Η αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ διασφαλίζει την παρουσία της στην τουρκική αγορά

Η αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ διασφαλίζει την παρουσία της στην τουρκική αγορά

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διατήρηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Finansbank, αλλά και την ισχυρή παρουσία της στη μεγάλη αγορά της Τουρκίας, διασφαλίζει η Εθνική Τράπεζα με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 2,5 δισ. ευρώ. Η Εθνική ξεκαθαρίζει ότι, παρά τις σχετικές πιέσεις που δέχθηκε, δεν τίθεται ζήτημα πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού μετοχών της θυγατρικής της στην Τουρκία, ενώ σε ό,τι αφορά τη διάθεση μειοψηφικού ποσοστού, που αναλυτές εκτιμούν κοντά στο 40%, αυτό θα γίνει σταδιακά και ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

Στην πραγματικότητα η διοίκηση της Εθνικής ποτέ δεν συζήτησε σοβαρά την προοπτική αποχώρησης από την τουρκική αγορά αν και δέχθηκε ισχυρές πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη του ΤΧΣ που καταψήφισαν αρχικά την αύξηση κεφαλαίου ζητούσαν την άμεση πώληση της Finansbank. Μετά την απόφαση για την αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ, και σε συνδυασμό με τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου ύψους 1,04 δισ. ευρώ από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων κ.ά. (πρόγραμμα που ήδη έχει εγκρίνει η ΤτΕ) η Εθνική θα είναι υπερκεφαλαιοποιημένη, δεδομένου μάλιστα ότι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαιακών αναγκών προέκυψε από την Τουρκία και μια εξαιρετικά συντηρητική προσέγγιση για την πορεία της οικονομίας της χώρας. Σημειώνεται ότι το stress test προέβλεπε συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας κατά 3% ετησίως, ενώ σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις διεθνών οίκων προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης άνω του 2,3% για την εφετινή χρονιά και +3,1% το 2015, ενώ ακόμα πιο αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις της World Bank (+2,4% και 3,5% αντίστοιχα).

Τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου επιβεβαιώνουν τη δυναμική πορεία της Finansbank, καθώς παρά τις προκλήσεις παρουσίασε σημαντικά κέρδη (κόντρα στις ζημίες που προέβλεπε το stress test). Δεδομένου ότι η κατάσταση στην Τουρκία έχει ήδη ομαλοποιηθεί, το πιθανότερο είναι η οικονομία της χώρας να ακολουθήσει ανοδική πορεία, κάτι που σημαίνει ότι η Finansbank όχι μόνο δεν θα επιβαρύνει με ζημίες αλλά θα συνεχίσει να αποτελεί μια σημαντική πηγή κερδοφορίας για τον όμιλο της Εθνικής. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαιακών αναγκών του stress test δεν θα επιβεβαιωθεί και η τράπεζα θα βρεθεί με υψηλότατο κεφαλαιακό απόθεμα. Σημειώνεται ότι μετά το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων (PSI) η ΕΤΕ βρέθηκε με αρνητικά κεφάλαια. Ωστόσο μετά τις ενέργειες της διοίκησης Τουρκολιά (επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση με συμμετοχή ιδιωτικού τομέα, Πανγαία, Αστέρας, μείωση λειτουργικών δαπανών, συνέργειες κ.ά.) ο όμιλος όχι μόνο κάλυψε το χαμένο έδαφος, αλλά μετά την αύξηση κεφαλαίου θα διαθέτει κεφάλαια ύψους 7 δισ.

Σήμερα οι προσφορές

«Ανοίγει» σήμερα το πρωί το βιβλίο προσφορών για την ομολογιακή έκδοση της Εθνικής Τράπεζας ύψους 750 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η μεγάλη επιστροφή της Εθνικής στη διατραπεζική αγορά θα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. Με βάση την έως τώρα ανταπόκριση των ξένων θεσμικών επενδυτών θεωρείται ότι η έκδοση θα υπερκαλυφθεί τουλάχιστον κατά 2 φορές, ενώ πηγές της ΕΤΕ εκτιμούν ότι το επιτόκιο της έκδοσης θα διαμορφωθεί κοντά στο 4,5% δηλαδή 45 μονάδες βάσης μικρότερο της πρόσφατης ομολογιακής έκδοσης του ελληνικού Δημοσίου (4,95%). Ωστόσο πολλοί αναλυτές και θεσμικοί επενδυτές εκτιμούν ότι το επιτόκιο της έκδοσης της Εθνικής θα διαμορφωθεί σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα του 4,5%. Σημειώνεται ότι η ομολογιακή έκδοση δεν συνδέεται με την αύξηση κεφαλαίου η οποία θα ακολουθήσει αμέσως μετά και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή