Κέρδη αναμένονται για την Autohellas το 2020

Κέρδη αναμένονται για την Autohellas το 2020

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κερδοφόρος θα παραμείνει η χρήση του 2020 για την Autohellas που βρέθηκε αντιμέτωπη με μείωση από 12% έως 15% του κύκλου εργασιών της λόγω της πανδημικής κρίσης και του δίμηνου «κλεισίματος» της οικονομίας. Οπως ανέφερε, κατά τη χθεσινή ετήσια γενική συνέλευση μετόχων, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μίσθωσης και εμπορίας αυτοκινήτων Ευτύχης Βασιλάκης, αναμένεται ότι κατά τη φετινή χρονιά η Autohellas θα διατηρήσει ένα μέρος της κερδοφορίας του 2019, που είχε διαμορφωθεί σε 46,6 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, όπως σημείωσε, θα παραμείνει συνεπής στην ιστορία κερδοφορίας που διαρκεί 53 χρόνια έως σήμερα.

Η ανθεκτικότητα της εταιρείας, όπως εξήγησε ο κ. Βασιλάκης, σχετίζεται με το γεγονός ότι εμφανίζει την καλύτερη σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εισηγμένες εταιρείες στον κλάδο ενοικίασης αυτοκινήτων (rent-a-car) και στη μακροπρόθεσμη ενοικίαση (leasing) σε Ευρώπη και Αμερική. Οπως και με την ευχέρεια που διαθέτει ως προς την πώληση αριθμού αυτοκινήτων της, κίνηση που θα μπορούσε να επιτρέψει την προσαρμογή του στόλου της εταιρείας στο κατάλληλο μέγεθος βάσει των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά, σε διάστημα 6 έως 12 μηνών. Η στρατηγική αυτή, όπως εξήγησε ο κ. Βασιλάκης, επιτρέπει τη σταδιακή υποχώρηση του δανεισμού και τη βελτίωση των ταμειακών ροών (cash flow) της εταιρείας, καθώς μειώνονται οι επενδύσεις, εν προκειμένω οι αγορές νέων αυτοκινήτων. 

Σχετικά με τις επιμέρους δραστηριότητες της Autohellas, η μακροπρόθεσμη ενοικίαση έχει απορροφήσει τις επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ η εμπορία αυτοκινήτων ευνοείται λόγω της ενίσχυσης στροφής στο αυτοκίνητο μετά την καραντίνα. Ο τομέας όμως του rent-a-car, των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων, υφίσταται τις επιπτώσεις της συρρίκνωσης των τουριστικών αφίξεων κατά τη φετινή χρονιά και της περικοπής των επαγγελματικών ταξιδιών λόγω των νέων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί. Φέτος, εξάλλου, εκτιμάται ότι οι τουριστικές αφίξεις θα κυμανθούν από 20% έως 30% σε σχέση με πέρυσι, οπότε εμφάνισαν έσοδα της τάξεως των 18 δισ. ευρώ. Το 2019 οι βραχυχρόνιες  μισθώσεις που πραγματοποίησε η Autohellas κατά τις εργασίες της στην Ελλάδα, εμφάνισαν κύκλο εργασιών της τάξεως των 63 εκατ. ευρώ, ποσό που σε ποσοστό 33% προήλθε από Ελληνες. Φέτος, κατά τον κ. Βασιλάκη, η δραστηριότητα του rent-a-car από Ελληνες εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερη. Σχετικά με τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις που πραγματοποίησε η Autohellas εκτός Ελλάδας, ως επί το πλείστον σε βαλκανικές χώρες, απέφεραν έσοδα 20 εκατ. ευρώ, τοποθετώντας τον ενοποιημένο ετήσιο κύκλο εργασιών (μόνο από το rent-a-car) σε περίπου 83 εκατ. ευρώ. 

Οσον αφορά τη συμμετοχή της Autohellas στην Aegean, έως σήμερα, όπως εξήγησε ο επικεφαλής της εταιρείας, έχει αποφέρει έσοδα από μερίσματα της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ, με την τιμή κτήσης (purchase value) της συμμετοχής της στην αεροπορική εταιρεία να ανέρχεται σε 18 εκατ. ευρώ. Λόγω συνεργειών, η Aegean αποτελεί αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό κανάλι παραγωγής κρατήσεων για την Autohellas, όπως ανέφερε ο κ. Βασιλάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή