Στήριγμα για τον ΟΠΑΠ η ισχυρή ταμειακή βάση του

Στήριγμα για τον ΟΠΑΠ η ισχυρή ταμειακή βάση του

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διατήρηση της ρευστότητάς του και της οικονομικής θέσης του έδωσε έμφαση ο ΟΠΑΠ κατά την πανδημική κρίση, με τον υγιή ισολογισμό του και την ισχυρή ταμειακή βάση να επιτρέπουν την επίτευξη των στρατηγικών στόχων του, όπως ανέφερε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου, Καμίλ Ζίγκλερ, κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή που ξεπέρασε το 77%.

«Πιστεύω ότι ο υγιής ισολογισμός και η ισχυρή ταμειακή βάση μας θα επιτρέψουν στον ΟΠΑΠ να ανακάμψει. Εχει γερά θεμέλια ο ΟΠΑΠ και είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε τους στρατηγικούς στόχους μας», σημείωσε ο Τσέχος επικεφαλής της εισηγμένης.

Το 2019, όπως ανέφερε, υπήρξε μια καλή χρονιά, καθώς καταγράφηκε ικανοποιητική αύξηση των ακαθάριστων εσόδων προ φόρων και των κερδών, αλλά και σημαντική ανάπτυξη του δικτύου παιχνιομηχανών Vlts, που συμβάλλουν στην καταπολέμηση του παράνομου τζόγου και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Πέρυσι ενισχύθηκε και το ευρύτερο δίκτυο του ΟΠΑΠ με ανακαινισμένα καταστήματα και προϊοντικές βελτιώσεις.

Η εισηγμένη διατηρεί για τη χρήση του 2020 αμετάβλητη τη μερισματική πολιτική της, έχει ήδη διανείμει έκτακτο μέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή, ενώ το διοικητικό συμβούλιο έχει προτείνει τη διανομή τακτικού μερίσματος 0,30 ευρώ προς τους μετόχους.

Εκτός από τη μερισματική πολιτική που παραμένει σταθερή για επτά συναπτά χρόνια, ο ΟΠΑΠ, όπως ανέφερε, χθες, οι επικεφαλής του απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων, θα διατηρήσει το υφιστάμενο πρόγραμμα επανεπένδυσης μερισμάτων και αγοράς ιδίων μετοχών.

Σχετικά με την απόκτηση επιπλέον μεριδίου (51%) στις δραστηριότητες της Stoiximan σε Ελλάδα και Κύπρο, με σκοπό η συμμετοχή του ΟΠΑΠ να ανέλθει στο 84,49%, η διοίκηση του ομίλου σημείωσε ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, έχοντας πρόσφατα υπογραφεί η συμφωνία εξαγοράς μετοχών.

Οπως σημείωσε ο κ. Ζίγκλερ, η συγκεκριμένη επένδυση θα έχει θετική συμβολή στα μεγέθη της εταιρείας, επιτρέποντάς της να ενισχύσει τους ρυθμούς ανάπτυξής της και να δημιουργήσει νέα προϊόντα.

Νέος κανονισμός

Ερωτηθείσα η διοίκηση της εισηγμένης για το νέο κανονισμό για την παραχώρηση αδειών διαδικτυακού στοιχηματισμού, διευκρίνισε πως αναμένει τη δημοσιοποίησή του, ενώ προτίθεται να συμμετάσχει στη διαδικασία (έκδοσης νέων αδειών). Ως προς τη συμβολή του ΟΠΑΠ στην ελληνική οικονομία, ο Καμίλ Ζίγκλερ ανέφερε πως, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, η συνεισφορά στο ΑΕΠ ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ, δημιουργώντας περισσότερες από 39.500 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Το 2019, η συνολική συνεισφορά του ΟΠΑΠ στα δημόσια έσοδα ανήλθε στα 744 εκατομμύρια ευρώ, με την εισηγμένη να έχει ενισχύσει τα προγράμματα εταιρικής υπευθυνότητας στους τομείς της υγείας, του αθλητισμού και της απασχόλησης. Σημειώνεται ότι τα καταστήματα ΟΠΑΠ στην Ελλάδα παρέμειναν κλειστά για 58 ημέρες, από τις 14 Μαρτίου έως 11 Μαΐου, και στην Κύπρο για 68 ημέρες, από 16 Μαρτίου έως 23 Μαΐου. Οσον αφορά τα καταστήματα παιγνιομηχανημάτων OPAP PLAY επαναλειτούργησαν στις 8 Ιουνίου, μετά 85 ημέρες, ενώ η ιπποδρομιακή δραστηριότητα στο Μαρκόπουλο ξεκίνησε, εκ νέου, στις 15 Ιουνίου, ύστερα από 95 ημέρες.

Βάσει των μεγεθών πρώτου τριμήνου, ο ΟΠΑΠ διαθέτει ισχυρή ταμειακή θέση με καθαρό δανεισμό στα 555,6 εκατ. ευρώ και δείκτη καθαρού δανεισμού προς LTM Ebitda (λειτουργική κερδοφορία δωδεκαμήνου) στο 1,4x.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή