Μετά το φθινόπωρο αναμένεται η δημόσια εγγραφή της Πανγαίας

Μετά το φθινόπωρο αναμένεται η δημόσια εγγραφή της Πανγαίας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία του Οκτωβρίου του 2015, πιθανώς ακόμα και κατά το φετινό φθινόπωρο, θα πρέπει να αναμένεται η δημόσια εγγραφή των μετοχών της «Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ», της μοναδικής εν λειτουργία εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία που δεν έχει διαβεί το κατώφλι της Λ. Αθηνών μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι το κλίμα, τόσο στην αγορά ακινήτων όσο και στο Χ.Α., βαίνει διαρκώς βελτιούμενο, με αποτέλεσμα οι συνθήκες για μια δημόσια εγγραφή, ακόμα και φέτος το φθινόπωρο, να αξιολογούνται ως ευνοϊκές. Ασφαλώς, προς το παρόν δεν έχει ληφθεί κάποια σχετική απόφαση, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι αν δεν υπάρξει κάποια αρνητική οικονομική εξέλιξη, τότε είναι πιθανό η εταιρεία να διαθέσει μέρος των μετοχών της στο επενδυτικό κοινό πριν από το τέλος του χρόνου.

Πριν από τη δημόσια εγγραφή, η «Εθνική Πανγαία» σχεδιάζει να προχωρήσει στην απόκτηση σειράς ακινήτων που έχει αξιολογήσει ως επενδυτικούς στόχους, με στόχο να καταστεί ελκυστικότερη για τους επενδυτές. Για να προβεί όμως στις εν λόγω εξαγορές, αναζητεί κεφάλαια μέσω δανεισμού. Για τον λόγο αυτό, έχει ολοκληρώσει οδοιπορικό παρουσίασης σε πιστωτές και επενδυτές και η διοίκηση εξετάζει τις διαθέσιμες επιλογές χρηματοδότησης, μεταξύ των οποίων είναι και η έκδοση εταιρικών ομολόγων. Στόχος είναι η σχετική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί κατά τους πρώτους θερινούς μήνες. Αλλωστε, το περιθώριο δανειοδότησης είναι μεγάλο, δεδομένου ότι ο σημερινός δανεισμός δεν ξεπερνά τα 90 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η αξία του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της εταιρείας ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στρατηγικός στόχος της εταιρείας είναι ο διπλασιασμός του σημερινού χαρτοφυλακίου ακινήτων, ώστε να ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ αξίας, εντός των επόμενων 2-3 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το 2013, η εταιρεία ολοκλήρωσε τη διάθεση ποσοστού 66% στην επενδυτική εταιρεία Invel, με το υπόλοιπο 34% να παραμένει υπό τον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας. Στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας, αναμένεται να αξιοποιηθεί και η τεχνογνωσία της Invel στην ιταλική αγορά ακινήτων, όπου ήδη έχουν αναγνωριστεί επενδυτικοί στόχοι, στο πλαίσιο της επέκτασης του σημερινού χαρτοφυλακίου της εταιρείας «Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ», το οποίο πλέον διαμορφώνεται σε 252 ακίνητα συνολικής επιφάνειας 456.000 τ.μ. Σημειωτέον ότι το 2013, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 79,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα έσοδα από μισθώματα διαμορφώθηκαν σε 70 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 13,1% σε σχέση με το 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή