Σε ιδιώτες το 69,7% του ομολογιακού δανείου της Lamda

Σε ιδιώτες το 69,7% του ομολογιακού δανείου της Lamda

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινάει σήμερα η διαπραγμάτευση του ομολογιακού δανείου ύψους 320 εκατ. ευρώ και διάρκειας επτά ετών, το οποίο εξέδωσε η Lamda Development τις προηγούμενες ημέρες. Η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης των ομολογιών της εταιρείας είναι 1.000 ευρώ για καθεμία. Υπενθυμίζεται ότι η εισηγμένη ολοκλήρωσε με ιδιαίτερη επιτυχία τη σχετική έκδοση, καθώς η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές ανήλθε σε 618,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας υπερκάλυψη κατά 1,93 φορά, ενώ η τελική απόδοση διαμορφώθηκε σε 3,4%, που ήταν το χαμηλότερο όριο του σχετικού εύρους που είχε οριστεί κατά την έναρξη της σχετικής διαδικασίας.

Ακόμα πιο αξιοσημείωτο κρίνεται το γεγονός ότι το 69,7% των ομολογιών, ή συνολικά 223.000, κατανεμήθηκε σε ιδιώτες επενδυτές, ενώ το υπόλοιπο 30,3% ή 97.000 ομολογίες κατανεμήθηκαν σε θεσμικούς επενδυτές. Πρόκειται για πλήρη αντιστροφή σε σχέση με τα όσα σχεδίαζε η διοίκηση, βάσει του ενημερωτικού δελτίου, όπου είχε σημειωθεί ότι για την ικανοποίηση των εγγραφών των ιδιωτών επενδυτών επρόκειτο να διατεθεί ποσοστό τουλάχιστον 30%, ενώ οι θεσμικοί επενδυτές θα μπορούσαν να δεσμεύσουν τις υπόλοιπες ομολογίες. Εντέλει, δεδομένης της απρόσμενα υψηλής ζήτησης από ιδιώτες επενδυτές, αποφασίσθηκε να αυξηθεί το τελικό ποσοστό τους στην κατανομή των ομολογιών.

Αυτός ήταν και ο λόγος που σε σχετικές του δηλώσεις μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της έκδοσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου ανέφερε ότι «είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, όχι μόνο για τη σημαντική υπερκάλυψη του κοινού ομολογιακού δανείου των 320 εκατ. ευρώ, αλλά ακόμα περισσότερο για το ότι επετεύχθη μια από τις μεγαλύτερες, ιστορικά, συμμετοχές ιδιωτών επενδυτών σε ελληνικό ομόλογο».

Οπως επανέλαβε χθες η Lamda Development, τα έσοδα από το νέο ομολογιακό αναμένεται να αξιοποιηθούν τόσο για αποπληρωμή οφειλών όσο και για τη χρηματοδότηση μέρους της επένδυσης στο Ελληνικό. Συγκεκριμένα, ποσό 81 εκατ. ευρώ πρόκειται να διατεθεί για την αποπληρωμή κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου της Lamda Development, το οποίο λήγει στο τέλος του 2020.

Επιπλέον, ποσό 163 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει, εντός της προσεχούς διετίας, το έργο του Ελληνικού. Ειδικότερα, τα 63 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ανάπτυξη δύο εμπορικών κέντρων που θα βρίσκονται εντός της έκτασης. Τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τη μερική κάλυψη τραπεζικής εγγυητικής επιστολής ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Αλλες χρήσεις των εσόδων του ομολογιακού αφορούν την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης, τόκων και χρηματοοικονομικών εξόδων της Lamda Development μέσω της δέσμευσης ποσού 43,8 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 25 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για νέες επενδύσεις της εισηγμένης στην Ελλάδα (ανεξάρτητες από το Ελληνικό), όπως εμπορικά κέντρα, κτίρια γραφείων και μαρίνες, μέσω της εξαγοράς άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά ακινήτων ή μέσω συμμετοχής σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή