Διαχειρίσιμος ο αντίκτυπος της κρίσης για τον όμιλο Τιτάν

Διαχειρίσιμος ο αντίκτυπος της κρίσης για τον όμιλο Τιτάν

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρότερες του αναμενομένου ήταν οι αρχικές αρνητικές συνέπειες από την υγειονομική κρίση στον κλάδο των δομικών υλικών, όπως ανέφερε χθες η διοίκηση του ομίλου Τιτάν. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων έξι εβδομάδων, η αγορά τσιμέντου κατέγραψε πτώση της τάξεως του 30%-40% στις αγορές που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία, δηλαδή στη Νέα Υόρκη και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ στη Φλόριντα και τις μεσοατλαντικές πολιτείες των ΗΠΑ, όπως επίσης και στην Τουρκία, η πτώση ήταν της τάξεως του 10%.

Στην Ελλάδα, η κάμψη κινήθηκε περίπου στο 20%-25%, ενώ στην Αίγυπτο σημειώθηκε ακόμα και αύξηση της ζήτησης παρά τις δυσμενείς συνθήκες. Μάλιστα, καθώς στις περισσότερες αγορές έχει ξεκινήσει η σταδιακή κατάργηση των περιοριστικών μέτρων, καταγράφεται ήδη κάποια αύξηση της κατανάλωσης.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η διοίκηση του Τιτάνα προβλέπει πλήγμα στη ζήτηση των προϊόντων του ομίλου για το 2020, χωρίς όμως να είναι σαφές ούτε το μέγεθος της πτώσης των πωλήσεων, αλλά ούτε και η διάρκεια της κάμψης αυτής.

Σίγουρα όμως, στην αγορά κατοικίας αναμένεται πτώση της ζήτησης λόγω μείωσης της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας και της ανόδου της ανεργίας. Αντίστοιχα, υπάρχει κίνδυνος αναστολής ή ακύρωσης έργων στον τομέα των εμπορικών και επιχειρηματικών ακινήτων.

Στον αντίποδα, ο όμιλος ευνοείται από το ότι έχει μειωθεί σημαντικά το κόστος ενέργειας, γεγονός που ενισχύει το περιθώριο κέρδους. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι κατασκευές θεωρούνται ασφαλής και αναγκαία δραστηριότητα, με αποτέλεσμα ο κλάδος να έχει τη δυνατότητα να ωφεληθεί από τις προσπάθειες των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών για τον μετριασμό των επιπτώσεων στην οικονομία.

Ηδη, έχει τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της επιτάχυνσης των δημόσιων έργων. Ετσι, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα, η έναρξη μείζονος κλίμακας έργων υποδομής ενδέχεται να λειτουργήσει ως αντισταθμιστικός παράγοντας στήριξης του ομίλου.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι υπάρχει εφησυχασμός. Η διοίκηση έχει ήδη σπεύσει να ενισχύσει τη ρευστότητα κατά 400 εκατ. ευρώ, τόσο μέσω ταμειακών διαθεσίμων, όσο και μέσω δεσμευμένων γραμμών χρηματοδότησης, ενώ έχει προχωρήσει και στην αναστολή επενδυτικών δαπανών ύψους 50 εκατ. ευρώ, οι οποίες κρίθηκαν, προς το παρόν, μη απαραίτητες.

Επιπλέον, θα προχωρήσει και σε περικοπή άλλων δαπανών κατά τουλάχιστον 33 εκατ. ευρώ. Σε σχετικές δηλώσεις του, ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ομίλου Τιτάν σημείωσε ότι «όπως κάθε κρίση, έτσι και αυτή θα περάσει – και θέλουμε να είμαστε καλά προετοιμασμένοι για να συνεχίσουμε την πορεία μας δυναμικά, όταν φτάσει αυτή η στιγμή».

Το φετινό πρώτο τρίμηνο, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 6,1% σε 348,8 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι και τον Απρίλιο το σχετικό ποσό άγγιξε τα 508 εκατ. ευρώ, κατορθώνοντας να διατηρηθεί σε επίπεδο αντίστοιχο του περυσινού έτους.

Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) μειώθηκαν κατά 8,5% σε 40,6 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω επιβάρυνσης 10 εκατ. ευρώ που αφορούσε την ετήσια συντήρηση του εργοστασίου στη Φλόριντα, η οποία φέτος πραγματοποιήθηκε νωρίτερα συγκριτικά με το 2019. Αντίστοιχα, με την προσθήκη και του Απριλίου, τα λειτουργικά κέρδη κατέγραψαν άνοδο κατά 9,3% σε 67,2 εκατ. ευρώ. Πάντως, ο όμιλος παρουσίασε ζημίες 15,8 εκατ. ευρώ, από 6,2 εκατ. ευρώ το περυσινό πρώτο τρίμηνο, λόγω της εγγραφής κόστους ύψους 9 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της αποτίμησης συμβάσεων αντιστάθμισης ρίσκου (hedging) σταθερού επιτοκίου σε δολάρια.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, κατέγραψε άνοδο από τις αρχές του έτους, παρότι, παραδοσιακά, το πρώτο τρίμηνο είναι το πλέον αδύναμο κάθε έτους. Παράλληλα, αυξημένες ήταν και οι εξαγωγές. Ο κύκλος εργασιών για τον τομέα Ελλάδας και Δυτικής Ευρώπης το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 2,4% σε 57,5 εκατ. ευρώ. Ετσι και τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 1,4 εκατ. ευρώ, από ζημίες 0,8 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή