Διασφαλίστηκε η επάρκεια φυσικού αερίου στην αγορά

Διασφαλίστηκε η επάρκεια φυσικού αερίου στην αγορά

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβεβαιώσεις ότι δεν τίθεται θέμα επάρκειας ή ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο από τη διακοπή φυσικού αερίου λόγω της βλάβης σε τμήμα του βουλγαρικού αγωγού που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ελλάδα, έδωσε ο ΔΕΣΦΑ. Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, η τροφοδοσία της χώρας στο σημείο εισόδου με τους Κήπους (μέσω Τουρκίας) συνεχίζεται απρόσκοπτα, ενώ υπάρχουν υψηλά αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα.

Ο ΔΕΣΦΑ αναφέρει επίσης ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με  όλους τους αρμόδιους φορείς από την ελληνική και τη βουλγαρική πλευρά με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών, ενώ έχει συσταθεί και σχετική ομάδα Εργασίας. Παράλληλα, ο ΔΕΣΦΑ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους χρήστες του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου  και τους ενημερώνει σχετικά, με στόχο να διασφαλίσει τη συνεχή πρόσβασή τους στο δίκτυο, ενώ λαμβάνοντας υπόψη το σχέδιο έκτακτης ανάγκης έχει κηρύξει από το πρωί χθες κατάσταση συναγερμού 1 (επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης).

Το πρόβλημα τροφοδοσίας της χώρας με ρωσικό φυσικό αέριο προέκυψε χθες όταν από έκρηξη καταστράφηκαν περίπου 200 μέτρα του βουλγαρικού αγωγού κοντά στο χωριό Κουλάτα που βρίσκεται στα σύνορα με την Ελλάδα. Οι λόγοι του ατυχήματος, όπως ανακοίνωσε η Bulgartransgaz, διερευνώνται με μεγάλες πιθανότητες να οφείλεται σε κάποιο τεχνικό πρόβλημα. Η ενημέρωση προς την ελληνική πλευρά ήταν άμεση και πάραυτα οι αρμόδιες αρχές, (ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου) και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συντονίστηκαν για τη διαχείριση του προβλήματος αφού η βλάβη στον βουλγαρικό αγωγό στέρησε από το σύστημα 117.000 μεγαβατώρες από τις συνολικά 230.000 που είχαν δηλωθεί για την κάλυψη της ζήτησης χθες και τις απαιτούμενες 240.000 για σήμερα.

Ενα φορτίο δυναμικότητας 1 εκατ. μεγαβατώρων που είχε προγραμματίσει η Mytilineos και άρχισε να ξεφορτώνει στη Ρεβυθούσα από την Κυριακή έσωσε κυριολεκτικά την κατάσταση, αφού μαζί με τις ποσότητες που φτάνουν από την Τουρκία (10% της ζήτησης) καλύπτει τη ζήτηση για τρεις ημέρες, διάστημα που εκτιμάται ότι θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η βλάβη στο βουλγαρικό τμήμα του αγωγού.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ΔΕΠΑ έχει αναζητήσει στην αγορά έκτακτο φορτίο το οποίο αν χρειαστεί θα το μεταφέρει στη Ρεβυθούσα μέσα σε τρεις ημέρες. Αυτό που απασχόλησε τις αρμόδιες αρχές και για να ξεπεραστεί ο ΔΕΣΦΑ κήρυξε το σύστημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ήταν το κόστος του αερίου για την υποκατάσταση του ρωσικού αερίου καθώς ο κώδικας προβλέπει διπλάσιες τιμές χρήσης του δικτύου σε περίπτωση που δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή