Μιχάλης Μαρακάκης: «Είτε μέσω ΤΧΣ είτε αυτόνομα, οι τράπεζες θα καλύψουν τις νέες ανάγκες»

Μιχάλης Μαρακάκης: «Είτε μέσω ΤΧΣ είτε αυτόνομα, οι τράπεζες θα καλύψουν τις νέες ανάγκες»

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμησή του ότι όλες οι τράπεζες θα καλύψουν, είτε αυτόνομα είτε μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τις κεφαλαιακές ανάγκες όπως προσδιορίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) υπογραμμίζει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, κ. Μιχάλης Μαρακάκης.

– Πώς είδατε τα αποτελέσματα του stress test και πώς εκτιμάτε ότι θα καλυφθεί το ποσό για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Πανελλήνιας, στην οποία συμμετέχετε με ποσοστό περίπου 14%;

– Τα αποτελέσματα των stress tests αποδεικνύουν ότι η κατάσταση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος επιδεινώνεται περαιτέρω, κυρίως λόγω της αύξησης των επισφαλών δανείων. Παράλληλα, καταδεικνύεται και το λάθος που είχε γίνει όταν οι συνεταιριστικές τράπεζες εξαιρέθηκαν από την ενίσχυση κεφαλαίων μέσω του ΤΧΣ, που σε αυτήν την περίοδο της κρίσης δεν βοηθήθηκαν, όπως οι συστημικές τράπεζες. Θέλω να πιστεύω ότι, είτε μέσω του ΤΧΣ είτε αυτόνομα, οι τράπεζες θα καταφέρουν να καλύψουν τις νέες ανάγκες σε κεφάλαια που προκύπτουν και δεν θα διασαλευτεί η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

– Η κρίση οδήγησε σε ριζική αλλαγή των δεδομένων στον τραπεζικό κλάδο. Από εδώ και πέρα, ποιες είναι οι μεγάλες προκλήσεις;

– Η ενίσχυση της αξιοπιστίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι αυτή που θα ισχυροποιήσει και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων απέναντί του, με αποτέλεσμα την επιστροφή σημαντικού μέρους καταθέσεων που ακόμα βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού. Το τελευταίο θα ενισχύσει χρηματοοικονομικά τις τράπεζες και θα τους δώσει τη δυνατότητα να σταθούν αρωγοί σε αυτήν την καμπή της ελληνικής οικονομίας και στην προσπάθεια να περάσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

– Δεδομένης της υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας, υπάρχει χώρος για τη δραστηριοποίηση μικρών τραπεζών;

– Τα τελευταία χρόνια, ο τραπεζικός κλάδος υπέστη σημαντική συγκέντρωση. Θεωρώ όμως ότι υπάρχει χώρος για δραστηριοποίηση μικρών τραπεζών, αρκεί αυτές να βασίζονται σε γερά θεμέλια και να έχουν ένα σαφή στρατηγικό προσανατολισμό.

– Ποιος ο ρόλος των συνεταιριστικών τραπεζών στο νέο οικονομικό περιβάλλον;

– Ο ρόλος των συνεταιριστικών τραπεζών είναι πολύ σημαντικός, καθώς είναι αυτές που στέκονται δίπλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βάσει του τρόπου αλλά και της φιλοσοφίας λειτουργίας μας, γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες της τοπικής κοινωνίας, της κάθε επιχείρησης και του κάθε νοικοκυριού και μπορούμε και ανταποκρινόμαστε αποτελεσματικά στις ανάγκες τους.

– Ποιες είναι οι προτεραιότητες και τα μελλοντικά σχέδια της τράπεζας;

– Προτεραιότητά μας είναι να θωρακίσουμε περαιτέρω την τράπεζα έναντι των πιστωτικών κινδύνων, επαναπροσδιορίζοντας την πολιτική χορηγήσεων και συνεχίζοντας τις προσπάθειες για μείωση του λειτουργικού κόστους. Σε λειτουργικό επίπεδο, βασική μας προτεραιότητα είναι η ενίσχυση του επιχειρείν. Στην κατεύθυνση αυτή παρέχουμε γραμμές χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις με υγιή θεμελιώδη μεγέθη, που όμως έχουν ανάγκη την τραπεζική στήριξη αυτή την περίοδο, ενώ παράλληλα ως ζωντανό κύτταρο της οικονομίας της Κρήτης δραστηριοποιούμαστε και οι ίδιοι επιχειρηματικά σε τομείς που θεωρούμε ότι υπάρχουν αναπτυξιακές προοπτικές και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

– Πώς η τράπεζα βοηθάει την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας;

– Αποτελεί προτεραιότητα για μας η στήριξη της επιχειρηματικότητας και της τοπικής οικονομίας. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα εισήλθαμε στο μετοχικό κεφάλαιο δύο εκ των ιστορικότερων επιχειρήσεων των Χανίων, της ποτοποιίας φρέσκων χυμών ΒΙΟΧΥΜ και της ΑΒΕΑ, εταιρείας που δραστηριοποιείται στην επεξεργασία όλων των προϊόντων της ελιάς. Με τον τρόπο αυτό δίνουμε ξανά ζωή σε επιχειρήσεις με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, διατηρούμε με στόχο να αυξηθούν περαιτέρω οι θέσεις απασχόλησης στις εταιρείες αυτές, ενώ με την απορρόφηση σημαντικών ποσοτήτων πρώτων υλών (εσπεριδοειδών και ελιών) ενισχύουμε συνολικά την αγροτική παραγωγή της περιοχής μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή