Κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές για τη Forthnet

Κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές για τη Forthnet

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεσμευτικές οικονομικές προσφορές στη Nomura για την εξαγορά των δανείων της Forthnet από τις ελληνικές τράπεζες θα καταθέσουν, εκτός απροόπτου, αύριο Μεγάλη Παρασκευή η Duet Private Equity και η United Group, συμφερόντων της BC Partners. Και οι δύο ενδιαφερόμενοι επενδυτές εμφανίζονται αποφασισμένοι να καταθέσουν ανταγωνιστικές προτάσεις, πλην όμως πιθανόν σε επίπεδα προσαρμοσμένα στα νέα δεδομένα της πανδημίας. Αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με πηγές από αμφοτέρους τους υποψηφίους, θα επηρεάσουν όχι τόσο τις προοπτικές του κλάδου όσο την ευρύτερη μακροοικονομική εικόνα. Παραμένει έτσι προς εξακρίβωση το ύψος των τιμημάτων που θα προσφερθούν. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία πρόταση που έχει γίνει ήταν στα επίπεδα των 41 εκατ. ευρώ.

Ηδη οι δύο επενδυτές δείχνουν να θέλουν να αποκτήσουν προβάδισμα: από τη μεν United Group επισημαίνεται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, πως είναι μακροπρόθεσμος επενδυτής και όχι fund με βραχυχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα, και από τη δε Duet ισχυρίζονται πως η δική τους προσφορά μπορεί να φέρει γρηγορότερα έσοδα στις τράπεζες αφού δεν απαιτεί, όπως σημειώνουν, χρονοβόρες εγκρίσεις από την ελληνική ή και ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού. Οι προτάσεις που θα κατατεθούν αύριο αφορούν την εξαγορά τραπεζικών υποχρεώσεων της Forthnet που είναι της τάξης των 310 εκατ., αλλά και την αρχιτεκτονική της συμφωνίας βάσει της οποίας θα προχωρήσει η απόκτηση του ελέγχου του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet από τον προτιμητέο επενδυτή. Στα δάνεια περιλαμβάνεται και μετατρέψιμο ομολογιακό που δίδει τη δυνατότητα στον αγοραστή του να ελέγξει έως και σχεδόν το 40% του μετοχικού κεφαλαίου σε περίπτωση εξάσκησής του. Υπενθυμίζεται πως οι τρεις βασικές πιστώτριες τράπεζες ελέγχουν και ποσοστά του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης (Πειραιώς 13,6929%, Εθνική 11,01% και Alpha 7,69%).

Η μονομαχία μεταξύ των βρετανικών επενδυτικών κεφαλαίων Duet Private Equity και BC Partners ξεκίνησε μετά την απόσυρση της Alter Ego στις 11 Μαρτίου από τις διαπραγματεύσεις. Οι τράπεζες, πριν από την εμφάνιση της Alter Ego, βρίσκονταν σε συζητήσεις με τον όμιλο Κυριακού. Είχε προηγηθεί διαπραγμάτευση με τις Vodafone και Wind που έληξε χωρίς αποτέλεσμα. Η περίοδος αποκλειστικής διαπραγμάτευσης με την πλευρά Κυριακού έληξε στα τέλη Ιουλίου του 2019, πήρε παράταση ενός μηνός και τελικώς απορρίφθηκε. Ακολούθησε η Alter Ego, η Duet και τώρα η BC Partners διά της United Group.

Η United Group, που μπήκε στη διεκδίκηση της Forthnet στα μέσα Μαρτίου, μόλις πέρυσι εξαγοράστηκε από όχημα συμφερόντων της BC Partners, του μεγαλύτερου δηλαδή ευρωπαϊκού ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου. Επικεφαλής της BC Partners είναι ο Νίκος Σταθόπουλος ο οποίος, σε δηλώσεις του στην «Κ» στα τέλη του 2019, έχει τονίσει πως το ενδιαφέρον της BC Partners για την Ελλάδα εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η United εξαγοράστηκε από την BC Partners σε μια συναλλαγή που την αποτίμησε στα 2,568 δισ. ευρώ. Η United απέκτησε εσχάτως και τη Vivacom, τη μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή της Βουλγαρίας, η οποία με τη σειρά της έχει εξαγοράσει την Telekom Albania από τον ΟΤΕ. Στο χαρτοφυλάκιό της βρίσκεται και η κροατική Tele2.

Από την άλλη πλευρά, η Duet Group είναι μια διεθνής εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου που ιδρύθηκε από τον Henry Gabay το 2002. Ελέγχει πολλούς διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των Duet Private Equity, Emerging Markets Investment Management, Duet Alternative Investments, Merit Capital και την Hill Street Limited. Οι διαχειριστές του group ειδικεύονται στη διαχείριση κεφαλαίων και παροχή συμβουλών είτε σε θεσμικούς επενδυτές, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, οι επενδυτικές τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία, είτε για επενδυτές λιανικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή