Στο «σφυρί» για 30 εκατ. ο Ιππόδρομος στο Μαρκόπουλο

Στο «σφυρί» για 30 εκατ. ο Ιππόδρομος στο Μαρκόπουλο

Πλειστηριασμός για το ακίνητο μετά την καταγγελία της σύμβασης μίσθωσης από τον ΟΠΑΠ. Βαρύνεται με προσημειώσεις και υποθήκες ύψους 40 εκατομμυρίων υπέρ της Intralot και του ελληνικού Δημοσίου

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλειστηριασμό με ελάχιστο τίμημα το ποσό των 30,14 εκατ. ευρώ βγάζει ο ειδικός εκκαθαριστής του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ) το ακίνητο συνολικής έκτασης 1.000 στρεμμάτων στο Μαρκόπουλο όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου και του Ιπποδρόμου. 

Ο διαγωνισμός θα γίνει στις 6 Νοεμβρίου ηλεκτρονικά και από το προϊόν του, δηλαδή τα ποσά που θα εισπραχθούν, θα πρέπει να ικανοποιηθούν απαιτήσεις του Δημοσίου αλλά και της Intralot από την υπό εκκαθάριση εταιρεία που αθροιστικά αγγίζουν το ποσό των 40 εκατομμυρίων.

Ο Ιππόδρομος και οι εγκαταστάσεις που φιλοξενούνται στην υπό πλειστηριασμό έκταση βγαίνουν στο σφυρί καθώς ο ΟΠΑΠ αποφάσισε να καταγγείλει τη σύμβαση μίσθωσης που είχε με το ΤΑΙΠΕΔ, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει όλη η αρχιτεκτονική αξιοποίησης του Ιπποδρόμου και του ιππικού κέντρου με την οποία εξυπηρετούνταν οι υποχρεώσεις που βαρύνουν το ακίνητο. Ειδικότερα, παύει πλέον να τηρείται η συμφωνία βάσει της οποίας τα δύο τρίτα του ενοικίου εισέπραττε η Intralot λόγω χρεών του ΟΔΙΕ και το ένα τρίτο το Δημόσιο.

Διευκρινίζεται πως σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ και τον γενικό γραμματέα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας, Γιώργο Δημαρά, ο πλειστηριασμός δεν αφορά το ακίνητο του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου Μαρκοπούλου που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ και το οποίο παραμένει υπό τη διαχείρισή του. 

Στο «σφυρί» για 30 εκατ. ο Ιππόδρομος στο Μαρκόπουλο-1

Συγκεκριμένα όπως έχει δημοσιεύσει η Καθημερινή από τις αρχές Φεβρουαρίου, στις 29 Ιανουαρίου, οι υπεύθυνοι της εταιρείας «Ιπποδρομίες Α.Ε.», θυγατρικής της ΟΠΑΠ Α.Ε., κάλεσαν τους υπαλλήλους (ανέρχονται σε 75 άτομα, μαζί με τους ενεργούς αναβάτες και τους αναβάτες προπόνησης) και τους ανακοίνωσαν τη διακοπή της διοργάνωσης και διεξαγωγής ελληνικών ιπποδρομιών, με ισχύ από τις 30 Ιανουαρίου 2024. 

Οπως ενημερώθηκαν, η εταιρεία κατήγγειλε και τη σύμβαση μίσθωσης του Ιπποδρόμου Αθηνών στο Μαρκόπουλο, ενώ το ακίνητο θα επιστραφεί επισήμως στον ιδιοκτήτη του (ΟΔΙΕ Α.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση) εντός δύο μηνών. 

Εκτός από τους εργαζομένους που βρέθηκαν ξαφνικά στον αέρα, σε δεινή θέση βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες των ίππων που λαμβάνουν μέρος στις ιπποδρομίες. Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση της θυγατρικής του ΟΠΑΠ, Ιπποδρομίες Α.Ε. «η ελληνική ιπποδρομιακή δραστηριότητα υπήρξε για δεκαετίες εξαιρετικά ζημιογόνος.

Παρά τις σημαντικές μακροχρόνιες προσπάθειες της “Ιπποδρομίες Α.Ε.”, από τη στιγμή που ανέλαβε αυτή τη δραστηριότητα το 2016 και τις συνεχείς μεγάλες επενδύσεις της, οι ελληνικές ιπποδρομίες παρέμειναν ζημιογόνες και μη βιώσιμες. Για την ακρίβεια, οι συνολικές ζημίες της εταιρείας από το 2016 μέχρι και το 2023 ανέρχονται σε 100,3 εκατ. ευρώ».

Δύο μήνες μετά, και συγκεκριμένα χθες Τετάρτη 27 Μαρτίου στην ιστοσελίδα δημοσιεύσεων πλειστηριασμών αναρτήθηκε η πρόσκληση για τον Ιππόδρομο. Επισπεύδουσα είναι η ΕΥ υπό την ιδιότητά της ως ειδικής εκκαθαρίστριας της ανώνυμης εταιρείας «(Υπό Εκκαθάριση) Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομίων Ελλάδος Α.Ε. – ΟΔΙΕ Α.Ε.».

Ο πλειστηριασμός θα γίνει στις 6/11/2024 και από ώρα 10.00 π.μ. μέχρι 12.00 μ. της ίδιας ημέρας, με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων διά των ηλεκτρονικών συστημάτων. Τιμή πρώτης προσφοράς κατά την ημέρα του πλειστηριασμού για τον πλειστηριασμό του ακινήτου ορίζεται η τιμή της εμπορικής αξίας του, σύμφωνα με το άρθρο 995 παρ.1, εδαφ.4, ήτοι το ποσό των ευρώ 30.140.000,00 (Τριάντα Εκατομμύρια Εκατόν Σαράντα Χιλιάδες Ευρώ).

Το ακίνητο αποτελείται από δύο γεωτεμάχια που βρίσκονται στη θέση «Πούσι Μπάρτζη – Μερέντα», επί της οδού Μαρκοπούλου, στον Δήμο Μαρκοπούλου Μεσογαίας, συνολικού εμβαδού 1.071.724,93 τετραγωνικών μέτρων κατά το κτηματολόγιο και 1.067.484,95 τετραγωνικών μέτρων κατά νεότερη τοπογραφική αποτύπωση, «μετά των επ’ αυτών τυχόν πάσης φύσεως κτισμάτων, ανεγερθέντων και ανεγερθησομένων, των συστατικών και παραρτημάτων τους». Δηλαδή του Ιπποδρόμου και του Ιππικού Κέντρου.

Οπως άλλωστε αναφέρει η πρόσκληση στον πλειστηριασμό «επί τoυ ως άνω ακινήτου, αποτελούμενου εκ δύο γεωτεμαχίων έχουν ανεγερθεί κτιριακές εγκαταστάσεις με βάση τη με αριθμό πρωτ. 59499/31-7-2002 οικοδομική άδεια ανέγερσης του έργου Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο & Νέος Ιππόδρομος Αθηνών» στο Μαρκόπουλο Αττικής που είχε εκδοθεί από τη Γενική Δ/νση Πολεοδομίας του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Το ακίνητο ήταν μισθωμένο στο σύνολό του, με σύμβαση μίσθωσης που είχε κυρωθεί με το άρθρο 51 παρ. 5 του ν. 4342/2015 εντασσόμενη στο αρ. 1 του ν. 4338/2015 ως Παράρτημα VI, πλην όμως η σύμβαση μίσθωσης έχει ήδη καταγγελθεί από τον μισθωτή (σ.σ. θυγατρική του ΟΠΑΠ) και εκκρεμεί η απόδοση του ακινήτου. Επίσης ο εν λόγω μισθωτής είχε υπεκμισθώσει το ακίνητο σε τρίτα πρόσωπα, οι οποίες συμβάσεις υπεκμίσθωσης έχουν και αυτές καταγγελθεί από τον μισθωτή – υπεκμισθωτή και εκκρεμεί η απόδοση του μισθίου από μέρους τους, αλλά και από κάθε τυχόν τρίτον που έλκει από αυτούς δικαιώματα.

Να σημειωθεί ότι εντός του ακινήτου βρίσκονται ορατά μνημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.Το ακίνητο βαρύνεται με προσημείωση υπέρ της Intralot και κατά της ΟΔΙΕ Α.Ε. για ποσό 9.481.486,11 ευρώ, (εγγραφείσα στις 28-02-2014), όπως και με μερική υποθήκη υπέρ της Intralot για ποσό 11.440.655,35 ευρώ, (εγγραφείσα στις 31-10-2013) αλλά και υποθήκη υπέρ του ελληνικού Δημοσίου και κατά της ΟΔΙΕ ΑΕ για ποσό 20.755.612,58 ευρώ, (εγγραφείσα στις 26-11-2014).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή