Επένδυση 29 εκατ. ευρώ από την ACS

Επένδυση 29 εκατ. ευρώ από την ACS

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στην επόμενη χρονιά αναμένεται να ολοκληρωθεί η επένδυση, ύψους 29 εκατ. ευρώ, της εταιρείας ταχυμεταφορών ACS, που αφορά την κατασκευή διώροφου κτιρίου διαλογής, στην οδό Πέτρου Ράλλη 36-38 στο Αιγάλεω. Αν και υπήρξε ολιγόμηνη καθυστέρηση, το χρονοδιάγραμμα του έργου προχωρεί πλέον απρόσκοπτα, με το νέο κτίριο της εταιρείας να αναπτύσσεται σε έκταση 26.750 τ.μ., περιλαμβάνοντας κέντρο διαλογής, κατάστημα λιανικής, γραφειακούς και αποθηκευτικούς χώρους, αλλά και χώρο στάθμευσης 310 Ι.Χ. αυτοκινήτων και περισσότερων από 50 φορτηγών φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων. Το κέντρο θα διαθέτει πενταπλάσια δυνατότητα διαλογής, θα είναι σε θέση να διαχειρίζεται περισσότερα από 20.000 δέματα ανά ώρα, με την εταιρεία να προχωρεί και στην αναβάθμιση των μηχανογραφικών της υποδομών και στην ανάπτυξη του δικτύου της.

Οι κινήσεις της ACS συμβαδίζουν με την έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce), ιδίως μετά την εκδήλωση της πανδημίας και την επιβολή lockdown, με την εταιρεία να αντλεί το 87% των εσόδων της από υπηρεσίες ταχυμεταφορών που κατέγραψαν θετικούς ρυθμούς αύξησης, ιδίως όσο βρίσκονταν σε ισχύ τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο όμιλος Quest όπου ανήκει η ACS, στην οικονομική έκθεση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, λόγω της απότομης αύξησης της ζήτησης αλλά και των ιδιαίτερων συνθηκών και απαιτήσεων στην παράδοση των δεμάτων, η ACS έλαβε έκτακτα μέτρα, όπως έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πρακτόρων – συνεργατών της, έκτακτες προσλήψεις προσωπικού αλλά και αυξημένη υπερωριακή απασχόληση προσωπικού, μισθώσεις χώρων και εξοπλισμού.

Ως εκ τούτου, η βραχυπρόθεσμη επίδραση των έκτακτων αυτών μέτρων στα κέρδη του δευτέρου τριμήνου εκτιμάται ότι θα είναι αρνητική, ενώ καθοριστικής σημασίας θα είναι το χρονικό διάστημα μέχρι την εκπνοή του χρόνου όσον αφορά την πορεία των μεγεθών για το σύνολο της χρήσης του 2020. Προτού όμως εμφανιστεί η κρίση της πανδημίας, η εταιρεία είχε προβλέψει ότι θα κατέγραφε, κατά τη φετινή χρονιά, ήπια ανάπτυξη των εσόδων, προερχόμενη κυρίως από τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών (λόγω του e-commerce) και ίδια περίπου κερδοφορία συγκριτικά με πέρυσι.

Για την αγορά ταχυδρομείου, που αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των εσόδων της ACS, η εταιρεία προβλέπει διψήφια μείωση όγκων λόγω της επιτάχυνσης της χρήσης ηλεκτρονικών λογαριασμών (e-bill) και γι’ αυτό υιοθετεί αμυντική στρατηγική.

Κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, η ACS εμφάνισε κύκλο εργασιών 26,6 εκατ. ευρώ και αποτελέσματα εκμετάλλευσης περίπου 3,2 εκατ. ευρώ. Για τη χρήση του 2019, η εταιρεία διανέμει μέρισμα ύψους 4,29 εκατ. ευρώ ή 13 ευρώ ανά μετοχή, ποσό που διαμορφώθηκε σε περίπου 4 εκατ. ευρώ για το 2018, με τους μετόχους της ACS να έχουν εισπράξει την τελευταία διετία (2018-2019) περίπου 8,3 εκατ. ευρώ.

Το 2019 ο κύκλος εργασιών της ACS αυξήθηκε κατά 7,3%, σε περίπου 110 εκατ., έναντι 102,6 εκατ. το 2018, ενώ, κατά την ίδια χρήση, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 9,7 εκατ. ευρώ, έναντι 8,8 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης 2018, με αύξηση 10,15%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή