Τίτλοι τέλους στη συγχώνευση της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες με τη Σελόντα

Τίτλοι τέλους στη συγχώνευση της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες με τη Σελόντα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε οριστική διάλυση, πριν καν ολοκληρωθεί, οδηγήθηκε τελικώς ο σχεδιαζόμενος «γάμος» στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών ανάμεσα στις εταιρείες «Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες» και «Σελόντα Ιχθυοτροφεία». Οχτώ ημέρες πριν από την εκδίκαση της αίτησης υπαγωγής της στο άρθρο 99, η Δίας ανακοίνωσε χθες ότι το μνημόνιο κατανόησης που είχε συνυπογράψει με τη Σελόντα στις 4 Απριλίου 2013 και καθόριζε τους όρους της μεταξύ τους συγχώνευσης παύει να είναι σε ισχύ.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να χρηματοδοτήσουν πλέον μόνο επιχειρηματικά σχήματα που κρίνουν ότι είναι βιώσιμα αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις στον κλάδο. Το προσεχές διάστημα δεν αποκλείεται να δούμε αρκετά λιγότερες επιχειρήσεις στις ιχθυοκαλλιέργειες, εξέλιξη η οποία θα προκύψει από συγχωνεύσεις και πτωχεύσεις.

Παράγοντες του κλάδου, πάντως, επισημαίνουν ότι οι τράπεζες έχουν καθυστερήσει τη λήψη αποφάσεων για την εξυγίανσή του και θεωρούν ότι οι όποιες κινήσεις για τη μετοχοποίηση των δανείων πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Κι αυτό, διότι πέρα από το γεγονός ότι η συνέχιση της λειτουργίας μη βιώσιμων σχημάτων «επιμολύνει» όλο τον κλάδο, αρκετοί επιχειρηματίες θεωρούν ότι η χρονική συγκυρία είναι ευνοϊκή, καθώς έχουν αυξηθεί σημαντικά οι τιμές των ψαριών (από 0,30-0,60 ευρώ) και εκτιμάται ότι σε σχέση με πέρυσι θα σημειώσουν όλο το 2014 αύξηση της τάξης του ενός ευρώ. Την ίδια ώρα το ενδεχόμενο επένδυσης ξένων funds στις ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών δεν φαίνεται -για την ώρα τουλάχιστον- πιθανό, καθώς ζητούν «κούρεμα» των δανείων, όρο που οι τράπεζες απορρίπτουν. Η ανακοίνωση της διάλυσης του «αρραβώνα» Δία – Σελόντα δεν αποτελεί αιφνιδιαστική εξέλιξη. Η απόφαση της Δίας να καταθέσει τον περασμένο Σεπτέμβριο αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 είχε ως αποτέλεσμα η Σελόντα από την πρώτη στιγμή να «παγώσει» τη διαδικασία. Η αίτηση της Δίας, μετά από δύο αναβολές, έχει ορισθεί να εκδικασθεί στις 29 Ιανουαρίου.

Τον Νοέμβριο, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της Σελόντα κ. Γ. Στεφανής απηύθυνε πρόσκληση στον επικεφαλής του Νηρέα κ. Αρ. Μπελλέ για συνεργασία. Η πρόταση αυτή δεν αναμένεται να έχει καμία τύχη, καθώς η διοίκηση του Νηρέα και οι πιστωτές του είναι μάλλον αρνητικοί σε συνεργασία με τη Σελόντα. «Είμαστε αρωγοί στις προσπάθειες για εξυγίανση του κλάδου και μετοχοποίηση των δανείων. Αρκεί οι κινήσεις αυτές να γίνουν συντεταγμένα, σε κοινή πλεύσης διοίκησης των εταιρειών και των τραπεζών», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Αρ. Μπελλές με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και η «Νηρεύς» έχει υποβάλει επανειλημμένως από τον Μάιο του 2013 πρόταση αναδιάρθρωσης, δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση.

Μετά πάντως τη διάλυση του «αρραβώνα» Δία – Σελόντα και τη μη ύπαρξη ισχυρών πιθανοτήτων συγχώνευσης Σελόντα – Νηρέα, επανέρχεται στο προσκήνιο το σενάριο που θέλει τη συγκέντρωση των εταιρειών ιχθυοκαλλιεργειών σε δύο σχήματα, το ένα υπό τον Νηρέα και το δεύτερο υπό την Ανδρομέδα (συμφερόντων Global Finance), όμιλος που θεωρείται από τους υγιέστερους του κλάδου. Το σενάριο αυτό φέρεται να υποστηρίζουν και οι τράπεζες αλλά μένει να δούμε ποιες αποφάσεις και κυρίως το πότε θα ληφθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή