Ξεκινάει η ομολογιακή έκδοση από την Τράπεζα Πειραιώς

Ξεκινάει η ομολογιακή έκδοση από την Τράπεζα Πειραιώς

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές της εβδομάδας –πιθανότατα τη Δευτέρα– θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την ομολογιακή έκδοση, ύψους 500 εκατ. ευρώ, του ομίλου Πειραιώς. Στελέχη της τράπεζας που βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχαν στις εκδηλώσεις παρουσίασης της έκδοσης, σημειώνουν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο. Οι ξένοι διαχειριστές θεωρούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε αναπτυξιακή τροχιά και εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια μπορούν να αποτελέσουν περίοδο δυναμικής ανάπτυξης για τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούν ότι το τραπεζικό σύστημα θα αποκομίσει μεγάλη οφέλη, δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια της ύφεσης δέχθηκε τις ισχυρότερες πιέσεις. Οι ξένοι επενδυτές δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα ούτε για τον κίνδυνο πολιτικών περιπλοκών ούτε και για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία με την τρόικα. Οι επιτελείς της Πειραιώς προεξοφλούν ότι η ομολογιακή έκδοση θα καλυφθεί με μεγάλη επιτυχία, ενώ υπογραμμίζουν ότι από τις παρουσιάσεις διαπίστωσαν το ισχυρό ενδιαφέρον των ξένων και για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, ύψους 1,75 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το ομόλογο που θα διατεθεί στους επενδυτές αποτελεί έκδοση κύριου χρέους, δηλαδή δεν βασίζεται σε εγγυήσεις ή άλλες εξασφαλίσεις. Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική «έξοδο» τράπεζας στις διεθνείς αγορές για την άντληση ρευστότητας μετά το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης.

«Eξόρμηση» από Alpha Bank

Σε εξόρμηση στο εξωτερικό βρίσκεται επιτελείο της τράπεζας από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας για την παρουσίαση της αύξησης κεφαλαίου της τράπεζας, ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Το επιτελείο της Alpha Bank θα βρεθεί για διάστημα περίπου δύο εβδομάδων σε επιλεγμένες πόλεις στην Ευρώπη, στην Αμερική, αλλά και στην Ασία, όπου έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές. Με «όπλο» τα ισχυρά θεμελιώδη της τράπεζας –είχε τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες μεταξύ των συστημικών τραπεζών– οι επιτελείς του ομίλου εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το εγχείρημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας είναι εγγυημένη από τους αναδόχους. Η διοίκηση της τράπεζας έχει δηλώσει ότι προτίθεται να εξετάσει την προνομιακή συμμετοχή των υφισταμένων μετόχων και των κατόχων δικαιωμάτων (warrants) στη διαδικασία. Με την αύξηση κεφαλαίου θα καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες και παράλληλα θα προχωρήσει στην πλήρη εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου, ύψους 940 εκατ. ευρώ.

Tα σχέδια της Εθνικής

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, η διοίκηση εργάζεται εντατικά για να ολοκληρώσει το σχέδιο για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών. Την περίοδο αυτή εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές επιλογές, όπως η έκδοση ομολόγου, η πώληση θυγατρικών, συμμετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων, ενώ η τελική δομή του σχεδίου της ΕΤΕ θα εξαρτηθεί και από το χρονικό περιθώριο που θα έχει η διοίκηση της τράπεζας για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια. Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2013, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Μαρτίου, η διοίκηση της τράπεζας θα δώσει μια πρώτη περιγραφή των σχεδίων και των προτεραιοτήτων της για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή