Σε τρεις φάσεις η ενοποίηση των Ανδρομέδας, Νηρέα, Σελόντα

Σε τρεις φάσεις η ενοποίηση των Ανδρομέδας, Νηρέα, Σελόντα

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με όραμα να φέρει τα μεσογειακά ψάρια σε όσο περισσότερα τραπέζια μπορεί, ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου «Ανδρομέδα», Αλεξ Μάιερς, οδηγεί στην τελική ευθεία το πολυαναμενόμενο εγχείρημα στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες, αυτό της συγχώνευσης τριών μεγάλων εταιρειών του κλάδου σε ένα σχήμα.

Πανδημία και «Γκλόρια»

Το εγχείρημα δεν ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς πέραν των συσσωρευμένων χρεών που είχαν η Νηρεύς και η Σελόντα, η διοίκηση της εταιρείας Ανδρομέδα έχει να αντιμετωπίσει και τις απώλειες από δύο μεγάλα έκτακτα γεγονότα: την πανδημία του κορωνοϊού που προκάλεσε ακόμη και 50% πτώση των πωλήσεων στον όμιλο στην αρχή του lockdown –με την απώλεια σήμερα να έχει περιορισθεί στο 20%– και την καταιγίδα «Γκλόρια» τον Ιανουάριο, που προκάλεσε την εξαφάνιση, εν μια νυκτί, του 40% της παραγωγής στην Ισπανία, όπου και διαθέτει σημαντικές εγκαταστάσεις η Ανδρομέδα.

Νέες επενδύσεις

Επενδύσεις σε σύγχρονο εξοπλισμό στις υφιστάμενες μονάδες εκτροφής ψαριών, συγχώνευση μονάδων έτσι ώστε να δημιουργηθούν μεγαλύτερες φάρμες, ανάπτυξη περισσότερων ειδών και είσοδος σε νέες αγορές είναι τα «όπλα» στη νέα εποχή για τον όμιλο, έτσι ώστε να παραμείνει η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στη Μεσόγειο και να συνεχίσει να ανήκει στην πρώτη δεκάδα των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως.

Σε τρεις φάσεις η ενοποίηση των Ανδρομέδας, Νηρέα, Σελόντα-1

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε χθες ο κ. Μάιερς στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως διευθύνων σύμβουλος της Ανδρομέδας, τα αμέσως επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση της εκποίησης μονάδων των Σελόντα και Νηρέα στη Διόρασις και στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς, βάσει των όρων που είχαν τεθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp), και την έξοδο των Νηρέα και Σελόντα από το Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία αναμένεται τον Ιούνιο.

Ετσι, θα μπορέσει να γίνει η ουσιαστική ενοποίηση των τριών εταιρειών σε μία, που θα έχει πια ένα νέο κοινό όνομα –αναζητείται στη φάση αυτή–, ενώ η σκέψη είναι οι τρεις υφιστάμενες ονομασίες (Νηρεύς, Σελόντα και Ανδρομέδα) να αξιοποιηθούν ως σήματα, πιθανώς σε κάποιες προϊοντικές κατηγορίες, καθώς είναι ιδιαιτέρως γνωστά.

Εδρα της νέας εταιρειας που θα προκύψει από την ενοποίηση των τριών θα είναι η Ελλάδα, ενώ η έδρα της εταιρείας holding -στην οποία θα ανήκει η νέα εταιρεία- θα παραμείνει στην Ισπανία. Εως τον προσεχή Αύγουστο αναμένεται να είναι έτοιμο και το επιχειρηματικό πλάνο για την επόμενη πενταετία.

Νέα είδη ψαριών

Εκτός από τον πυρήνα των δραστηριοτήτων που είναι η τσιπούρα και το λαβράκι, ο κ. Μάιερς τόνισε ότι στα σχέδια περιλαμβάνεται η ανάπτυξη, σε όλες τις χώρες που έχει μονάδες ο όμιλος, ακόμη δύο ειδών, του φαγκριού και του κρανιού, ενώ σε επόμενη φάση εξετάζεται η ανάπτυξη μονάδων εκτροφής μαγιάτικου, το οποίο θεωρείται ότι έχει σημαντική προοπτική.

Ο όμιλος εξετάζει επίσης τη δυναμική που αναπτύσσεται στο κανάλι της λιανικής πώλησης και την αυξανόμενη ζήτηση που υπάρχει από τους καταναλωτές για συσκευασμένο φιλέτο ψαριού και για έτοιμα προς μαγείρεμα ή προς κατανάλωση γεύματα.

«Η τάση αυτή πρώτα ήταν 15%-20% της αγοράς, τώρα, λόγω κορωνοϊού, είναι ίσως και το 50% της αγοράς. Η τάση αυτή ήρθε για να μείνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάιερς.

Το χρονοδιάγραμμα

Και εάν το 2020 θεωρείται η χρονιά μετάβασης στο νέο σχήμα, το 2021 είναι η χρονιά της μεταμόρφωσης.

Η φάση της μεταμόρφωσης περιλαμβάνει τοποθέτηση σύγχρονου εξοπλισμού στις μονάδες εκτροφής, δημιουργία μεγαλύτερων μονάδων, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η χωροθέτηση των Περιοχών Οργανωμένων Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), και θα έχει επιτευχθεί η σταδιακή αύξηση της παραγωγικότητας και η είσοδο σε νέες αγορές με την έμφαση να δίνεται στην περαιτέρω διείσδυση στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αμερικής και της Γερμανίας.

Την περίοδο 2022-2025, τη φάση της διεύρυνσης, όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Μάιερς χθες, ο όμιλος θα προχωρήσει σε νέες επενδύσεις και θα επιχειρήσει να εισέλθει σε νέες αγορές.

Πέραν των 40 εκατ. ευρώ που αφορούν την απομείωση των χρεών των εταιρειών Σελόντα και Νηρεύς, ο κ. Μάιερς απέφυγε χθες να προσδιορίσει το ύψος των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί ή προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν φέτος.

Ο ίδιος είπε ότι φέτος θα γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις από πέρυσι, ενώ αναφερόμενος ειδικά στο πλήγμα από την καταιγίδα «Γκλόρια» στην Ισπανία υποστήριξε ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο ώστε η εταιρεία σε ένα χρόνο να είναι πολύ πιο δυνατή από ό,τι ήταν προ της καταστροφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή