Αυξήθηκαν κατά 2,9% οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ

Αυξήθηκαν κατά 2,9% οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αύξηση πωλήσεων και κερδών έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2020 για τη ΦΑΓΕ, με τη γαλακτοβιομηχανία, μάλιστα, να σημειώνει σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης στη βαριά πληττόμενη από τον κορωνοϊό Ιταλία. Πάντως, η διοίκηση της εταιρείας δεν κρύβει τον προβληματισμό της για τις πιθανές αρνητικές συνέπειες που θα έχει η πανδημία τόσο στα οικονομικά της μεγέθη όσο και στη λειτουργία των μονάδων της, κάτι που εξαρτάται από τη φύση και τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων στις χώρες που δραστηριοποιείται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΦΑΓΕ, οι πωλήσεις της το πρώτο τρίμηνο του 2020 διαμορφώθηκαν σε 131,6 εκατ. δολάρια, αυξημένες κατά 2,9% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019. Ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε με πολύ υψηλότερο ρυθμό, κατά 8,5%, όμως η μείωση των μέσων τιμών πώλησης σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται η ΦΑΓΕ σε συνδυασμό με την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ και της στερλίνας μετρίασε τα έσοδα της εταιρείας.

Οι πωλήσεις σε αξία αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2019 κατά 1,7% στις ΗΠΑ, κατά 2,3% στην Ελλάδα και κατά 15% στην Ιταλία. Την ίδια ώρα στη σημαντικότερη από πλευράς πωλήσεων γιαουρτιού ευρωπαϊκή αγορά, αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου, οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ υποχώρησαν κατά 3,6%, συνέπεια κυρίως των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Αυτό φαίνεται πολύ πιο καθαρά από τα στοιχεία για τη μεταβολή του όγκου πωλήσεων: στις ΗΠΑ αυξήθηκε φέτος κατά 8,8%, στην Ιταλία κατά 13%, στην Ελλάδα κατά 8,9%, ενώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκε αύξηση, έστω και οριακή (0,7%).

Σημειώνεται, πάντως, ότι η ενίσχυση των πωλήσεων γιαουρτιού στην Ιταλία δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο, καθώς τα τελευταία χρόνια το ελληνικό γιαούρτι καταγράφει σημαντικές πωλήσεις στη γείτονα. Η αύξηση βεβαίως των αγορών από τα σούπερ μάρκετ λόγω κορωνοϊού έπαιξε κάποιο ρόλο, όπως άλλωστε συνέβη στην περίπτωση πολλών βασικών ειδών διατροφής. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις εκτός Ελλάδας αντιπροσωπεύουν το 86,1% των συνολικών πωλήσεων της ΦΑΓΕ.

Τα μεικτά κέρδη διαμορφώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2020 σε 49,6 εκατ. δολάρια, μειωμένα κατά 2,9%. Η μείωση αυτή αποδίδεται από την εταιρεία κυρίως στην αύξηση της τιμής παραγωγού στο γάλα, τόσο αυτού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή στις ΗΠΑ όσο αυτού που χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα. Μάλιστα, στην Ελλάδα η αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης ήταν 24,2%.

Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 9,4 εκατ. δολάρια έναντι 7,8 εκατ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2019, ενώ τα καθαρά κέρδη ήταν επίσης ενισχυμένα, στα 7,3 εκατ. δολάρια, έναντι 5,1 εκατ. δολαρίων πέρυσι.

Εντός του πρώτου τριμήνου του 2020 οι επενδυτικές δαπάνες της ΦΑΓΕ ήταν 6,5 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων 4,4 εκατ. δολάρια χρησιμοποιήθηκαν για το εργοστάσιο της εταιρείας στις ΗΠΑ, 1,8 εκατ. δολάρια κυρίως για εργασίες συντήρησης στις γραμμές παραγωγής που διαθέτει στην Ελλάδα και μόλις 0,3 εκατ. δολάρια για το υπό κατασκευήν εργοστάσιο στο Λουξεμβούργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή