Η κινεζική ChemChina εξαγόρασε την Alfa Αγροτικά Εφόδια

Η κινεζική ChemChina εξαγόρασε την Alfa Αγροτικά Εφόδια

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Alfa Αγροτικά Εφόδια Α.Ε. από την ισραηλινή εταιρεία Adama. Η τελευταία απέκτησε για ποσό που δεν ανακοινώθηκε το 51% των μετοχών της ελληνικής εταιρείας. Εφτασε έτσι η ισραηλινή επιχείρηση να ελέγχει το 100% των μετοχών στην Alfa Αγροτικά Εφόδια, μια εταιρεία με ετήσιο κύκλο εργασιών που ξεπερνάει τα 50 εκατ. ευρώ και θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παραγωγής και διάθεσης αγροτικών εφοδίων (φυτοφάρμακα, λιπάσματα κ.λπ.) μετά τα Ελληνικά Λιπάσματα της Καβάλας. Ουσιαστικά με την κίνηση αυτή, η Alfa Αγροτικά Εφόδια πέρασε σε χέρια Κινέζων και συγκεκριμένα της ChemChina, η οποία πλέον ελέγχει το 100% της Adama. Η ChemChina είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές χημικών στον πλανήτη, η οποία τον Σεπτέμβριο του 2016 εξαγόρασε πλήρως την ισραηλινή Adama αντί 2,8 δισ. δολ. (περίπου 2,5 δισ. ευρώ). Από τότε η ChemChina ήλεγχε εμμέσως το 49% της Alfa Αγροτικά Εφόδια, μια συμμετοχή που είχε αποκτήσει η Adama στην ελληνική εταιρεία αγροτικών εφοδίων από το 1993.

Η πώληση της Alfa έγινε χωρίς τη μονάδα παραγωγής που διαθέτει η εταιρεία στα Οινόφυτα και τα δύο κέντρα διανομής σε Οινόφυτα και Θεσσαλονίκη. Τα τρία αυτά περιουσιακά στοιχεία μεταφέρθηκαν στην εταιρεία Μάγμα Γεωργικές Εισροές, συμφερόντων του ιδρυτή και πωλητή του 51% των μετοχών, κ. Βασίλη Παΐσιου. Ουσιαστικά η Adama ανέλαβε όλη την εμπορική δραστηριότητα της Alfa Αγροτικά Εφόδια στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία όπου λειτουργεί θυγατρική εταιρεία (Agribul).

«Επειτα από πολλά χρόνια επιτυχούς συνεργασίας, η συναλλαγή αυτή θα φέρει την Alfa στην αγκαλιά της Adama», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Adama για τη Νότια Ευρώπη, Μπέρτραντ Λομπάρντ. «Με την υποστήριξη του υψηλής κατάρτισης προσωπικού της Alfa, η Adama θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της και θα προσφέρει σε αυτή τη βασική αγορά, με την προώθηση της συνεχιζόμενης ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου προϊόντων, την ενίσχυση των ήδη ισχυρών σχέσεων της Alfa με τοπικούς διανομείς, λιανοπωλητές και αγρότες, με στόχο την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών των αγροτών στην Ελλάδα», προσθέτει.

Από την άλλη πλευρά, ο ιδρυτής της Alfa σημείωσε ότι είναι περήφανος για όσα επιτεύχθηκαν όλες τις προηγούμενες δεκαετίες και ότι βλέπει την εξέλιξη αυτή ως το «επόμενο λογικό βήμα στην ανάπτυξη της επιχείρησης». Και πρόσθεσε: «Η παγκόσμια εμβέλεια και το εκτενές χαρτοφυλάκιο προϊόντων της Adama, σε συνδυασμό με την ισχυρή τοπική τεχνογνωσία της ομάδας μας αποτελούν συνταγή για συνεχή ανάπτυξη σε αυτήν την περιοχή».

Σημειώνεται ότι η ChemChina πλέον έχει διττή παρουσία στην ελληνική αγορά, μετά την mega-εξαγορά της ελβετικής Syngenta, αντί 43 δισ. δολ. (περίπου 39 δισ. ευρώ) τον Φεβρουάριο του 2016. Ετσι, εκτός του 100% της Alfa, ελέγχει από το 2016 και τη θυγατρική της ελβετικής εταιρείας στη χώρα μας, τη Syngenta Hellas.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή