Μετά το Αλουμίνιον και η Βιοχάλκο ζητεί μείωση της τιμής του ρεύματος

Μετά το Αλουμίνιον και η Βιοχάλκο ζητεί μείωση της τιμής του ρεύματος

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο που χάραξε το Αλουμίνιον, αποφάσισαν να ακολουθήσουν και οι χαλυβουργίες Σιδενόρ και Σοβέλ του ομίλου Βιοχάλκο για τη μείωση της τιμής του ρεύματος. Αφού ανέμεναν χωρίς αποτέλεσμα πάνω από ένα χρόνο τα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους, οι δύο χαλυβουργίες που δίνουν μάχη επιβίωσης αποφάσισαν να διεκδικήσουν μέσω της δικαστικής οδού φθηνότερο ρεύμα για τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Αξιοποιώντας το δεδικασμένο της απόφασης της Διαιτησίας για το Αλουμίνιον, απέστειλαν προχθές εξώδικο στη ΔΕΗ μέσω του οποίου διεκδικούν τιμή ρεύματος στα 34 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι 39 ευρώ η μεγαβατώρα που προτείνει η ΔΕΗ στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.

Η προτεινόμενη τιμή των 34 ευρώ η μεγαβατώρα προκύπτει από μελέτη ανεξάρτητου μελετητή στον οποίο προσέφυγε ο όμιλος, αμέσως μετά την απόφαση της Διαιτησίας για το Αλουμίνιον και προκύπτει από το μεταβλητό κόστος λειτουργίας μιας λιγνιτικής μονάδας τη νύχτα. Το σκεπτικό αυτής της τιμολόγησης στηρίζεται στο γεγονός ότι οι δύο χαλυβουργίες καταναλώνουν από κοινού περί τα 200MW τις νυχτερινές ώρες, προσφέροντας στη ΔΕΗ από τη μια τη δυνατότητα να κρατάει σε λειτουργία μια λιγνιτική μονάδα και από την άλλη τις απελευθερώνει την ημέρα που παρατηρείται αιχμή, φορτία που σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να τα καλύψει από ακριβές ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου. Εάν κλείσουν οι δύο χαλυβουργίες, σύμφωνα με το σκεπτικό που αναπτύσσεται στο εξώδικο, τότε υπάρχει ο κίνδυνος η λιγνιτική μονάδα που λειτουργεί τη νύχτα να σβήσει, με αποτέλεσμα να επέλθουν αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές τους οποίους η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί να τους προμηθεύει μέσω ακριβών μονάδων φυσικού αερίου. To εξώδικο κοινοποιήθηκε παράλληλα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη ΡΑΕ όπως και στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

Το εξώδικο πατά σε πολλά σημεία της απόφασης της Διαιτησίας για το Αλουμίνιον. Ενδεικτικά επικαλείται απόσπασμα που έχει καταθέσει μάρτυρας από πλευράς της ΔΕΗ στη σελ. 39 της Διαιτητικής Απόφασης που αναφέρει συγκεκριμένα «στην κατηγορία των καλύτερων πελατών (όπου ως “καλύτεροι” νοούνται οι πελάτες που είναι οι πλέον ελκυστικοί με κριτήριο την ικανότητά τους να υποστηρίζουν τη ΔΕΗ στη μείωση της αιχμής της ζήτησης) ανήκουν οι πελάτες στην υψηλή τάση που μπορούν να προγραμματίσουν το προφίλ τους κατά τρόπο ώστε να καταναλώνουν περισσότερο τη νύχτα και λιγότερο τις ώρες αιχμής ελαχιστοποιώντας έτσι το κόστος τους για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας». Το καταναλωτικό προφίλ που περιγράφει ο μάρτυρας της ΔΕΗ αντιπροσωπεύει πλήρως τη χαλυβουργία, όπως επικαλείται στο εξώδικο. Μέσω αυτού καταγγέλλει επίσης τη ΔΕΗ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο όμιλος Βιοχάλκο ανταλλάσσει με τη ΔΕΗ εδώ και ένα χρόνο τώρα εξώδικα. Αυτά αφορούν τη μη αποπληρωμή από πλευράς της Βιοχάλκο των χρεώσεων για ρύπους στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, πρακτική που ακολουθεί σχεδόν το σύνολο της ενεργοβόρας βιομηχανίας μέσης τάσης.

Με την πρακτική των εξωδίκων, η Βιοχάλκο προετοιμαζόταν για μια δικαστική διαμάχη με τη ΔΕΗ για την τιμή του ρεύματος, η οποία θα είχε αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στα μέτρα που εξήγγειλε πριν από ένα χρόνο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Η κυβερνητική απραξία στο κρίσιμο αυτό για τη βιωσιμότητα της εγχώριας βιομηχανίας θέμα, φαίνεται ότι εξάντλησε την υπομονή της διοίκησης του ομίλου. Καταλυτικά λειτούργησε η απόρριψη από την Κομισιόν και την τρόικα του μέτρου της «διακοψιμότητας» που προωθούσε το ΥΠΕΚΑ και το οποίο θα πρόσφερε εκπτώσεις της τάξης του 20% στην τιμή του ρεύματος.

Η κίνηση αυτή της Βιοχάλκο, αποτελεί και ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση για τη λήψη μέτρων, έστω και την ύστατη στιγμή. Θα αποτελέσει αναμφίβολα μια πρόσθετη πίεση εν όψει της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ στις 31 Ιανουαρίου για την τιμή προμήθειας του Αλουμινίου, μέσω της οποίας καλείται ουσιαστικά η κυβέρνηση ως βασικός μέτοχος να πάρει θέση στο καίριο θέμα του κόστους ενέργειας για τη βαριά βιομηχανία. Μετά και την εξέλιξη στη Βιοχάλκο, μπαίνει επιτακτικά το θέμα χάραξης βιομηχανικής πολιτικής, καθώς μεγάλες βιομηχανικές μονάδες έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν μπορούν να αντέξουν με αυτό το κόστος ρεύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή