Τα δύο προαπαιτούμενα για την απόκτηση του 10% του ΟΤΕ από την D.T.

Τα δύο προαπαιτούμενα για την απόκτηση του 10% του ΟΤΕ από την D.T.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο θέματα φαίνεται ν’ απασχολούν την Deutsche Telekom για το μέλλον της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ. Πρώτον, εφόσον αποκτήσει επιπλέον 10% των μετοχών ΟΤΕ και η συμμετοχή της ανέλθει στο 50%, ν’ αποφύγει το ενδεχόμενο υποχρέωσης της γερμανικής εταιρείας για την υποβολή δημόσιας πρότασης εξαγοράς των μειοψηφιών. Το δεύτερο που απασχολεί είναι βεβαίως το κόστος κτήσης των μετοχών.

Στο μεταξύ χθες υπήρξαν αντικρουόμενες πληροφορίες, σχετικά με τις προθέσεις της γερμανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών. Το πρακτορείο Bloomberg έκανε λόγο για την υποβολή πρότασης εξαγοράς του 10% των μετοχών του ΟΤΕ από το ελληνικό Δημόσιο. Το Bloomberg επικαλούμενο πηγές στη γερμανική εταιρεία έκανε λόγο για διεξαγόμενες συζητήσεις στις οποίες διαφιλονικούμενο θέμα είναι η τιμή αγοράς των μετοχών. Το πρακτορείο ωστόσο επικαλείται πηγές που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Από την άλλη πλευρά, το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο e-mail της κ. Ελπίδας Τροιζή, εκπροσώπου της Deutsche Telekom στη Βόννη, έκανε λόγο για διάψευση από την πλευρά της γερμανικής εταιρείας. Στο συγκεκριμένο e-mail η κ. Τροιζή, σύμφωνα με Reuters, χαρακτήρισε τα σχετικά δημοσιεύματα ως φήμες και εικασίες, στα οποία η εταιρεία δεν σχολιάζει.

Ολα δείχνουν όμως ότι η Deutsche Telekom, έχει πλευρίσει την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα αυτό και μάλιστα από πιο παλιά. Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για συζητήσεις που ξεκίνησαν από το περασμένο καλοκαίρι. Η ελληνική πλευρά, ωστόσο φέρεται να κρατήθηκε μακρυά από τον πειρασμό πώλησης του 10%, αναμένοντας καλύτερες (χρηματιστηριακά) ημέρες. Τώρα που η τιμή της μετοχής έχει αυξηθεί, οι συζητήσεις φέρεται να επαναλαμβάνονται.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η Deutsche Telekom, παραμένει σταθερά ενδιαφερόμενος για το 10%, αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν θ’ αναγκαστεί προχωρήσει στην υποβολή μιας δημόσιας πρότασης για την εξαγορά των μειοψηφιών. Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η γερμανική πλευρά, επιθυμεί την τήρηση της συμφωνίας μετόχων που έχει υπογραφεί το 2008. Αυτή προβλέπει την διάθεση των μετοχών από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, στην οποίο ωστόσο η γερμανική πλευρά θα έχει το δικαίωμα της πρώτης άρνησης (right of first refusal). Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Deutsche Telekom εκτιμά ότι από τη συγκεκριμένη διαδικασία εξασφαλίζεται νομικά στην περίπτωση που αποφασίσει να μην υποβάλει δημόσια πρόταση για την εξαγορά των μειοψηφιών.

Υπενθυμίζεται ότι το 10% των μετοχών αντιστοιχεί σε 49 εκατ. μετοχές το οποίο με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής ΟΤΕ, αποτιμάται σε περίπου 525 εκατ. ευρώ. Η τιμή της μετοχής του οργανισμού χθες έκλεισε με άνοδο 2,8% στα 10,74 ευρώ. Ενδοσυνεδριακά ωστόσο η τιμή ξεπέρασε και τα 11 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή