Επιτυχής επιστροφή στις διεθνείς αγορές για τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς

Επιτυχής επιστροφή στις διεθνείς αγορές για τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ολική επαναφορά στις διεθνείς αγορές πέτυχε χθες ο όμιλος Πειραιώς. Η ανταπόκριση των επενδυτών στην ομολογιακή έκδοση της τράπεζας ήταν εντυπωσιακή, καθώς η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 6 φορές, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 5%, επίπεδο αισθητά χαμηλότερα από αυτό που ανέμενε η αγορά.

Αναλυτικότερα χθες το πρωί άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση ομολόγων της τράπεζας. Στόχος ήταν η άντληση ρευστότητας ύψους 500 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μέσα σε διάστημα λίγων μόνο ωρών υπήρξαν προσφορές από ξένους επενδυτές συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά 6 φορές! Σημειώνεται ότι στη διαδικασία συμμετείχαν 240 θεσμικοί επενδυτές προερχόμενοι από 25 χώρες.

Εμπιστοσύνη

Οπως υπογραμμίζουν στην «Κ» επιτελικά στελέχη του ομίλου πρόκειται για μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο για τον όμιλο και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αλλά κυρίως για την οικονομία και τις προοπτικές της χώρας. Το ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον είχε ως αποτέλεσμα το επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 5% αισθητά χαμηλότερα από τη ζώνη του 5,25% με 5,5% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Σημειώνεται ότι το ομόλογο έχει διάρκεια 3 έτη και στόχος του ήταν η άντληση ρευστότητας. Πρόκειται γα την πρώτη ουσιαστική έξοδο τράπεζας στις διεθνείς αγορές μετά το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης.

Στην ανακοίνωση του ομίλου Πειραιώς σημειώνεται: «Η έκδοση αυτή αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη των αγορών στην Τράπεζα Πειραιώς και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας καθώς αποτελεί το πρώτο ομόλογο κύριου χρέους ελληνικής τράπεζας που εκδίδεται από το 2009. Μέσω αυτής της έκδοσης, η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά εκ νέου πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρέους, διαφοροποιώντας τις πηγές ρευστότητάς της και ενισχύοντας τον στόχο της να στηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Προηγήθηκε σειρά συναντήσεων σε επιλεγμένα χρηματοοικονομικά κέντρα, κατά τη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκε το ενεργό και έντονο ενδιαφέρον για την Τράπεζα Πειραιώς και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μέσω της πολυπληθούς συμμετοχής εκπροσώπων των σημαντικότερων και μεγαλύτερων θεσμικών επενδυτών.

Εκδότης του ομολόγου είναι η θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, Piraeus Group Finance Plc μέσω του προγράμματος έκδοσης ομολογιών Euro Medium Term Note – ΕΜΤΝ. Ημερομηνία διακανονισμού του ομολόγου θα είναι η 27η Μαρτίου 2014 και θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Σύμβουλοι της έκδοσης ήταν οι BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC».

«Ανοιξε» η διατραπεζική

Η επιτυχημένη επάνοδος της Πειραιώς στις διεθνείς αγορές αντανακλά τις ισχυρές προσδοκίες των ξένων επενδυτών για την κατάσταση και τις προοπτικές της χώρας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα και η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου για να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα. Παράλληλα, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank επικεντρώνονται στις αυξήσεις κεφαλαίου μέσω των οποίων φιλοδοξούν να αντλήσουν, κυρίως από ξένους επενδυτές, κεφάλαια ύψους 6 δισ. ευρώ. Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είναι πολύ μεγάλο και η προσφορά ξεπερνά τη ζήτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίπτωση της Eurobank μόνο οι τρεις στρατηγικοί επενδυτές προσφέρουν κεφάλαια 4 δισ. ευρώ όταν η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας διαμορφώνεται στα 3 δισ. ευρώ.

Επιτελικά στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου θα αποτελέσουν μια μεγάλη επιτυχία όχι τόσο για τις τράπεζες όσο για τη χώρα και την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και θα επιταχύνουν την επάνοδό της σε ανοδική τροχιά μετά από 5 χρόνια βαθιάς ύφεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή