Πρωτοβουλία για την αυτάρκεια της Ευρώπης σε πρώτες ύλες

Πρωτοβουλία για την αυτάρκεια της Ευρώπης σε πρώτες ύλες

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην 7μελή ομάδα των χωρών της Ε.Ε. που έχουν αναλάβει να συντονίσουν την πρωτοβουλία για την απεξάρτησή της από πρώτες ύλες στον τομέα της μεταποίησης συγκαταλέγεται και η Ελλάδα. Τη συμμετοχή της Ελλάδας στην εν λόγω πρωτοβουλία της Ε.Ε. ανέδειξε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 4ο διεθνές συνέδριο για τους φυσικούς πόρους στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε προσφάτως στην Αθήνα, ο επικεφαλής της μονάδας ορυκτού πλούτου της Γενικής Διεύθυνσης Βιομηχανίας της Κομισιόν, Ματία Πελεγκρίνι. Η Ελλάδα μαζί με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, τη Σουηδία, την Αυστρία και την Ισπανία συντονίζουν τη «σύμπραξη κοινοπραξίας για τις πρώτες ύλες», που αποτελεί μία από τις δράσεις της Ε.Ε. στο πλαίσιο της στρατηγικής που ενέκρινε το 2008 και ανανέωσε το 2011. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πελεγκρίνι σε συνομιλία που είχε με την «Κ» στο περιθώριο του συνεδρίου, η Ελλάδα επιλέχθηκε ως χώρα συντονισμού λόγω του πλούσιου δυναμικού που διαθέτει σε ορυκτό πλούτο. «Ξέρουμε ότι υπάρχουν αποθέματα βωξίτη –που εκμεταλλεύεται ήδη– αλλά και βεβαιωμένα αποθέματα χρυσού και ψευδαργύρου, καθώς και κρίσιμων πρώτων υλών, όπως είναι οι σπάνιες γαίες», τονίζει ο κ. Πελεγκρίνι.

Η «σύμπραξη κοινοπραξίας», όπως εξηγεί ο ίδιος, θα εξετάσει θέματα που αφορούν την έρευνα, την εξόρυξη και την επεξεργασία πρώτων υλών, αλλά και τη συλλογή, την επεξεργασία και την ανακύκλωση αποβλήτων.

Συμμετέχουν ενδιαφερόμενοι φορείς από τους τομείς της διοίκησης, των πανεπιστημίων και της βιομηχανίας για τη θέσπιση ενός στρατηγικού σχεδίου εφαρμογής.

Η επιτροπή, σύμφωνα με τον κ. Πελεγκρίνι, θα παρουσιάσει την πρότασή της γι’ αυτό το σχέδιο σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, στις 21 Ιουνίου στην Αθήνα. Ο κ. Πελεγκρίνι επισημαίνει τον ρόλο της κοινωνικής αποδοχής στην έρευνα και εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στην Ευρώπη. Εχοντας γνώση των αντιδράσεων που εκφράζονται στην Ελλάδα για τέτοια project, συστήνει «εποικοδομητικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες». Καλούμενος να σχολιάσει τις αντικρουόμενες σε πολλές περιπτώσεις πολιτικές της Ε.Ε. μέσω των Διευθύνσεων Περιβάλλοντος και Βιομηχανίας σε θέματα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου, ο κ. Πελεγκρίνι τονίζει: «Προωθούμε τη συνοχή των πολιτικών σε επίπεδο περιβάλλοντος και βιομηχανίας για δραστηριότητες εξόρυξης αειφόρες και κατά τρόπο βιώσιμο. Για να κατασκευαστούν τα φωτοβολταϊκά πάνελ και οι ανεμογεννήτριες χρειάζονται πρώτες ύλες. Υπάρχει ένας φυσικός – υλικοτεχνικός σύνδεσμος μεταξύ περιβάλλοντος και βιομηχανίας. Είναι κάτι που κερδίζουν όλοι».

Ο κ. Πελεγκρίνι καλεί την Ελλάδα να συμμετάσχει στην αξιοποίηση των κονδυλίων που διατίθενται από την Ε.Ε. για την ανακύκλωση σύνθετων προϊόντων και οικοδομικών υλικών, υποβάλλοντας τις δικές της προτάσεις στο σχετικό πρόγραμμα της Ε.Ε.

Επιβραβεύει, τέλος, την ενεργή συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αθηνών σε κάποια μεγάλα προγράμματα έρευνας και καινοτομίας των πρώτων υλών που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. Ενα από αυτά είναι το Ε Urare, που αφορά τις σπάνιες γαίες και συμμετέχουν η Νορβηγία, η Σουηδία και η Γροιλανδία, με την Ελλάδα να συντονίζει το όλο εγχείρημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή