά την τελευταία αξιολόγηση (που πραγματοποιήθηκε προ πανδημίας) κρίθηκε ότι θα έπρεπε να αποχωρήσουν λόγω χαμηλής αποδοτικότητας.

«Το 10% των εργαζομένων θα εργαστεί υπό συνθήκες εκ περιτροπής εργασίας (με μειωμένη κατά 50% απασχόληση και αποδοχές)», εξηγεί ο κ. Δρανδάκης. Για τους υπόλοιπους εργαζομένους εφαρμόστηκε ένα σύνθετο, αναλογικό πλάνο μείωσης αποδοχών. Ειδικότερα, με εξαίρεση τους εργαζομένους που λαμβάνουν μισθούς κάτω των 1.000 ευρώ και δεν υπέστησαν καμία μείωση, η κλιμακωτή περικοπή των μισθών ξεκινά από 10% και φτάνει και το 30%, με τον μέσο όρο της μείωσης να τοποθετείται περίπου στο 15%. Εξαίρεση αποτελούν τα στελέχη της εταιρείας που έχουν υποστεί μείωση 50%, καθώς και οι αποδοχές του ιδρυτή της εταιρείας που μειώθηκαν κατά 70%. «Οι μισθοί θα επανέλθουν στα σημερινά επίπεδα ύστερα από τρεις μήνες, ενώ η εκ περιτροπής εργασία θα διαρκέσει ένα μήνα», διευκρινίζει ο κ. Δρανδάκης. Σημειώνεται ότι ο ίδιος –καθώς το ταμείο της εταιρείας δεν το επιτρέπει– δημιούργησε ένα ταμείο εντός της εταιρείας το οποίο υποστηρίζει ο ίδιος οικονομικά προκειμένου να ενισχυθούν εργαζόμενοι που εισήλθαν στο καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

«Οι μέτοχοί μας έχουν βάλει πλάτη, ωστόσο δεν αρκεί. Είχαμε και πάντα θέλαμε να έχουμε καλοπληρωμένους εργαζομένους, είναι μέρος της φιλοσοφίας μας», τονίζει ο κ. Δρανδάκης, όμως «τα μηδενικά μας έσοδα αυτή τη στιγμή δεν αποτελούν σύμμαχο αυτής της προσπάθειας» και προσθέτει ότι τώρα προέχει η επιβίωση της εταιρείας. Προσθέτει μάλιστα ότι η BEAT αξιοποίησε στο ελάχιστο τις δυνατότητες που της παρέχει ο νόμος, ενώ διευκρίνισε ότι «διατηρήσαμε το 96% των θέσεων εργασίας, λαμβάνοντας ταυτόχρονα αμιγώς προσωρινά μέτρα». Αμεσα θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα που αφορούν προμηθευτές και συνεργάτες της εταιρείας. Σε σχετική καταγγελία προχώρησε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, ζητώντας την ανάκληση των απολύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή