Στα 135 εκατ. η πιστωτική γραμμή της Sunlight

Στα 135 εκατ. η πιστωτική γραμμή της Sunlight

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη αναδιάρθρωση του δανεισμού της προχωρεί η Sunlight. Παράλληλα, η εταιρεία, που ανήκει στον όμιλο Olympia και παράγει ενεργειακά στοιχεία (μπαταρίες), θα διευρύνει τις γραμμές πίστωσης από περίπου 94 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019 σε περίπου 135 εκατ. ευρώ. Ο πρόσθετος δανεισμός θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης για την επέκταση της εταιρείας στη Βόρεια Αμερική.

Η αρχή θα γίνει με την αποπληρωμή του κοινού ομολογιακού δανείου (ΚΟΔ) ύψους 50 εκατ. ευρώ, λήξης του 2022, που διαπραγματεύεται στο Χ.Α. Η εταιρεία αξιοποιεί πρόβλεψη της 5ετούς διάρκειας δανειακής σύμβασης που συνήφθη το 2017 και η οποία προβλέπει την προπληρωμή του συνόλου της ονομαστικής αξίας των ομολογιών στην τριετία. Η προπληρωμή θα γίνει 22 Ιουνίου 2020 και θα περιλάβει την ονομαστική αξία των ομολογιών αλλά και τους τόκους. Συνολικά η εταιρεία, στο τρίτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα, θα καταβάλει περίπου 51,1 εκατ. ευρώ.

Στελέχη της εταιρείας ανέφεραν ότι η Sunlight διαπραγματευόταν την προπληρωμή και τη συνολική αναδιάρθρωση του δανεισμού της προ της πανδημικής κρίσης στη χώρα μας. Γι’ αυτό άλλωστε η εταιρεία παρουσίασε τα αποτελέσματα του 2019 στις αρχές Μαρτίου.

Τα περιοριστικά μέτρα στην κίνηση που επέβαλε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτιο «πάγωσαν» προς στιγμήν τα σχέδια της διοίκησης της Sunlight, αλλά τις τελευταίες ημέρες οι συζητήσεις με τις τράπεζες επαναλήφθηκαν. Εντέλει έκλεισε η τελική συμφωνία. Οι άνθρωποι της Sunlight έκαναν λόγο για καλύτερους όρους δανεισμού, χωρίς ωστόσο να εξειδικεύσουν.

Στο τέλος του 2019 η Sunlight είχε δανεισμό ύψους 94 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 86,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, η εταιρεία κατέβαλε 4,7 εκατ. ευρώ σε τόκους έχοντας ένα κόστος δανεισμού 5%. Αλλωστε 4,25% ήταν το επιτόκιο του ομολογιακού δανείου ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Μετά την αναδιάρθρωση του δανεισμού, η εταιρεία δημιουργεί πιστωτικές γραμμές συνολικού ύψους 135 εκατ. ευρώ. Στελέχη της επιχείρησης ανέφεραν ότι ο πρόσθετος δανεισμός θα αξιοποιηθεί στην επέκταση της επιχείρησης σε νέες αγορές και κυρίως στις ΗΠΑ όπου πριν από ένα χρόνο δημιούργησε θυγατρική εταιρεία. Πρόκειται για τη Sunlight Batteries USA Inc., η οποία θα δημιουργήσει μονάδα φόρτισης, συναρμολόγησης και διανομής μπαταριών μολύβδου και λιθίου προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της αμερικανικής αγοράς.

Η νέα μονάδα θα βρίσκεται στο Greensboro της Β. Καρολίνας και η λειτουργία της τοποθετείται στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, γεγονός που αναμένεται να προσδώσει στην εταιρεία ταχύτητα παραδόσεων και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους Αμερικανούς και στους Καναδούς πελάτες. Επίσης, τα νέα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν για την εξέλιξη των προϊόντων, τα οποία καταγράφουν υψηλή ζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή