Επενδυτικό ενδιαφέρον για έργα ΑΠΕ που αδειοδοτήθηκαν πριν από το 2018

Επενδυτικό ενδιαφέρον για έργα ΑΠΕ που αδειοδοτήθηκαν πριν από το 2018

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως απόδειξη του πόσο ελκυστικά είναι όσα έργα ΑΠΕ (ανανεώσιμων πηγών ενέργειας), όπως φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, έχουν αδειοδοτηθεί πριν από το 2018, εκλαμβάνουν στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στην Intracom Holdings και την Cubico Sustainable Investments για την πώληση του μοναδικού αιολικού πάρκου του ομίλου στην περιοχή της Βοιωτίας.

Το εν λόγω πάρκο λειτουργεί από το 2015, κάτι που σημαίνει ότι απολαμβάνει τις υψηλότερες και εγγυημένες ταρίφες, συγκριτικά με τα πιο σύγχρονα πάρκα, των οποίων οι ταρίφες καθορίζονται στο πλαίσιο δημοπρασιών, μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών.

Με βάση τα σχετικά στοιχεία, το εν λόγω πάρκο εισπράττει εγγυημένη ταρίφα ύψους 105 ευρώ/Mwh (μεγαβατώρα) μέχρι το 2035. Πρόκειται για εξαιρετική τιμή, ιδίως αν συγκριθεί με τις σημερινές που προκύπτουν από τους σχετικούς διαγωνισμούς, όπου κατά κανόνα οι ταρίφες κινούνται μεταξύ 55-70 ευρώ/Mwh.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την οικονομική χρήση του 2019, η Κ-Wind, θυγατρική της Intracom Holdings στον τομέα των ΑΠΕ, που εκμεταλλεύεται το συγκεκριμένο πάρκο, παρουσίασε περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA της τάξεως του 73%. Μάλιστα, το 2018, όταν τα ανεμολογικά δεδομένα ήταν καλύτερα, το αντίστοιχο περιθώριο EBITDA είχε αγγίξει το 80,8%!

Ετσι, είναι προφανές ότι έργα ΑΠΕ με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά εμφανίζουν ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση από ενδιαφερόμενους επενδυτές. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία συμμετοχών του ομίλου Intracom γνωστοποίησε ότι ολοκλήρωσε την πώληση αιολικού πάρκου δυναμικότητας 21 MW στην περιοχή Στέρνιζα Βοιωτίας. Το τίμημα ανήλθε σε 18,37 εκατ. ευρώ, με προοπτική επαύξησής του κατά 1 εκατ. ευρώ, σε περίπτωση ολοκλήρωσης της επέκτασης ισχύος του υφιστάμενου πάρκου κατά 12 ΜW.

Πάντως, πρόκειται για κάτι τυπικό, καθώς έχει ήδη δρομολογηθεί η επέκταση της δυναμικότητας του πάρκου, με τα έργα να προβλέπεται να ξεκινήσουν εντός του έτους. Η Cubico είναι ένας από τους ισχυρούς διεθνείς «παίκτες» του κλάδου των ΑΠΕ, καθώς έχει παρουσία σε συνολικά 13 χώρες, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς των έργων της αγγίζει τα 3,2 GW.

Σημειωτέον ότι η εταιρεία ελέγχεται από κοινού από το συνταξιοδοτικό ταμείο των δασκάλων του Οντάριο του Καναδά και τον όμιλο PSP Investments, ο οποίος επίσης αποτελεί τον επενδυτικό «βραχίονα» του επενδυτικού ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων του Καναδά. Μάλιστα, η PSP Investments ελέγχει σήμερα περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 150 δισ. ευρώ.

Πάντως, σε σχετικές δηλώσεις του, με αφορμή την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας, ο κ. Δημήτρης Κλώνης, διευθύνων σύμβουλος της Intracom Holdings, σημείωσε ότι «η παρουσία στον κλάδο της ενέργειας εξακολουθεί να αποτελεί στρατηγική επιλογή του ομίλου και σκοπεύουμε να διερευνήσουμε τις δυνατότητες επανεπένδυσης στον χώρο». Σημειωτέον ότι η εν λόγω συναλλαγή θα είχε ολοκληρωθεί αρκετά νωρίτερα, ωστόσο οι διαδικασίες καθυστέρησαν λόγω της πανδημίας και των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Ασφαλώς, οι επενδύσεις στην αγορά των ΑΠΕ, ακόμα και με το νέο σύστημα τιμολόγησης, παραμένουν ιδιαίτερα ελκυστικές και κερδοφόρες, απλώς όχι στον βαθμό που ίσχυε μέχρι το 2018. Για παράδειγμα, στον διαγωνισμού του Δεκεμβρίου του 2019 κατακυρώθηκαν 224 MW αιολικής ισχύος και η μεσοσταθμική τιμή ανήλθε σε 57,74 ευρώ/MWh, έναντι της παλαιότερης διοικητικά οριζόμενης τιμής των 98 ευρώ/MWh.

Στο πλαίσιο αυτό, το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι σχετικές εξαγορές. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα εντός του έτους, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είχε προχωρήσει στην εξαγορά της εταιρείας αιολικών πάρκων R.F. Energy Ομαλιές Α.Ε. Η εταιρεία που εξαγοράστηκε ήταν θυγατρική της R.F. Energy, συμφερόντων της οικογένειας Ρέστη και της FG Europe του κ. Γιώργου Φειδάκη. Στην κατοχή της είναι ένα συγκρότημα 11 αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 213 MW στην περιοχή της νοτιοανατολικής Εύβοιας. Για το εν λόγω πάρκο έχει εκδοθεί απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, καθώς και δεσμευτική προσφορά σύνδεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή