Εκκίνηση για το ομολογιακό της Lamda Development

Εκκίνηση για το ομολογιακό της Lamda Development

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εύρος επιτοκίου το οποίο θα κυμανθεί μεταξύ 3,4% και 3,8%, αναμένεται να εκδοθεί το ομολογιακό δάνειο της Lamda Development, με το οποίο θα συμπληρωθεί το «παζλ» των πηγών χρηματοδότησης της πρώτης φάσης του έργου ανάπλασης στο Ελληνικό. Η εισηγμένη σχεδιάζει την έκδοση ομολόγου ύψους έως 320 εκατ. ευρώ (το ελάχιστο όριο είναι τα 270 εκατ. ευρώ) και επταετούς διάρκειας.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες εβδομάδες, ανάλογες ομολογιακές εκδόσεις πραγματοποίησαν και άλλες ελληνικές εισηγμένες εταιρείες, όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο όμιλος Τιτάν. Η πρώτη εξέδωσε ομόλογο 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,75%, ενώ ο όμιλος Τιτάν εξασφάλισε επίσης επιτόκιο 2,75% για τη δική του έκδοση, ύψους 250 εκατ. ευρώ. Χθες, το επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου διαπραγματευόταν πέριξ του 0,43%, ενώ το αντίστοιχο του 10ετούς διαμορφωνόταν σε 1,27%.

Με βάση τους όρους που έχει ανακοινώσει η Lamda Development, η δημόσια προσφορά ξεκινάει από σήμερα Τετάρτη 15 Ιουλίου και θα διαρκέσει τρεις ημέρες, δηλαδή έως και τις 17 Ιουλίου, στις 16.00. Θα εκδοθούν συνολικά 320.000 ομολογίες αξίας 1.000 ευρώ εκάστη. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τουλάχιστον το 30% θα διατεθεί για την κάλυψη του ενδιαφέροντος από ιδιώτες επενδυτές, ενώ το υπόλοιπο 70% θα κατανεμηθεί μεταξύ των ειδικών (θεσμικών) επενδυτών. Αν το ποσό που θα συγκεντρωθεί είναι χαμηλότερο των 270 εκατ. ευρώ, τότε η έκδοση θα ακυρωθεί.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, η Lamda Development σχεδιάζει να αξιοποιήσει τα κεφάλαια που θα αντληθούν για την κάλυψη τραπεζικών εγγυητικών επιστολών που συνδέονται με δανεισμό για το έργο του Ελληνικού, τη μερική χρηματοδότηση της κατασκευής των εμπορικών κέντρων που θα αναπτυχθούν εντός της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων, αλλά και για την αποπληρωμή δανεισμού. Συγκεκριμένα, ποσό 81 εκατ. ευρώ πρόκειται να διατεθεί για την αποπληρωμή κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου της Lamda Development, το οποίο λήγει στο τέλος του 2020. Επιπλέον ποσό 163 εκατ. θα χρηματοδοτήσει, εντός της προσεχούς διετίας, το έργο του Ελληνικού. Ειδικότερα, τα 63 εκατ. θα διατεθούν για την ανάπτυξη δύο εμπορικών κέντρων που θα βρίσκονται εντός της έκτασης.

Επίσης, ποσό 100 εκατ. θα χρησιμοποιηθεί για τη μερική κάλυψη τραπεζικής εγγυητικής επιστολής ύψους 150 εκατ. Η συγκεκριμένη εγγυητική έχει χορηγηθεί στο πλαίσιο των δανείων που υπέγραψε στις αρχές του 2020 η Lamda Development με τις εγχώριες τράπεζες, συνολικού ύψους 1,1 δισ. Αλλες χρήσεις των εσόδων του ομολογιακού αφορούν την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης, τόκων και χρηματοοικονομικών εξόδων της Lamda Development, μέσω της δέσμευσης ποσού 43,8 εκατ. Επιπλέον, 25 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν για νέες επενδύσεις της εισηγμένης στην Ελλάδα (ανεξάρτητες από το Ελληνικό), όπως εμπορικά κέντρα, κτίρια γραφείων και μαρίνες, μέσω της εξαγοράς άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά ακινήτων ή μέσω συμμετοχής σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τους.

Με την έκδοση και του ομολογιακού δανείου, η Lamda Development θα έχει εξασφαλίσει την κάλυψη του χρηματοδοτικού κόστους ύψους 2 δισ. για τα έργα που προβλέπονται στην πρώτη φάση ανάπτυξης του έργου. Εκτός από το ομόλογο που θα εκδώσει η Lamda Development, έχουν επίσης εξασφαλιστεί δανειακά κεφάλαια 850 εκατ., όπως επίσης και 600 εκατ. από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2019. Επίσης, η εισηγμένη έχει υπολογίσει και έσοδα 400 εκατ. ευρώ από ενοίκια (π.χ. ξενοδοχείων, εμπορικών κέντρων κ.λπ.) και πωλήσεις κατοικιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή