«Κλειδί» η ΑΜΚ για την ανάπτυξη της Pasal

«Κλειδί» η ΑΜΚ για την ανάπτυξη της Pasal

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ, έναντι περίπου 30 εκατ. σήμερα, στοχεύει η διοίκηση της Pasal Development έως το τέλος του έτους. Προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, που έχει ήδη ξεκινήσει να δρομολογεί ο νέος βασικός μέτοχος της εισηγμένης εταιρείας ακινήτων, ο σουηδικός όμιλος Sterner Stenhus του κ. Ηλία Γεωργιάδη.

Με τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την αύξηση και πιθανώς και από τραπεζικό δανεισμό θα χρηματοδοτηθεί και η πρόσφατη κίνηση της Pasal για την απόκτηση ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων logistics στην περιοχή του Ασπροπύργου. Πρόκειται για τρία κτίρια αποθηκευτικών εγκαταστάσεων και logistics τα οποία έχει αναπτύξει και εκμισθώνει εξειδικευμένη εταιρεία στον συγκεκριμένο κλάδο. Υπενθυμίζεται ότι η αξία της αγοράς των προς απόκτηση ακινήτων logistics ανέρχεται σε 38 εκατ. ευρώ. Η συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια φθάνει τις 62.500 τ.μ., ενώ η Pasal έχει ήδη καταβάλει προκαταβολή 1,5 εκατ. ευρώ έως ότου ολοκληρωθεί η εξαγορά.

Υπολογίζεται ότι τα εν λόγω ακίνητα προσφέρουν ετήσια απόδοση άνω του 8%.

Μάλιστα, όπως αναφέρει στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Μαρκάζος, διευθύνων σύμβουλος της Pasal, είναι πιθανόν ο εν λόγω επιχειρηματίας να αποκτήσει και μετοχές στην εταιρεία, συμμετέχοντας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. «Το μεγαλύτερο μέρος της εξαγοράς των ακινήτων logistics στον Ασπρόπυργο θα γίνει μέσω μετρητών. Ωστόσο, είναι πιθανό ένα μικρό ποσοστό της εξαγοράς να χρηματοδοτηθεί και μέσω εισφοράς σε είδος (με αντάλλαγμα νέες μετοχές της εταιρείας), στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που δρομολογούμε», τονίζει ο κ. Μαρκάζος.

Ο ίδιος προαναγγέλλει και νέες προσθήκες ακινήτων logistics στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, καθώς σταδιακά φιλοδοξεί να ελέγχει περίπου 100.000 τ.μ. αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους «παίκτες» του συγκεκριμένου κλάδου. Η εταιρεία είναι ιδιοκτήτρια και του κέντρου διανομής και αποθήκευσης του ομίλου Σκλαβενίτη στην Αττική. «Πιστεύουμε πολύ στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων, η οποία αποτελεί έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες μας αναφορικά με το είδος των κτιρίων που θέλουμε να έχουμε στο χαρτοφυλάκιό μας», σημειώνει ο κ. Μαρκάζος. Ο έτερος πόλος αφορά κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα, όπως σχολεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, φοιτητικές κατοικίες και μονάδες περίθαλψης/φιλοξενίας ηλικιωμένων.

Στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου είναι πιθανή και η εισφορά κάποιων ακινήτων από τη Sterner Stenhus, μέσω της οποίας θα επιταχυνθεί και η μεγέθυνση του χαρτοφυλακίου. Η σουηδική εταιρεία είχε αποκτήσει σημαντικά ακίνητα την προηγούμενη διετία, όπως για παράδειγμα δύο ακόμα αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για ακίνητα επιφάνειας 14.000 τ.μ. (Friesland) και 7.500 τ.μ. (Goldair). Ωστόσο, στη λίστα των προς εισφορά ακινήτων δεν θα πρέπει να υπολογίζεται το ξενοδοχείο «Ελλάς» στην Πλ. Ομονοίας, το οποίο μεταπωλήθηκε από τον σουηδικό όμιλο πριν από λίγους μήνες, κρίνοντας ότι δεν συνάδει με τον χαρακτήρα των επενδύσεων της Pasal Development.

Το επενδυτικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί προβλέπει την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας 200 εκατ. ευρώ. Εφόσον αυτό επιτευχθεί, θα αξιολογηθεί ο πιθανός μετασχηματισμός της Pasal σε εταιρεία ΑΕΕΑΠ (ανώνυμη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία). Ως εκ τούτου, παρότι βάσει νόμου «τρέχει» ήδη η υποχρεωτική δημόσια προσφορά για την εξαγορά του υπολοίπου των μετοχών της Pasal από τη Sterner Stenhus (καθώς διαθέτει πλέον σχεδόν το 89% των μετοχών), ο νέος μέτοχος της εταιρείας θα διατηρήσει την εταιρεία εντός του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή