Την ερχόμενη εβδομάδα οι λεπτομέρειες των stress test των τραπεζών

Την ερχόμενη εβδομάδα οι λεπτομέρειες των stress test των τραπεζών

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγώνα δρόμου βρίσκεται η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για τη δημοσίευση των κεφαλαιακών αναγκών των συστημικών τραπεζών. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί κρίσιμη συνάντηση με την τρόικα για την οριστικοποίηση των τελευταίων εκκρεμοτήτων και τον καθορισμό των κεφαλαιακών αναγκών κάθε τράπεζας και αμέσως μετά η ΤτΕ θα αποστείλει τα αποτελέσματα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.

Στόχος είναι η σχετική έκθεση της ΤτΕ να δοθεί στη δημοσιότητα το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, ωστόσο θα πρέπει να προηγηθεί η συμφωνία με την τρόικα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό είχε προγραμματιστεί να δημοσιοποιηθούν οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, κάτι που δεν έγινε εξαιτίας της γενικότερης δυστοκίας στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Τα κρίσιμα ζητήματα που θα πρέπει να συμφωνηθούν με την τρόικα είναι: ο καθορισμός των ορίων των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας τους οποίους θα πρέπει να διαθέτουν οι τράπεζες προκειμένου να περάσουν με επιτυχία την άσκηση, ο εποπτικός χειρισμός του αναβαλλόμενου φόρου και τέλος με ποιο σενάριο, το βασικό ή το δυσμενές, θα υπολογιστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Για το ύψος των κεφαλαιακών απαιτήσεων στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι το ποσό μπορεί να κυμανθεί στα 5 δισ. ευρώ και ορισμένες τράπεζες δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου.

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών θα ακολουθήσει η κατάθεση του νέου νομικού πλαισίου για τις αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών. Το σχετικό πλαίσιο έχει ολοκληρωθεί και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα δίνει τη δυνατότητα στο ΤΧΣ να αξιοποιεί εναλλακτικά χρηματοοικονομικά μέσα με στόχο την ταχύτερη ιδιωτικοποίηση των συστημικών τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ κατέχει ποσοστά που κυμαίνονται από 80% έως 95% στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες.

Η διοίκηση του ΤΧΣ επιθυμεί την ενδυνάμωση του ταμείου με πρόσθετες δυνατότητες που θα επιτρέψουν την ταχύτερη υλοποίηση της αποστολής του, δηλαδή την επιστροφή των τραπεζών σε ιδιωτικά χέρια. Οπως σημειώνουν η θετική συγκυρία στις κεφαλαιαγορές δημιουργεί μια χρυσή ευκαιρία για την επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης των συστημικών τραπεζών.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι το τι θα γίνει με τη Eurobank και τη σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Η δημοσιοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών θα σηματοδοτήσει την έναρξη της διαδικασίας για την αύξηση κεφαλαίου. Σημειώνεται ότι σε λίγες ημέρες, στις 28 Φεβρουαρίου, η Eurobank θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα για τη χρήση του 2013 με βάση τα οποία θα καταρτιστεί το Ενημερωτικό Δελτίο κ.α.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Eurobank η αύξηση κεφαλαίου, εφόσον εκπληρωθούν οι απαιτούμενες ενέργειες, θα ξεκινήσει μετά τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου με στόχο το εγχείρημα να ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες του Απριλίου. Στόχος είναι το σύνολο της αύξησης να καλυφθεί από ιδιωτικά κεφάλαια. Ομάδα στρατηγικών επενδυτών θα καλύψουν μεγάλο μέρος της αύξησης ενώ το υπόλοιπο θα καλυφθεί από το ευρύ επενδυτικό κοινό. Σε ό,τι αφορά τον στρατηγικό επενδυτή έχουν επιλεγεί ορισμένα funds, μεταξύ αυτών και η Fairfax, που ήδη έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας (Eurobank Properties, Ομιλος Μυτιληναίος).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή