Τα ανοιχτά μέτωπα με Κομισιόν για τις κρατικές ενισχύσεις

Τα ανοιχτά μέτωπα με Κομισιόν για τις κρατικές ενισχύσεις

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτοί είναι οι φάκελοι κρατικών ενισχύσεων σε ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις. Η διαπίστωση αυτή έρχεται μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τον επίτροπο Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Χοακίν Αλμούνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για πολλά από τα ανοιχτά ζητήματα τα συμπεράσματα ήταν αρκετά ενθαρρυντικά για την ελληνική πλευρά, όπως για τις τράπεζες (Εθνική, Εurobank). Σε άλλα ζητήματα (Cosco, ΔΕΗ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ) η στάση του Ευρωπαίου αξιωματούχου ήταν ιδιαίτερα προσεκτική. Σε ό,τι αφορά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η συζήτηση δεν προχώρησε, καθώς εκκρεμεί και ο ορισμός αρμόδιου διεθνούς νομικού συμβούλου από την ελληνική πλευρά. Ωστόσο ο επίτροπος φέρεται ότι ήταν κάθετα αρνητικός στο ζήτημα της επιχειρούμενης αποκλειστικής παραχώρησης του διαδικτυακού αθλητικού στοιχηματισμού στην ΟΠΑΠ Α.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αλμούνια επέμεινε στην αναγκαιότητα-υποχρέωση προληπτικής γνωστοποίησης των όποιων ρυθμίσεων, έτσι ώστε να μην ανατραπεί η μέχρι τώρα εύθραυστη ισορροπία στις σχέσεις ΟΠΑΠ – Κομισιόν. Χωρίς να είναι σε θέση να δεσμευθεί για το αποτέλεσμα της σχετικής έρευνας των υπηρεσιών της Επιτροπής, επισήμανε ότι σε περίπτωση μη γνωστοποίησης και θέσης σε ισχύ των διατάξεων πριν από τη σχετική απόφαση, η τελευταία θα είναι μάλλον αρνητική για τον ΟΠΑΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύμβαση πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ, προβλέπεται ότι στην περίπτωση που δεν αποδοθεί το αποκλειστικό δικαίωμα στο διαδικτυακό στοίχημα, το ελληνικό Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να επιστρέψει στην Emma Delta 60 εκατ. ευρώ, από τα 632 εκατ. που έχει (έως σήμερα) καταβάλει. Μια τέτοια καταβολή, ωστόσο, μπορεί να θεωρηθεί παράνομη κρατική ενίσχυση στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδείξει ότι το τίμημα αυτό καταβλήθηκε από τον ΟΠΑΠ. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας φέρεται να βρίσκεται μεταξύ «σφύρας και άκμονος». Τον ρόλο της «σφύρας» διαδραματίζει το Μέγαρο Μαξίμου, που πιέζει για την εισαγωγή και ψήφιση στη Βουλή των ρυθμίσεων που θα ξεκαθαρίζουν το θολό τοπίο που έχει δημιουργηθεί στη συγκεκριμένη αγορά, και τον ρόλο του «άκμονα» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η τελευταία ζητεί επισταμένως από το υπουργείο να αποσαφηνίσει τον χρόνο που ανέλαβε το συγκεκριμένο δικαίωμα ο ΟΠΑΠ και το τίμημα που κατέβαλε για τον σκοπό αυτό. Η ελληνική πλευρά έχει υπομνησθεί εγγράφως από την Κομισιόν για να παράσχει τις σχετικές εξηγήσεις. Τον περασμένο Μάρτιο έλαβε τη σχετική επιστολή, χωρίς ωστόσο οι ελληνικές αρχές να έχουν δώσει τις σχετικές εξηγήσεις.

Το μήνυμα ότι θα τηρηθεί το κοινοτικό δίκαιο ο κ. Αλμούνια το έστειλε προς κάθε κατεύθυνση, μιλώντας χθες στην Αθήνα και στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ανταγωνισμού. Ο επίτροπος είπε ότι η Κομισιόν βοηθάει την ελληνική κυβέρνηση στις μεταρρυθμίσεις, αλλά παράλληλα φροντίζει αυτές να είναι σύμφωνες με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων. Στην περίπτωση των τραπεζών, ο βασικός στόχος των συζητήσεων, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, είναι να διασφαλιστεί ότι μεγάλο μέρος της βοήθειας που έχουν λάβει οι ελληνικές τράπεζες θα αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. «Θα είμαστε πολύ προσεκτικοί στις διαδικασίες κρατικών ενισχύσεων έτσι ώστε να φτάσει αυτή η βοήθεια στην πραγματική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλμούνια. Για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Αλμούνια είπε ότι οι συζητήσεις διεξάγονται για πολλές κρατικές επιχειρήσεις και υποδομές, οι οποίες στο παρελθόν έχουν λάβει ενισχύσεις και τώρα βρίσκονται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης. Ο ίδιος εκθείασε τη δημιουργία ειδικού τμήματος στο υπουργείο Οικονομικών που ασχολείται με τα θέματα κρατικών ενισχύσεων. «Σημειώνω αυτή την απόφαση. Κάνει την εφαρμογή πιο εύκολη, βοηθάει τον συντονισμό με τη (δημόσια) διοίκηση και πρέπει να παράγει έναν πιο ισορροπημένο επιμερισμό των κρατικών πόρων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή