ΗΠΑ: «Λουκέτο» εκατοντάδων επιχειρήσεων παρά τα μέτρα στήριξης

ΗΠΑ: «Λουκέτο» εκατοντάδων επιχειρήσεων παρά τα μέτρα στήριξης

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που έχουν «παγώσει» οι συζητήσεις στο Κογκρέσο για ένα δεύτερο πακέτο μέτρων ενίσχυσης χωρίς να αναμένεται κάποια απόφαση πριν από την ορκωμοσία του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, αυξάνεται ο αριθμός των αμερικανικών επιχειρήσεων που αναγκάζονται να βάλουν «λουκέτο» εξαιτίας της πανδημίας. Και αυτό παρά την βοήθεια που έχουν λάβει υπό τη μορφή ομοσπονδιακών δανείων.

Περίπου 300 αμερικανικές επιχειρήσεις που έχουν χρηματοδοτηθεί με δάνεια που φθάνουν έως και το μισό δισ. δολάρια έχουν υποβάλει αίτημα για να τεθούν σε καθεστώς πτώχευσης, σύμφωνα με ανάλυση της «WSJ».

Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις, που απασχολούν συνολικά περισσότερους από 23.000 εργαζομένους, επισημαίνουν ότι τα κεφάλαια που έχουν λάβει από το Πρόγραμμα Προστασίας Μισθών(Paycheck Protection Program) δεν επαρκούν για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους καθώς ο κορωνοϊός συνεχίζει να «σαρώνει» τις ΗΠΑ, ενώ δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα προοπτική για πρόσθετα μέτρα στήριξης.

ΗΠΑ: «Λουκέτο» εκατοντάδων επιχειρήσεων παρά τα μέτρα στήριξης-1

Ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης, παρότι έλαβαν δάνεια από το πρόγραμμα PPP αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερος. Η «WSJ» συμπεριέλαβε στην ανάλυσή της μόνο τους μεγάλους ωφελημένους του προγράμματος, που αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των συνολικών δανείων που έχουν δοθεί αν και μόλις το 13,5% του συνόλου των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον μέσω του προγράμματος ΡΡΡ έχει χορηγήσει ρευστότητα 525 δισ. δολαρίων σε 5,2 εκατ. επιχειρήσεις από τον Απρίλιο. Το συνολικό ποσό που έχει δοθεί στις επιχειρήσεις που έβαλαν οριστικό «λουκέτο» υπολογίζεται μεταξύ 228 και 509 εκατ. δολαρίων. Περίπου το ήμισυ των επιχειρήσεων που έχει εντοπίσει η «WSJ» στην ανάλυσή της κήρυξαν πτώχευση στο διάστημα μετά τον Αύγουστο, επικαλούμενες ως βασικό λόγο την πανδημία του κορωνοϊού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή