Μειώνεται το τέλος ΑΠΕ για τις βιομηχανίες μέσης τάσης

Μειώνεται το τέλος ΑΠΕ για τις βιομηχανίες μέσης τάσης

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφαση με την οποία εξισώνονται οι χρεώσεις της ενεργοβόρου βιομηχανίας μέσης τάσης με την υψηλή, για το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) υπέγραψε χθες ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου. Η απόφαση αφορά καταναλωτές μέσης τάσης, με συνολική ετήσια κατανάλωση ανά παροχή μεγαλύτερη από 13 GWh που αριθμούν περί τις 60 βιομηχανίες και μεταφράζεται σε μια συνολική εξοικονόμηση της τάξης των 10 εκατ. ευρώ ετησίως. Η απόφαση, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ, εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανικών καταναλωτών, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και κυρίως να διασφαλιστούν θέσεις εργασίας και να δημιουργηθούν αναπτυξιακές προοπτικές.

Στο μεταξύ αντιδράσεις εκφράστηκαν χθες από τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας για τα πρόσφατα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους που αποφάσισε η γενική συνέλευση της ΔΕΗ. Με επιστολή του προς τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, ο Ελευθέριος Κούρταλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων-Κλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ) επισημαίνει ότι τα μέτρα δεν αγγίζουν τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και ζητάει από την κυβέρνηση να δώσει τη σωστή κατεύθυνση στη ΔΕΗ για την εξίσωση του ανταγωνιστικού σκέλους, όσο και των ρυθμιστικών χρεώσεων της μέσης τάσης με εκείνη της υψηλής. «Εχουμε επανειλημμένως αναφέρει ότι το υπέρογκο ενεργειακό κόστος είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών βιομηχανιών και ακυρώνει όποιες θετικές ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τη μείωση του λειτουργικού κόστους των βιομηχανιών» αναφέρει ο κ. Κούρταλης στην επιστολή του. Επισημαίνει, ότι η πρόσφατη απόφαση της Γ.Σ. της ΔΕΗ που αφορά τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία δεν αγγίζει τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και γενικά τις βιομηχανίες που έχουν τιμολόγια μέσης τάσης, με παρόμοια χαρακτηριστικά και καταναλώσεις με αυτών της υψηλής τάσης.

Η μείωση των τιμολογίων που αποφασίστηκε σε ποσοστό 25-35% αφορά επιλεκτικά μόνο ορισμένους κλάδους της βαριάς βιομηχανίας που απασχολούν μερικές εκατοντάδες εργαζομένους και είναι συνδεδεμένες στην υψηλή τάση.

Η εξαγγελθείσα απόφαση και οι μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για το κόστος ενέργειας στη μέση τάση, δυστυχώς, ελάχιστα βελτιώνει το ενεργειακό κόστος για το 80% της ελληνικής βιομηχανίας και κατ’ επέκταση και της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, αναφέρει η επιστολή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή