Με επιτόκιο χαμηλότερο του Δημοσίου το ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας

Με επιτόκιο χαμηλότερο του Δημοσίου το ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η επιστροφή της Εθνικής Τράπεζας στη διατραπεζική αγορά. Η ομολογιακή έκδοση της τράπεζας όχι μόνον πέτυχε μεγάλη υπερκάλυψη, αλλά και σημαντικά χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό που εξασφάλισε η Ελληνική Δημοκρατία λίγες ημέρες πριν.

Αναλυτικά η ομολογιακή έκδοση της Εθνικής ύψους 750 εκατ. ευρώ υπερκαλύφθηκε πάνω από τρεις φορές, καθώς οι επενδυτές προσέφεραν συνολικά κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Η απόδοση του ομολόγου κατά την έκδοση διαμορφώθηκε στο 4,50%, ενώ το τοκομερίδιο θα είναι 4,375%. Η τιμή έκδοσης του ομολόγου, το οποίο είναι 5ετούς διάρκειας, ορίστηκε στο 99,451%. Συντονιστές έκδοσης ήταν οι τράπεζες Bank of America, Merrill Lynch, Citi, Goldman Sachs, HSBC και Morgan Stanley.

Στελέχη του ομίλου δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την ανταπόκριση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και ιδιαίτερα για τους όρους και το τελικό επιτόκιο της έκδοσης. Υπογραμμίζουν ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο μια τράπεζα να αντλεί ρευστότητα με όρους καλύτερους του κράτους στο οποίο δραστηριοποιείται, γεγονός που αντανακλά την μεγάλη εμπιστοσύνη που απολαμβάνει ο Ομιλος Εθνικής Τράπεζας.

Σημειώνουν ακόμη ότι η μεγάλη επιτυχία της ομολογιακής έκδοσης αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη και για την έκβαση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα αυτή τη στιγμή έχει μεγάλο απόθεμα ρευστότητας, ωστόσο η διοίκηση της τράπεζας έκρινε σκόπιμη την ομολογιακή έκδοση αφενός για να εκμεταλλευθεί τη θετική διεθνή συγκυρία και κυρίως να διευρύνει τις πηγές χρηματοδότησής της.

Τις επόμενες ημέρες, επιτελείο της Εθνικής Τράπεζας θα πραγματοποιήσει νέα εξόρμηση –σε Ευρώπη και ΗΠΑ– αυτή τη φορά για την προώθηση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Η Goldman Sachs International και η Morgan Stanley θα είναι οι διεθνείς συντονιστές και συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης, το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει πιθανότατα την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου και θα κλείσει την Παρασκευή 9 Μαΐου το απόγευμα και βάσει της ζήτησης θα καθοριστεί η τιμή διάθεσης των μετοχών στους επενδυτές. Εν συνεχεία την επόμενη ημέρα, Σάββατο 10 Μαΐου, η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής θα συνεδριάσει για να εγκρίνει την τιμή διάθεσης των μετοχών, όπως θα προσδιοριστεί από το βιβλίο προσφορών, και την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Ετσι, πρακτικά η αύξηση κεφαλαίου θα έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου 10ημέρου του Μαΐου, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.

Σημειώνεται ότι πέραν της αύξησης κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ, η Εθνική θα εξασφαλίσει επιπλέον 1,04 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος ενεργειών που κατέθεσε στην ΤτΕ και το οποίο έγινε αποδεκτό. Με τα κεφάλαια αυτά αφενός θα καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 2,183 δισ. ευρώ όπως προσδιορίστηκαν από το stress test και παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου, ύψους 1,35 δισ. ευρώ. Το ΤΧΣ δήλωσε τη στήριξή του στην αύξηση κεφαλαίου ψηφίζοντας υπέρ της σύγκλησης Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή