Στα 0,31 ευρώ/μετοχή ανέβασε η Fairfax την προσφορά για την αύξηση της Eurobank

Στα 0,31 ευρώ/μετοχή ανέβασε η Fairfax την προσφορά για την αύξηση της Eurobank

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αύξηση της τιμής προσφοράς των στρατηγικών επενδυτών ανακοίνωσε χθες η Eurobank, επιβεβαιώνοντας έμμεσα τις πληροφορίες για το ισχυρό ενδιαφέρον των επενδυτών και την προοπτική σημαντικής υπερκάλυψης της αύξησης κεφαλαίου. Η Eurobank ανακοίνωσε ότι: «αποδέχθηκε πρόταση των επενδυτών για την αύξηση από 0,30 ευρώ σε 0,31 ευρώ της ανώτατης τιμής ανά μετοχή, στην οποία δεσμεύονται να αποκτήσουν νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Τράπεζας στο πλαίσιο της διεθνούς προσφοράς των μετοχών».

Πηγές της τράπεζας εκτιμούν ότι η επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου, συνολικού ύψους 2,86 δισ. ευρώ, θα είναι πολύ μεγάλη και προδικάζουν όχι μόνο ότι το σύνολο της αύξησης θα καλυφθεί από ιδιώτες αλλά ότι η έκδοση θα υπερκαλυφθεί.

Το εντυπωσιακότερο όλων ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη της τράπεζας, είναι η ποιότητα των επενδυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στην διαδικασία. Ισχυρό παρόν στην αύξηση δίνουν παραδοσιακά επενδυτικά σχήματα και θεσμικοί επενδυτές που επενδύουν με μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα. Μεταξύ των επενδυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή τους στην αύξηση περιλαμβάνονται οι: Pimco, BlackRock, Blackstone, Wellington, JP Morgan κ.ά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων δημιούργησαν κάποιες γκρίνιες στην Αθήνα από επενδυτές που επιθυμούσαν να διατεθεί μεγαλύτερος αριθμός μετοχών σε επενδυτές από την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι το 90% της αύξησης κεφαλαίου, που αντιστοιχεί σε κεφάλαια 2,574 δισ. ευρώ (εκ των οποίων ποσό 1,331 δισ. ευρώ θα το καλύψουν οι στρατηγικοί επενδυτές). Το υπόλοιπο 10% της αύξησης κεφαλαίου, που αντιστοιχεί σε κεφάλαια ύψους 286 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα.

Σήμερα το απόγευμα θα «κλείσει» το βιβλίο προσφορών, ενώ τα τελικά αποτελέσματα και η κατανομή των μετοχών θα ανακοινωθούν από την τράπεζα, αύριο Τετάρτη. Το εύρος τιμών για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης έχει καθοριστεί μεταξύ 0,30 και 0,33 ευρώ ανά μετοχή.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Eurobank έχει υπογράψει με ομάδα επενδυτών που αποτελείται από τους: Fairfax, Capital Research and Management, Wilbur Ross, Fidelity, Mackenzie, και Brookfield συμφωνία με την οποία δεσμεύονται να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, ως στρατηγικοί επενδυτές, με το ποσό των 1,331 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 46,5% των συνολικών κεφαλαίων της αύξησης. Από αυτούς Fairfax και Capital Research τοποθετούν τη μερίδα του λέοντος περίπου 1 δισ. ευρώ.

Την προηγούμενη εβδομάδα κλιμάκια της Eurobank βρέθηκαν σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη, καθώς και σε Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ όπου επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα.

Μετά τη χθεσινή αύξηση της τιμής προσφοράς από τους στρατηγικούς επενδυτές, είναι δεδομένο ότι η τελική τιμή θα ξεπεράσει το κατώτατο όριο του εύρους. Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης οι στρατηγικοί επενδυτές θα ελέγχουν περίπου το 30%, θεσμικοί επενδυτές και ιδιώτες το 35%, ενώ η συμμετοχή του ΤΧΣ θα περιοριστεί στο 35% από περίπου 95% σήμερα.

Ετσι η Eurobank θα είναι η πρώτη συστημική τράπεζα που θα επιστρέψει σε ιδιωτικά χέρια μετά την ανακεφαλαιοποίηση του περασμένου καλοκαιριού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή