Επενδύσεις 4,3 δισ. ευρώ έως το 2030 από ΑΔΜΗΕ

Επενδύσεις 4,3 δισ. ευρώ έως το 2030 από ΑΔΜΗΕ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε χιλιάδες νέα χιλιόμετρα ηλεκτρικών διασυνδέσεων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα είναι υποθαλάσσιες, θα κατασκευάσει ο ΑΔΜΗΕ μέχρι το 2030, επενδύοντας συνολικά 4,3 δισ. ευρώ. Οι νέες διασυνδέσεις περιλαμβάνονται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2030 που υποβλήθηκε από τον ΑΔΜΗΕ προς έγκριση στη ΡΑΕ, το οποίο έχει ενσωματώσει προσαρμογές βάσει της αλλαγής του ενεργειακού μείγματος της χώρας ως αποτέλεσμα της απολιγνιτοποίησης, και προβλέπει τη σταδιακή διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας. Οι βασικές παράμετροι του νέου δεκαετούς προγράμματος του ΑΔΜΗΕ παρουσιάστηκαν χθες από τη διοίκηση της εταιρείας μέσω τηλεδιάσκεψης στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στην τηλεδιάσκεψη, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, έγινε και επισκόπηση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και εξετάστηκε το πώς ενδέχεται να επηρεαστούν από την κρίση του κορωνοϊού. Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ διαβεβαίωσε ότι οι επιπτώσεις είναι, προς το παρόν, πολύ περιορισμένες και ότι σε κάθε περίπτωση υπάρχει δυνατότητα ο διαχειριστής να αναλάβει με τα δικά του συνεργεία την υλοποίηση τμημάτων εναέριων γραμμών που ενδέχεται να καθυστερήσουν εξαιτίας της πανδημίας.

Η πρώτη φάση του επενδυτικού προγράμματος του ΑΔΜΗΕ ολοκληρώνεται το 2024 και περιλαμβάνει έργα 1,6 δισ. ευρώ. Με τη διασύνδεση των νησιών, όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, τα νησιά θα απαλλαγούν από τα φουγάρα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και οι καταναλωτές σε όλη την Ελλάδα από τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που πληρώνουν κάθε χρόνο σε υπηρεσίες κοινής ωφελείας.

Τα σημαντικά έργα με τα οποία θα ολοκληρωθεί ο χάρτης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων είναι:

Διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου: Το έργο, ύψους 350 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνεται εντός του 2020 με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ε.Ε.

Διασύνδεση Κρήτης – Αττικής: Την περίοδο 2021-2024 οι επενδύσεις για το έργο –που πρόκειται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ– θα φτάσουν τα 781 εκατ. ευρώ, με στόχο ολοκλήρωσης της διασύνδεσης το 2023. Μαζί με το τμήμα που θα υλοποιηθεί το 2020, ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.

Διασύνδεση των Κυκλάδων: Στα διασυνδεδεμένα νησιά των Κυκλάδων (Σύρος – Πάρος – Μύκονος – Ανδρος – Τήνος), θα προστεθεί μέσα στο 2020 η Νάξος. Η τελευταία φάση, προϋπολογισμού 389 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί το 2023-2024 με τα νησιά Σέριφος – Μήλος – Φολέγανδρος – Σαντορίνη. Το συνολικό έργο συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Επέκταση συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο: Το σύστημα υπερυψηλής τάσης επεκτείνεται στην Πελοπόννησο δίνοντας περαιτέρω περιθώρια διείσδυσης ΑΠΕ στο νότιο σύστημα της χώρας, με συνολικό προϋπολογισμό 90 εκατ. και ολοκλήρωση έως το 2024. Το πρώτο σκέλος του έργου (Μεγαλόπολη – Κόρινθος και ΚΥΤ Κορίνθου) θα ολοκληρωθεί το 2021.

Διασύνδεση των Δωδεκανήσων: Το σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων (Κως – Ρόδος – Κάρπαθος) θα διασυνδεθεί με το ηπειρωτικό σύστημα έως το 2027, με συνολικό προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ

Διασύνδεση του ΒΑ Αιγαίου: Ο χάρτης των διασυνδέσεων στο Αιγαίο θα ολοκληρωθεί το 2029 με τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τη Σκύρο. Αυτό το έργο, συνολικού ύψους 885 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τις διασυνδέσεις Σκύρου – Λέσβου – Λήμνου – Χίου – Σάμου με την Εύβοια στα δυτικά, τη Θράκη στα βόρεια και την Κω στα νότια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή