Oι επιχειρήσεις στη μάχη με την κλιματική αλλαγή

Oι επιχειρήσεις στη μάχη με την κλιματική αλλαγή

Οι προειδοποιήσεις του καιρού και η νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για υποχρεωτική έκθεση βιωσιμότητας που θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομίας, ήτοι 44 τρισεκατομμύρια δολάρια, εξαρτάται σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό από τη φύση, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Η οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα είναι συνυφασμένη με το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα, όπως κατέστη με δραματικό τρόπο αντιληπτό κατά την πρόσφατη θεομηνία στη Θεσσαλία, η οποία έπληξε, άμεσα ή έμμεσα, σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών της περιοχής. Στην εποχή της κλιματικής κρίσης, είναι αδήριτη ανάγκη οι επιχειρήσεις να υιοθετούν άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες με στόχο την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Προς αυτή την κατεύθυνση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσπίσει την Οδηγία για την υποβολή λεπτομερών εκθέσεων βιωσιμότητας (Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD) από μεγάλους ομίλους και εισηγμένες επιχειρήσεις, μικρές και μεσαίες, για τις επιδόσεις τους στο Περιβάλλον (Environment), στην Κοινωνία (Society) και στην εταιρική διακυβέρνηση (Governance).

Πρόκειται για την υιοθέτηση των κριτηρίων ESG, τα οποία αποτελούν ένα όπλο για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Σχεδόν 50.000 εταιρείες θα υπόκεινται από το 2024 σε υποχρεωτική υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που όμως έχουν θυγατρικές που δραστηριοποιούνται εντός της ΕΕ ή είναι εισηγμένες σε οργανωμένες αγορές της ΕΕ. Στόχος είναι όχι μόνο να αποφευχθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5°C, αλλά και να υπάρχει ισότιμη εκπροσώπηση στο επιχειρείν πληθυσμιακών ομάδων που, συνήθως, τείνουν να υποεκπροσωπούνται. Η υποχρεωτική δημοσιοποίηση των επιδόσεων των επιχειρήσεων στο πεδίο του ESG, οι οποίες συναρτώνται και με τη δυνατότητα εξασφάλισης χρηματοδότησης, τροφοδοτεί και επιχειρηματικά deals στην Ελλάδα. Σε αυτά ανήκει η απόκτηση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία Global Sustain από την εταιρεία τεχνολογίας και πληροφορικής SOFTONE.

Οι δύο εταιρείες θα δημιουργήσουν, από κοινού, ένα νέο σχήμα που θα επικεντρωθεί στη δημιουργία πλατφορμών ESG με στόχο την αυτοματοποίηση στη συλλογή, αξιολόγηση και διαχείριση δεδομένων που αφορούν πρακτικές περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης.

Οι Φυσικές Καταστροφές

Οι επιχειρήσεις καλούνται να διαδραματίσουν ζωτικής σημασίας ρόλο για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Αυτό είναι κάτι που διαπιστώνεται με δραματικό τρόπο, αφότου εκδηλωθούν ακραία καιρικά φαινόμενα. Στην Αμερική υπολογίζεται ότι από το 2020, έξι στις δέκα επιχειρήσεις έχουν αυξήσει τις δωρεές για την αποκατάσταση ζημιών από φυσικά φαινόμενα, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί. Σχεδόν το 90% των στελεχών αναμένει ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει σημαντικά τις επιχειρήσεις τους κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία, όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι επιχειρήσεις και κράτη να δρουν συντονισμένα, σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου τα οφέλη από την επίτευξη ουδέτερου αποτυπώματος ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) να μεγιστοποιούνται. Διεθνώς, η υιοθέτηση κριτηρίων ESG συνδυαστικά από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα τείνει να συνοδεύεται από επενδύσεις σε υποδομές υψηλών προδιαγραφών ανθεκτικότητας, ώστε οι ζημιές να είναι μικρότερης κλίμακας, οι περίοδοι αποκατάστασης συντομότερες και οι διαταραχές στην ομαλή παροχή υπηρεσιών περιορισμένες. Επίσης, δράσεις που εστιάζονται στην ενίσχυση των κοινοτήτων και των ευάλωτων πληθυσμιακά κατηγοριών επιτρέπουν, έως έναν βαθμό, να διασφαλιστεί ότι θα έχουν επαρκή υποστήριξη και πόρους τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τις καταστροφές, αποτρέποντας την εκδήλωση ανθρωπιστικής κρίσης. Η υιοθέτηση ολοκληρωμένης στρατηγικής διαχείρισης κινδύνων, στο πλαίσιο των κριτηρίων ESG, περιορίζει και τις οικονομικές επιπτώσεις από τις καταστροφές για τις επιχειρήσεις. Η λήψη μέτρων για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων που λειτουργούν ως «ασπίδα» έναντι των φυσικών καταστροφών, η επένδυση σε τεχνολογίες και πρακτικές που μετριάζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η λήψη δράσεων για την ενίσχυση της ευημερίας των κοινοτήτων αποτελούν τους πυλώνες της στρατηγικής ESG. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή