Στην αμερικανική Δικαιοσύνη προσφεύγουν μέτοχοι της Akazoo

Στην αμερικανική Δικαιοσύνη προσφεύγουν μέτοχοι της Akazoo

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημαντική πτώση τελούσε υπό διαπραγμάτευση χθες η μετοχή της Akazoo στο αμερικανικό χρηματιστήριο Nasdaq. Παράλληλα, μια σειρά αμερικανικών νομικών εταιρειών κάλεσαν χθες τους μετόχους της εταιρείας να συμμετάσχουν σε νομικές προσφυγές που ξεκινούν κατά των υπευθύνων της επιχείρησης, εκτιμώντας ότι τους εξαπάτησαν. Χθες, τουλάχιστον έξι νομικές εταιρείες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν αγωγές κατά της Akazoo για παραπλάνηση των αμερικανικών νόμων της κεφαλαιαγοράς. Κάλεσαν δε τους μετόχους της να συμμετάσχουν σε αυτές. Μεταξύ των νομικών εταιρειών που ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν νομικές κινήσεις κατά της διοίκησης της Akazοο είναι οι Rosen Law Firm, The Schall Law Firm, Glancy Prongay & Murray LLP κ.ά.

Επίσης, χθες, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Quintessential Capital Management (QCM), σύμφωνα με την οποία η διοίκηση της Akazoo χειραγωγούσε τα στοιχεία της εταιρείας, η διοίκηση της τελευταίας παρέμενε άφαντη. Παρά τον μεγάλο θόρυβο που σημειώθηκε, δεν έδωσε την παραμικρή απάντηση στις κατηγορίες που διατύπωσε η αμερικανική εταιρεία επενδύσεων Quintessential Capital Management.

Αναφορικά με την πορεία της μετοχής, χθες η τιμή της Akazoo υποχωρούσε επιπλέον 10% σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας και σε επίπεδα χαμηλότερα των 2 δολ. Τη Δευτέρα η εταιρεία είχε σημειώσει πτώση της τάξης του 12,2% αφού υποχώρησε από τα 2,53 στα 2,22 δολ. Σημειώνεται ότι η τιμή της μετοχής από τις αρχές Σεπτέμβρη που ξεκίνησε η διαπραγμάτευσή της στο Nasdaq έχει απολέσει πάνω από τα 2/3 της αρχικής της αξίας. Η εταιρεία εισήλθε στο αμερικανικό χρηματιστήριο στις 11 Σεπτεμβρίου 2019 με χρηματιστηριακή αξία 325 εκατ. δολ. (περίπου 300 εκατ. ευρώ) ενώ σήμερα η αξία της κυμαίνεται στα 100 εκατ. δολ. (περίπου 91 εκατ. ευρώ). Η πορεία της τιμής της μετοχής, με εξαίρεση τις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης στο Νasdaq, παρουσιάζει συνεχή υποχώρηση μέχρι και σήμερα.

Η Akazoo, αν τελικά καταρρεύσει, θα είναι η τρίτη κατά σειράν ελληνικών συμφερόντων εταιρεία νέας τεχνολογίας που κλείνει με κατηγορίες εξαπάτησης του επενδυτικού κοινού. Είχε προηγηθεί η πολλά υποσχόμενη Velti (2010), ακολούθησε η Globo (2014) και τέλος η Akazoo. Και οι τρεις ήταν εισηγμένες σε ξένα χρηματιστήρια, με τη Velti στο Nasdaq, την Globo στην αγορά AIM του Λονδίνου και την Αkazoo, που αρχικά ήταν εισηγμένη στην αγορά του Λονδίνου AIM με την επωνυμία Internet Q και στη συνέχεια στο Nasdaq με την επωνυμία Akazoo.

H έκθεση της QCM κάνει σαφή αναφορά για «υπόγειες διαδρομές» του στελεχικού δυναμικού μεταξύ των εταιρειών Velti, Globo και Akazoo. O διευθύνων σύμβουλος της Akazoo, Απόστολος Ζερβός, ήταν στέλεχος της Velti την περίοδο 2008-2010, δηλαδή μέχρι την κατάρρευσή της. Επιπλέον, αρκετοί πρώην εργαζόμενοι είτε της Globo είτε της Velti σήμερα απασχολούνται στην Akazoo.

Σημειώνεται ότι η Akazoo προήλθε από την Internet Q, ιδρυτής της οποίας ήταν ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος και η οποία παραμένει ένας από τους βασικούς μέτοχους της Akazoo σήμερα. Για την Internet Q, υπήρξαν κατηγορίες στο παρελθόν ότι χειραγωγούσε τα μεγέθη της. Οι κατηγορίες δημοσιοποιήθηκαν στις 3 Δεκεμβρίου 2014 από τη ShareProhets, αμέσως μετά την κατάρρευση της Globo. Η ShareΡrophets, στην αναφορά της με τίτλο «Από την Αθήνα με αγάπη: Internet Q – η τιμή στόχος είναι μία δραχμή», αναφερόταν στην πιθανή χειραγώγηση των δεδομένων της Internet Q. H αναφορά αυτή ήταν, σύμφωνα με την QCM, η αφορμή για τη δική της έρευνα, που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα του Πάσχα, 20 Απριλίου 2020.

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή