Επτά οι «μνηστήρες» στην πρώτη φάση του διαγωνισμού πώλησης του ΑΔΜΗΕ

Επτά οι «μνηστήρες» στην πρώτη φάση του διαγωνισμού πώλησης του ΑΔΜΗΕ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον τέσσερις επενδυτές αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τρεις ακόμη υποψήφιοι εμφανίστηκαν την τελευταία εβδομάδα και ζήτησαν παράταση για να συμμετάσχουν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού που λήγει αύριο. Εκτός από τον Ιταλό Διαχειριστή (ΤΕRNA) και την κινεζική εταιρεία China State Grid Corporation (η μεγαλύτερη εταιρεία δικτύων της χώρας) δεδομένο θεωρείται το ενδιαφέρον δύο funds των ΗΠΑ. Η επιτυχής έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές με την άντληση ομολόγου αξίας 700 εκατ. ευρώ, κινητοποίησε και νέους επενδυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, την τελευταία εβδομάδα εμφανίστηκαν στη ΔΕΗ δύο ακόμη funds (ένα συνταξιοδοτικό και ένα από τον χώρο των υποδομών) αλλά και εταιρεία δικτύων εκτός Ευρώπης. Οι ενδιαφερόμενοι αναμένεται να καταθέσουν αύριο τους φακέλους τους στους συμβούλους ιδιωτικοποίησης (HSBC Bank plc και η Citigroup Global). Οσοι προεπιλεγούν θα κληθούν στη συνέχεια να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση της πρόσκλησης υποβολής δεσμευτικών προσφορών, υπογράφοντας σύμβαση εμπιστευτικότητας. Εκτιμάται ότι η δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του Ιουνίου 2014 και η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήψη όλων των απαραίτητων εγκρίσεων των αρμοδίων αρχών. Τα έσοδα από την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ όπως και αυτά από τη «Μικρή ΔΕΗ» που θα ακολουθήσει, θα πάνε εξ ολοκλήρου στη ΔΕΗ. Με βάση τη συνολική λογιστική αποτίμηση, η συνολική αξία του ΑΔΜΗΕ κυμαίνεται αυτή τη στιγμή κοντά στα 900 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι η πώληση του 66% ξεκινάει με ένα κατώφλι 600 εκατ. ευρώ.

Στρατηγικός στόχος του ΑΔΜΗΕ είναι η εξασφάλιση των απαιτούμενων κεφαλαίων για την υλοποίηση του δεκαετούς αναπτυξιακού πλάνου. Σε αυτό περιλαμβάνονται μεγάλα έργα όπως η διασύνδεση των Κυκλάδων και η διασύνδεση της Κρήτης. Χθες, πάντως, ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε την ανάθεση του τρίτου τμήματος του συνολικού έργου διασύνδεσης των Κυκλάδων προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την κατασκευή και εγκατάσταση υποσταθμών στο Λαύριο και στα νησιά Σύρο, Πάρο, Μύκονο προϋπολογισμού ύψους 42 εκατ. ευρώ, που όπως ανακοινώθηκε ανατέθηκε στην εταιρεία Alstom. Ηδη ο ΑΔΜΗΕ έχει προβεί στις αναθέσεις του έργου που αφορά τα υποβρύχια καλώδια μεταξύ των νησιών (Ελληνικά Καλώδια) και το συγκρότημα αυτόματης αντιστάθμισης στη Σύρο (ABB). Για την ολοκλήρωση της ανάθεσης, μένει η επιλογή προμηθευτή του υποβρύχιου καλωδίου Λαυρίου – Σύρου, προϋπολογισμού περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή