Στόχος η αύξηση κεφαλαίου τον Απρίλιο για τη Eurobank

Στόχος η αύξηση κεφαλαίου τον Απρίλιο για τη Eurobank

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιοδοξία επικρατεί για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, η οποία θα ανέλθει στο επίπεδο των 3 δισ. ευρώ, μετά τη μεγάλη υπερκάλυψη των εκδόσεων της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank στις αρχές της εβδομάδας. Χθες στο ΤΧΣ συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα της αύξησης, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι τις επόμενες ημέρες θα ψηφιστεί το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο (κάτι που πλέον θεωρείται πολύ πιθανό) προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία. Το χρονοδιάγραμμα που έχει προτείνει η διοίκηση της Eurobank προβλέπει ότι η αύξηση κεφαλαίου θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου.

Με την οικονομία να βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και τον πολιτικό κίνδυνο να μην απασχολεί ουσιαστικά τους επενδυτές, η διάθεση των ξένων για επενδύσεις σε «ελληνικό κίνδυνο» ολοένα και αυξάνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διάθεση των νέων μετοχών της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς όχι μόνο υπερκαλύφθηκαν, αλλά έγιναν σε τιμές αντίστοιχες ή και υψηλότερες της λογιστικής τους αξίας. Σύμφωνα με αναλυτές, οι αυξήσεις των δύο τραπεζών αποτελούν δύο σημαντικές συναλλαγές οι οποίες θα ληφθούν υπόψη στον καθορισμό της τιμής της Eurobank. Δηλαδή η τιμή έκδοσης αναμένεται να κυμανθεί σε επίπεδα κοντά στη λογιστική αξία, προσαρμοσμένη φυσικά στην αύξηση. Σημειώνεται ότι σήμερα η λογιστική αξία της τράπεζας διαμορφώνεται στα 0,54 ευρώ. Ωστόσο η Eurobank έχει την εξής ιδιομορφία: μεγάλο μέρος της λογιστικής αξίας της τράπεζας αποτελείται από το όφελος του αναβαλλόμενου φόρου, που θεωρείται κεφάλαιο «κακής» ποιότητας. Ετσι αν η συμμετοχή του αναβαλλόμενου φόρου της Eurobank ευθυγραμμιστεί με αυτή των άλλων τραπεζών, τότε η λογιστική αξία, όπως εκτιμούν αναλυτές, διαμορφώνεται στη ζώνη των 0,3 ευρώ. Με το δεδομένο αυτό εκτιμάται ότι η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα κυμανθεί στη ζώνη από 0,25 έως 0,35 ευρώ, με πιθανότερο ενδεχόμενο να φτάσει λίγο υψηλότερα από 0,3 ευρώ. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της Eurobank θα δικαιολογούνταν ένα discount τόσο λόγω του μεγέθους της αύξησης, αλλά και της πιο αδύναμης κεφαλαιακής βάσης της τράπεζας σε σχέση με την Alpha και την Πειραιώς.

Το μεγάλο ερώτημα είναι σε αυτό το επίπεδο τιμής ποιο θα είναι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών. Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοακίν Αλμούνια, τονιζόταν ότι θα πρέπει πρώτα να αναζητηθούν ιδιώτες επενδυτές και μόνο αν υπάρξουν αδιάθετα να τα καλύψει το ΤΧΣ. Ο κ. Αλμούνια υπογράμμιζε ότι οι όποιες αυξήσεις δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν με μεγάλο discount από την εύλογη αξία της τράπεζας. Αν η αύξηση της Eurobank πραγματοποιηθεί στη ζώνη της λογιστικής αξίας, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, τότε το ΤΧΣ θα συμμετάσχει στην αύξηση μόνον αν υπάρξουν αδιάθετα. Με μια τιμή στη ζώνη του 0,3 ευρώ, αν οι ιδιώτες καλύψουν το σύνολο των ζητούμενων κεφαλαίων, και δεν συμμετέχει το ΤΧΣ, τότε η συμμετοχή των ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank θα ανέλθει περίπου στο 75%, ενώ η συμμετοχή του Ταμείου θα συρρικνωθεί στο 35% από 95% σήμερα. Ωστόσο, αν οι ιδιώτες δεν καλύψουν το σύνολο της αύξησης και το ΤΧΣ συμμετέχει με περίπου 750 εκατ. (το 25% της έκδοσης) τότε η συμμετοχή των ιδιωτών θα διαμορφωθεί λίγο χαμηλότερα του 50% και αντίστοιχα του ΤΧΣ λίγο υψηλότερα του 50%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή