Αυξήσεις κεφαλαίου από Πειραιώς, Alpha με το ισχύον πλαίσιο

Αυξήσεις κεφαλαίου από Πειραιώς, Alpha με το ισχύον πλαίσιο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεξάρτητα από την κατάθεση του νέου νόμου για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank. Οι αυξήσεις κεφαλαίου των δύο τραπεζών θα γίνουν με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο (νόμος 2190 περί ανωνύμων εταιρειών), καθώς πρόκειται για διάθεση νέων μετοχών που δεν επηρεάζει τους όρους άσκησης των δικαιωμάτων (warrants) βάσει των οποίων το ΤΧΣ θα πουλήσει σε ιδιώτες τις μετοχές των τραπεζών που κατέχει και θα ανακτήσει τα κεφάλαια που διέθεσε για την ανακεφαλαιοποίηση. Επιπλέον, τόσο η τιμή της Alpha Bank όσο και της Τράπεζας Πειραιώς διαπραγματεύονται σε τιμή αισθητά υψηλότερη της τιμής με την οποία συμμετείχε το ΤΧΣ στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Ετσι και στην ακραία περίπτωση που ο νέος νόμος καθυστερήσει, οι δύο τράπεζες θα προχωρήσουν ανεπηρέαστες στην υλοποίηση του σχεδιασμού τους. Αντίθετα, στην περίπτωση της Εurobank, για την πραγματοποίηση της αύξησης κεφαλαίου απαιτείται ο νέος νόμος. Πηγές του υπ. Οικονομικών υπογραμμίζουν ότι η κατάθεση του νέου νομικού πλαισίου είναι θέμα ημερών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο νόμος, πέρα από το ζήτημα της συμμετοχής του ΤΧΣ σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου, θα δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στο Ταμείο. Στόχος είναι το ΤΧΣ να μπορεί να κινηθεί με όρους αγοράς και να εκμεταλλευθεί τα διαθέσιμα χρηματοοικονομικά εργαλεία ώστε να πετύχει την ταχύτερη επιστροφή των συστημικών τραπεζών σε ιδιωτικά χέρια. Το ν/σ θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα του ΤΧΣ να επαναγοράσει τα warrants μέσω δημόσιας πρότασης ώστε εν συνεχεία να προχωρήσει στη διάθεση σε επενδυτές των μετοχών των τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με τη συμμετοχή ιδιωτών (οι οποίοι κατέχουν warrants), ενώ η Eurobank είχε ανακεφαλαιοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών. Επιπλέον, το ν/σ θα παρέχει νομική κάλυψη στη διοίκηση του ΤΧΣ έναντι της διάθεσης μετοχών σε τιμή χαμηλότερη αυτής με την οποία τις απέκτησε στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις αυξήσεις κεφαλαίου είναι πολύ αυξημένο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση της Alpha Bank είναι πλήρως εγγυημένη από τους αναδόχους. Οπως σημείωσε ο πρόεδρος του ομίλου κ. Γ. Κωστόπουλος: «Η εγγυημένη από κοινοπραξία διεθνών τραπεζών αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,2 δισ. επιτρέπει την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, η οποία και αποτελεί κύριο τμήμα του σχεδιασμού μας για αποπληρωμή της κρατικής ενισχύσεως και για την πλήρη επανιδιωτικοποίηση της τραπέζης. Καθώς η χώρα εισέρχεται σε περίοδο ανακάμψεως, η Alpha Bank, με την ηγετική της θέση στην αγορά, το διευρυμένο δίκτυο και την ισχυρή εταιρική της ταυτότητα, δεσμεύεται να στηρίξει τους πελάτες της και να μεγιστοποιήσει την αξία των μετόχων της κατά τα προσεχή έτη». Από αύριο, επιτελείο της Alpha θα ξεκινήσει την περιοδεία σε Ευρώπη και ΗΠΑ με σκοπό την παρουσίαση της αύξησης κεφαλαίου. Ηδη στο εξωτερικό βρίσκεται επιτελείο της Πειραιώς τόσο για την αύξηση κεφαλαίου όσο και την έκδοση ομολόγου, την πρώτη που γίνεται μετά πέντε χρόνια.

Με τις παρουσιάσεις των τραπεζών, που θα διαρκέσουν περίπου δύο εβδομάδες, και μετά τη λήψη των σχετικών αποφάσεων και εγκρίσεων, στις αρχές Απριλίου θα ανοίξουν τα βιβλία προσφορών και βάσει της ζήτησης θα διαμορφωθεί η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Οπως εκτιμούν αναλυτές, η τιμή διάθεσης –αν δεν υπάρξει κάποια αιφνίδια αλλαγή– θα διαμορφωθεί με ένα μικρό discount από τα τρέχοντα επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή