Κέντρο logistics της ΖΤΕ στο λιμάνι του Πειραιά για Αν. Ευρώπη και Ρωσία

Κέντρο logistics της ΖΤΕ στο λιμάνι του Πειραιά για Αν. Ευρώπη και Ρωσία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βασικό στόχο την κάλυψη των αναδυόμενων αγορών της Αν. Ευρώπης και της Ρωσίας, η κινεζική ZTE αποκτά από σήμερα διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευμάτων στις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά. Η συμφωνία που υπεγράφη χθες παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, προβλέπει σε αρχική φάση τη δημιουργία κέντρου logistics στον Πειραιά. Στη συνέχεια εκτιμάται ότι θα επιδιωχθεί η δημιουργία ενός κέντρου ελαφράς μεταποίησης, π.χ. για την επιδιόρθωση των προϊόντων, ενώ το ακόμη πιο φιλόδοξο σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας γραμμής συναρμολόγησης τηλεπικοινωνιακών προϊόντων του κινεζικού γίγαντα.

Χθες, παρουσία του κ. Σαμαρά και του Κινέζου πρέσβη στην Αθήνα, Ζου Ξιαολί, η ΖΤΕ Hellas και η Cosco, υπέγραψαν συμφωνία, βάσει της οποίας o Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ) Α.Ε. γίνεται κέντρο logistics της ΖΤΕ για 13 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Κροατία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρο). Η συμφωνία αυτή αποτελεί μέρος της συμφωνίας που είχε υπογραφεί στο Πεκίνο τον Μάιο του 2013, μεταξύ της ZTE Corporation και της ελληνικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ελληνα Πρωθυπουργού στην Κίνα.

«Η σημερινή συμφωνία επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην ελληνική οικονομία και τη δέσμευσή της να επενδύσει στην ελληνική αγορά», είπε χθες ο κ. Ζιου Τζιάνφενγκ, αντιπρόεδρος της ZTE Corp. Ο ίδιος χαρακτήρισε την επένδυση αυτή μέρος μιας μακροπρόθεσμης επένδυσης, η οποία εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περίπου 400-600 θέσεων εργασίας μέχρι την ολοκλήρωσή της σε περίπου τρία χρόνια από σήμερα. «Οι επόμενες φάσεις της επένδυσης» είπε, «περιλαμβάνουν την κατασκευή κέντρου επισκευών και επιστροφών για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και τη μετεξέλιξή του αργότερα σε γραμμή συναρμολόγησης (assembly line)».

Με θερμά λόγια υποδέχθηκε την υπογραφή της συμφωνίας και ο κ. Σαμαράς. Ο ίδιος χαρακτήρισε «σπαθί» τον πρόεδρο της ΖΤΕ με τον οποίο είχε συναντηθεί πριν από πέντε μήνες στην Αθήνα. «Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο (της ΖΤΕ) δημοσίως, διότι όπως και ο δικός μου ο λόγος, έτσι και ο δικός του ο λόγος ήταν αυτό που λέμε στην Ελλάδα “σπαθί”», είπε ο πρωθυπουργός. Τέτοιες επενδύσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, είναι το μόνο «γιατρικό» της ανεργίας.

Από την πλευρά της Cosco, ο διευθύνων σύμβουλος του ΣΕΠ κ. Κάπτεν Φου Τσενγκ Κίου, σημείωσε ότι η παρουσία του πρωθυπουργού εκφράζει με κάθε τρόπο τόσο την προσωπική, όσο και την κυβερνητική στήριξή του, στην απόφαση μιας πολυεθνικής εταιρείας όπως η ZTE, να επιλέξει τον Πειραιά για την εγκατάσταση του κέντρου logistics της. Ο ίδιος εξέφρασε τη πεποίθησή του ότι το λιμάνι του Πειραιά «θα εξελιχθεί στον μεγαλύτερο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο, σε κέντρο logistics, αλλά και στη ΝΑ πύλη για τα φορτία από και προς την Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή