Πρωταθλητής στις αναλήψεις έργων πληροφορικής – τηλεπικοινωνιών ο ΟΤΕ

Πρωταθλητής στις αναλήψεις έργων πληροφορικής – τηλεπικοινωνιών ο ΟΤΕ

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΟΤΕ αναδεικνύεται πρωταθλητής στις αναλήψεις έργων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στον δημόσιο τομέα. Ο οργανισμός, σχεδόν έξι μήνες πριν από την ολοκλήρωση των νομικών δεσμεύσεων του ΕΣΠΑ και των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της «Ψηφιακής Σύγκλισης» και της «Διοικητικής Μεταρρύθμισης», έχει αναλάβει περίπου το 1/3 των έργων που έχουν προκηρυχθεί και κατακυρωθεί έως σήμερα. Συνολικά, έχουν κατακυρωθεί, στον ΟΤΕ έργα ύψους 53 εκατ. ευρώ σε σύνολο περίπου 154 εκατ.

Το ύψος των έργων που θα αναλάβει ο ΟΤΕ είναι πολύ πιθανόν ν’ αυξηθεί δραματικά, εφόσον κατακυρωθούν δύο διαγωνισμοί, οι οποίοι τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη από την Ανώνυμη Εταιρεία Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ Α.Ε.). Πρόκειται για τον διαγωνισμό του «Σύζευξις ΙΙ», προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα επέκτασης στα 500 εκατ. ευρώ, και του έργου ΣΔΙΤ για την ανάπτυξη των ευρυζωνικών υποδομών στις αγροτικές περιοχές της χώρας. Το τελευταίο είναι γνωστό ως «Rural» και έχει προϋπολογισμό 161 εκατ. ευρώ. Και στα δύο συγκεκριμένα έργα, ο ΟΤΕ έχει την πρωτοκαθεδρία των κινήσεων. Ετσι εφόσον οι διαγωνισμοί καρποφορήσουν, οι συμβάσεις του ΟΤΕ στην ΚτΠ Α.Ε. θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ., σε ένα σύνολο έργων ύψους 950 εκατ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚτΠ Α.Ε., εκτός του ΟΤΕ, σημαντική παρουσία μέχρι τώρα έχουν οι εταιρείες Space Hellas, Unisystems (όμιλος Quest), οι εταιρείες του ομίλου Intracom και πιο χαμηλά βρίσκονται οι εταιρείες του ομίλου Altec, η SingularLogic κ.ά. Oι συσχετισμοί πάντως θα αλλάξουν, καθώς υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος έργων προς κατακύρωση μέσα στους επόμενους μήνες. Στελέχη της ΚτΠ Α.Ε. αισιοδοξούν ότι οι κατακυρώσεις, από 154 εκατ. ευρώ σήμερα, θα ανέλθουν στα 950 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος του έτους. Σε αντίστοιχο ύψος θα ανέλθουν και οι νομικές δεσμεύσεις καθώς το 2014 είναι το τελευταίο έτος δημιουργίας νομικών δεσμεύσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Ουσιαστικά, η ΚτΠ Α.Ε. επιχειρεί τους τελευταίους μήνες να συμπτύξει τους χρόνους, προκειμένου να κερδηθεί το χαμένο έδαφος που υπήρξε στην έναρξη της προγραμματικής περιόδου. Πρακτικά, το χρονικό διάστημα 2007-2010 αποτέλεσε νεκρή περίοδο για τα έργα ΤΠΕ στο ΕΣΠΑ, αφού τόσο η ΚτΠ Α.Ε. όσο και οι άλλες διαχειριστικές αρχές του προγράμματος ήταν απασχολημένες με την απορρόφηση των κονδυλίων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Γ΄ ΚΠΣ). Οι προκηρύξεις έργων του ΕΣΠΑ στον τομέα των τεχνολογιών άρχισαν να βγαίνουν μόλις το 2010, με την πρώτη χρονιά να προκηρύσσονται έργα ύψους 10 εκατ. Στα επόμενα τρία χρόνια προκηρύχθηκαν έργα ύψους 400 εκατ. και μόνον στους πρώτους μήνες του έτους, λόγω «Σύζευξις ΙΙ» και «Rular», προκηρύχθηκαν έργα ύψους άνω των 500 εκατ. Ετσι, μέχρι σήμερα, από ένα σύνολο προκηρύξεων έργων συνολικού ύψους 950 εκατ., έχουν κατακυρωθεί έργα ύψους 154 εκατ. για τα οποία υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις ύψους 142 εκατ. και δαπάνες 43 εκατ. Αν στις δαπάνες αυτές, προστεθούν και περίπου 55 εκατ. που διατέθηκαν με τη μορφή των κρατικών ενισχύσεων, τότε από ένα σύνολο έργων ύψους 2 δισ. που ξεκίνησε το 2007 στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, έχουν δαπανηθεί μέχρι και τον Μάιο του 2014 μόλις… 100 εκατ. Για τους λόγους αυτούς πέρυσι, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΝ περιέκοψε τον προϋπολογισμό των έργων, οδηγώντας πόρους ύψους 500 εκατ. σε άλλα επιχειρησιακά προγράμματα.

Πάντως, ακόμη και μετά τη μετακίνηση των πόρων, είναι ιδιαίτερα πιθανό, πολλά από τα προωθούμενα έργα του ΕΣΠΑ ν’ αποτελέσουν «γέφυρα» με την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, γνωστή πλέον ως Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ). Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι, από το σύνολο των 950 εκατ. που αντιστοιχούν στα έργα που έχουν προκηρυχθεί μέχρι σήμερα, πόροι ύψους 300 εκατ. θα αναζητηθούν στη νέα προγραμματική περίοδο. Και με δεδομένο ότι η επόμενη περίοδος θα περιλάβει κονδύλια ύψους 600 εκατ. για δράσεις τεχνολογίας, συνάγεται ότι στο νέο ΣΕΣ, οι πόροι για νέα έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στη νέα επταετία, δεν θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. Σ’ αυτό το πλαίσιο, μηχανισμοί και δομές που είχαν αναπτυχθεί στο παρελθόν για την προώθηση των τεχνολογιών πληροφορικής και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) στο Δημόσιο, αναπόφευκτα θα αναγκαστούν να εκλείψουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή