Στόχος του ΟΤΕ, να διατηρήσει την κερδοφορία του εντός του 2020

Στόχος του ΟΤΕ, να διατηρήσει την κερδοφορία του εντός του 2020

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα επηρεασθεί η μερισματική πολιτική του ΟΤΕ από την πανδημία του κορωνοϊού. Αν και τα αποτελέσματα του ομίλου θα υποχωρήσουν στη διανυόμενη οικονομική χρήση, η κερδοφορία δεν θα επηρεασθεί καθώς θα μειωθούν αντίστοιχα τα έξοδα, γνωστοποίησε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ.

Μιλώντας χθες στην πρώτη διαδικτυακή συνέντευξή του σε Ελληνες δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΟΤΕ εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από την πορεία του ομίλου σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και ισχύος των περιοριστικών μέτρων στη κίνηση του πληθυσμού. Αναφορικά με τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, ο κ. Τσαμάζ είπε ότι άντεξαν στην αύξηση της κίνησης κατά τις ημέρες εγκλεισμού των Ελλήνων στα σπίτια τους. Πρόσθεσε ότι η κίνηση στα δίκτυα σταθερής αυξήθηκε κατά 50% στα δεδομένα και κατά 45% στη φωνή. Κάθε ημέρα από το δίκτυο της σταθερής του ΟΤΕ διακινούνται 10 Petabyte (PB) ή 10.000 TB (TeraByte).

Στην κινητή τηλεφωνία η αύξηση των δεδομένων ανήλθε σε 90% και στη φωνή στο 10%. Σχεδόν 830 TeraBytes πληροφοριών διεκπεραιώνονται καθημερινά από το δίκτυο της Cosmote και μεγάλο μέρος της αύξησης προήλθε από την παροχή του δωρεάν όγκου δεδομένων (15 GB).

O κ. Τσαμάζ απέδωσε την επιτυχή απόκριση των δικτύων της Cosmote σε αυτή τη δοκιμασία σε τρεις λόγους: πρώτον, στις υψηλές επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς, δεύτερον, στις επεκτάσεις και αναβαθμίσεις δικτύου που έγιναν εκ των ενόντων αυτές τις ημέρες από τους μηχανικούς του ομίλου και, τρίτον, στις τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικές εκμάθησης (Artificial Intelligence & Machine Learning) που έχουν ενσωματωθεί στα δίκτυα του οργανισμού.

Το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου ΟΤΕ, σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, εμφάνισε καθυστερήσεις, αλλά εκτίμησε ότι μετά το πέρας των μέτρων περιορισμού της κίνησης θα συνεχιστεί κανονικά. Για τους απλήρωτους λογαριασμούς, ο πρόεδρος του ΟΤΕ είπε ότι το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου υπήρξε ισχυρό κύμα καθυστέρησης στην εξόφληση των οφειλών, το οποίο ωστόσο στο πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου περιορίστηκε. Για τους εταιρικούς πελάτες εκφράσθηκε αισιοδοξία ότι θα ανταποκριθούν στην εξόφληση των οφειλών τους, παρόλο που η διοίκηση του ΟΤΕ αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση θα είναι δύσκολη για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις τους επόμενους μήνες, ειδικά στον τουριστικό τομέα.

Ο εταιρικός μετασχηματισμός δεν επηρεάζεται από την πανδημία. Αντίθετα, ο όμιλος θα επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του, ενώ αναφορικά με την είσοδό του σε νέες αγορές, ο ΟΤΕ να συνεχίζει τη στρατηγική του όπως συμβαίνει π.χ. με τα τυχερά παίγνια. Ο κ. Tσαμάζ ανέφερε ότι η αγορά τυχερών παιγνίων ενδιαφέρει και σχετικά σύντομα θα ολοκληρωθεί το εγχείρημα σε συνεργασία με την Intralot.

Κληθείς να σχολιάσει το ναυάγιο της συμφωνίας Forthnet-Αlter Ego, είπε ότι η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει την πορεία του ΟΤΕ, αλλά σημείωσε ότι είναι καλύτερο για την αγορά τηλεπικοινωνιών να δραστηριοποιείται μια υγιής επιχείρηση, όπως συμβαίνει με τη Vodafone και τη Wind, παρά μια «τραυματισμένη Forthnet». Για τα μέτρα της Ε.Ε., αναφορικά με τη δυνατότητα αναγνώρισης των κρουσμάτων κορωνοϊού μέσω κινητού, ο πρόεδρος του ΟΤΕ εξέφρασε αμφιβολίες για την αξιοπιστία του μέτρου. Ωστόσο, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στην εφαρμογή του, ο όμιλος ΟΤΕ θα διασφαλίσει την ορθή χρήση των δεδομένων αυτών.

Τέλος, αναφερόμενος στη συνεισφορά του ομίλου ΟΤΕ στη χώρα και στην κοινωνία κατά την κρίση του κορωνοϊού, ο κ. Τσαμάζ ανέφερε ότι, παρά τις οικονομικές πιέσεις, «οι βασικοί μας μέτοχοι στηρίζουν την επιλογή μας να βάλουμε πάνω απ’ όλα τις ανάγκες των ανθρώπων και της κοινωνίας αυτή τη δύσκολη στιγμή, με όποιο κόστος». Η συνολική συνεισφορά του ΟΤΕ στην πανδημική κρίση ποσοτικοποιήθηκε από τον πρόεδρο του ΟΤΕ σε 7,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρώ αφορούν υλικό και υπηρεσίες υγείας και τα υπόλοιπα τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες προς το Δημόσιο και τους πολίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή