Μεταξύ των περιπτέρων, η ελληνική συμμετοχή προσπαθεί να κερδίσει επί ίσοις όροις τον επισκέπτη παρουσιάζοντας πρωτοποριακές τεχνολογίες που αφορούν στην ενέργεια και τη βιωσιμότητα «εμπλουτισμένες» σε σχέση με τις άλλες συμμετοχές με διαστάσεις που διαφοροποιούν την όλη προσέγγιση της χώρας μας, όπως αυτή του πολιτισμού.
Εξ ου και τον διάδρομο της περιήγησης διατρέχει μία φωτεινή γραμμή, η οποία συμβολίζει τον μίτο της Αριάδνης και την πορεία της οικονομίας προς την έξοδο από τον «λαβύρινθο» της κρίσης. Μάλιστα, κεντρικό σύνθημα της ελληνικής εκπροσώπησης είναι το φιλόδοξο «Η Ελλάδα του αύριο, σήμερα».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ιωάννης Σμυρλής, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος της Enterprise Greece, μιλώντας στην «Κ» δήλωσε πως έχει διευρυνθεί ο δίαυλος επικοινωνίας για επενδύσεις και εξαγωγές στην Ελλάδα, ιδίως για στρατηγικούς επενδυτές (για επενδύσεις άνω των 40 εκατ. ευρώ) οι οποίοι κινούνται με διαδικασίες fast track.
Ακολουθώντας κανείς την προκαθορισμένη πορεία του περιπτέρου, το πρώτο στοιχείο με το οποίο έρχεται σε επαφή είναι το TILOS project, το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί στη Μεσόγειο, ενώ συνεχίζοντας, βλέπει το έργο μιας ελληνικής εταιρείας κυκλικής οικονομίας και διαχείρισης αποβλήτων με δραστηριοποίηση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σε περίοπτη θέση και πριν τον πολυαναμενόμενο κλάδο του πολιτισμού, βρίσκεται ένα κομμάτι αφιερωμένο στο ανθρώπινο κεφάλαιο, όπου αποτυπώνονται ιστορίες Ελλήνων αποδήμων.
Στο ελληνικό περίπτερο, παρουσία έχει η επιχείρηση Polygreen, η οποία διατηρεί μονάδα επεξεργασίας παραγωγής εναλλακτικών στερεών καυσίμων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η εταιρεία «έδεσε» με τη θεματική της βιωσιμότητας, μία από τις τρεις «περιοχές» του Dubai Expo, όπου και βρίσκεται το ελληνικό περίπτερο, και αναδεικνύει πώς μέσα από την τεχνολογία, την κυκλική οικονομία και το zero waste, μετεξελίσσεται ο κλάδος της βιομηχανίας. Ο όμιλος δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή μέσω της κοινοπραξίας Evogreen με τον κολοσσό των ΗΑΕ στην ενέργεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη Bee’ah. Ειδικότερα, η μονάδα εναλλακτικών πρώτων υλών επεξεργάζεται θαλάσσια και ναυτιλιακά απόβλητα, τα οποία στη συνέχεια προορίζονται για βιομηχανική χρήση.