Τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου τα αποτελέσματα των stress test από την ΤτΕ

Τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου τα αποτελέσματα των stress test από την ΤτΕ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλείνει το ζήτημα του προσδιορισμού των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών. Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) σχεδιάζει να δημοσιεύσει τη σχετική έκθεση είτε την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου είτε το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Οπως σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γεώργιος Προβόπουλος, στο Λονδίνο όπου βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, τα αποτελέσματα του νέου stress test θα δημοσιοποιηθούν πολύ σύντομα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την τρόικα για την οριστικοποίηση ορισμένων τεχνικών πτυχών του ζητήματος, ενώ θα ξεκινήσουν και οι επαφές με τις διοικήσεις των τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η έκθεση της ΤτΕ για τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών είχε προγραμματιστεί να δημοσιευτεί στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου. Ωστόσο, ο σχεδιασμός ανατράπηκε εξαιτίας της γενικότερης δυστοκίας στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Η καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών έχει προκαλέσει σειρά επιπτώσεων, με σημαντικότερη την εμπλοκή στην ιδιωτικοποίηση της Εurobank. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε την έναρξη των διαδικασιών για την αύξηση κεφαλαίου τον περασμένο Νοέμβριο με στόχο να ολοκληρωθεί εντός του περασμένου Ιανουαρίου. Ωστόσο, δίχως τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών και την ψήφιση του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου -το οποίο επίσης εκκρεμεί- η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Σε επιστολή που απέστειλε στην τρόικα η διοίκηση του ΤΧΣ την προηγούμενη εβδομάδα υπογραμμιζόταν ότι η καθυστέρηση στον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών θέτει σε κίνδυνο την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank. Επίσης σημειωνόταν ότι στερείται από το ταμείο η δυνατότητα να αξιοποιήσει τη θετική συγκυρία στις κεφαλαιαγορές για την ταχύτερη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και ότι ο μη καθορισμός των κεφαλαιακών αναγκών δεν επιτρέπει την οριστικοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών.

Ολα αυτά δημιουργούν αβεβαιότητα και στασιμότητα στις τράπεζες σε μια περίοδο που η οικονομία φαίνεται ότι βρίσκεται κοντά στην αντιστροφή της πτωτικής πορείας. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η εκκρεμότητα θα έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατό ένα τόσο σοβαρό για τον τραπεζικό κλάδο ζήτημα να μετατίθεται από εβδομάδα σε εβδομάδα. Σημειώνουν ότι σύντομα θα αρχίσει η προετοιμασία για το νέο stress test το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την ΕΚΤ που γίνεται στο πλαίσιο της τραπεζικής ενοποίησης. Πρόκειται για την τρίτη άσκηση προσομοίωσης την οποία θα αντιμετωπίσουν οι εγχώριες τράπεζες. Το 2012 το πρώτο stress test πραγματοποίησε η BlackRock προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση των τραπεζών μετά τις επιπτώσεις της κρίσεις και του PSI. Ακολούθησε πάλι από την BlackRock νέο stress test τον περασμένο χρόνο με σκοπό να διαπιστωθεί η ευρωστία των τραπεζών υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων στην οικονομία. Και πριν στεγνώσει το μελάνι του υπό δημοσίευση νέου stress test θα ακολουθήσει το φθινόπωρο η πανευρωπαϊκή τραπεζική άσκηση της ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή