Χαμηλό το επιτόκιο για το ομολογιακό δάνειο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Χαμηλό το επιτόκιο για το ομολογιακό δάνειο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιώθηκαν τα χαρακτηριστικά «επενδυτικού καταφυγίου» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπως ανέφεραν το προηγούμενο διάστημα αναλυτές και θεσμικοί επενδυτές. Ο κατασκευαστικός και ενεργειακός όμιλος εξασφάλισε χθες μια ιδιαιτέρως ελκυστική διακύμανση 2,5% έως 3%, για το επιτόκιο της έκδοσης ομολόγου ύψους έως 500 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι, κατά κανόνα, το τελικό επιτόκιο διαμορφώνεται κοντά στη μέση της διακύμανσης, στελέχη της εισηγμένης εκτιμούσαν χθες ότι είναι εφικτός ο στόχος που είχε τεθεί εξαρχής, δηλαδή το ομόλογο να έχει επιτόκιο αρκετά χαμηλότερο του 3%, κάτι που δεν έχει επαναληφθεί σε προηγούμενες εκδόσεις εισηγμένων ομίλων.

Ως εκ τούτου, η εταιρεία εξασφαλίζει ένα ιδιαιτέρως ελκυστικό κόστος δανεισμού.

Η έννοια του ασφαλούς «επενδυτικού καταφυγίου» οφείλεται στο γεγονός ότι ο όμιλος διαθέτει σημαντικές, επαναλαμβανόμενες μακροπρόθεσμες ταμειακές ροές, τόσο από παραχωρήσεις όσο και από ενεργειακά έργα. Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι κάτοχος του 100% των εταιρειών παραχώρησης της Ιονίας Οδού, του άξονα της Κεντρικής Ελλάδας, ενώ διαθέτει και ποσοστό 17% στην Ολυμπία Οδό (Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 20% των εσόδων της έκδοσης, δηλαδή περίπου 100 εκατ. ευρώ, θα κατευθυνθούν για την αναχρηματοδότηση μέρους του δανεισμού του ομίλου, κίνηση που κρίνεται ιδιαιτέρως συμφέρουσα, καθώς, όπως προκύπτει από την τελευταία αυτή εξέλιξη, το χρηματοπιστωτικό κόστος του ομολόγου θα είναι χαμηλότερο από τον δανεισμό που θα αποπληρωθεί. Το υπόλοιπο 80% του ομολογιακού θα διοχετευθεί για τη χρηματοδότηση του σημαντικού επενδυτικού προγράμματος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στους κλάδους των υποδομών και των παραχωρήσεων. Στο επίκεντρο θα βρεθεί κατ’ αρχάς το έργο παραχώρησης του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι του Ηρακλείου Κρήτης. Πρόκειται για μια επένδυση συνολικού ύψους 480 εκατ. ευρώ από την κοινοπραξία GMR-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τον ελληνικό όμιλο να διατηρεί και ποσοστό 32,5% στην εταιρεία παραχώρησης του έργου. Ακόμα μία επένδυση που θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ομόλογο είναι η κατασκευή καινούργιας μονάδας φυσικού αερίου στην περιοχή της Κομοτηνής, μια επένδυση που εκτιμάται ότι θα κοστίσει περί τα 300 εκατ. ευρώ και η οποία βρίσκεται στο στάδιο των αδειοδοτήσεων.

Συνολικά, ο όμιλος δρομολογεί τη συμμετοχή του σε έργα συνολικού προϋπολογισμού της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ, τόσο στον τομέα των παραχωρήσεων όσο και σε εκείνον των υποδομών. Εκτός από το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει συνάψει στρατηγική συμφωνία με τη Mohegan, με αντικείμενο την ανάπτυξη του καζίνο στο Ελληνικό, μια επένδυση η οποία αναμένεται να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί, η δημόσια προσφορά για την έκδοση του ομολόγου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 29 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 1η Ιουλίου.

Συνολικά, πρόκειται να εκδοθούν έως 500.000 κοινές ανώνυμες άυλες ομολογίες, με ελάχιστο ποσό εγγραφής τα 1.000 ευρώ, ενώ η διάρκεια του ομολόγου είναι επταετής. Σύμβουλος της έκδοσης του νέου ομολόγου είναι η Εθνική Τράπεζα, ενώ συντονιστές κύριοι ανάδοχοι είναι, πέραν της Εθνικής, η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank και η Euroxx Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ. Ανάδοχοι έχουν οριστεί η τράπεζα Optima Bank και η BETA Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή