Περίθαλψη για τους επαγγελματίες με ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΑΕΕ

Περίθαλψη για τους επαγγελματίες με ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΑΕΕ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά αναμένεται να πραγματοποιήσει εντός των επόμενων ημερών το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ προκειμένου να θέσει το μείζον θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία και να ζητήσει πολιτικές πρωτοβουλίες για τον απεγκλωβισμό 700.000 επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων από το ορατό ενδεχόμενο των κατασχέσεων. Χθες το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, με επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ζήτησε την αναστολή των κατασχέσεων και των δημεύσεων, ενώ προγραμματίζει συνέντευξη Τύπου για την Πέμπτη με θέμα το πώς θα διασωθεί ο ΟΑΕΕ. Η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι το πάγωμα, η κεφαλαιοποίηση των οφειλών καθώς και η μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου στο τέλος του ασφαλιστικού βίου και η ταυτόχρονη ελεύθερη επιλογή κλάσης μπορεί να ωφελήσει καθοριστικά τον ΟΑΕΕ, ανακουφίζοντας παράλληλα τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Σύμφωνα με προβολές του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, εάν υπάρξει μια ορθολογική λύση, ο προϋπολογισμός εσόδων του ΟΑΕΕ μπορεί να ενισχυθεί με το ποσό τουλάχιστον των 600 εκατ. ευρώ.

Ταυτοχρόνως χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης ανακοίνωσε στους εκπροσώπους των εμπόρων την ικανοποίηση του αιτήματός τους, μέσω υπουργικής απόφασης, για την παροχή περίθαλψης σε ενεργούς εμπόρους και λοιπούς επαγγελματίες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΑΕΕ. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι οι οφειλές να έχουν δημιουργηθεί εντός της κρίσης και ειδικότερα εντός της χρονικής περιόδου 2011-2014.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση προβλέπονται τα εξής:

• Oι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας εργασιών στη ΔΟΥ ή συνεχίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα δικαιούνται, οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη αυτών, παροχές ασθένειας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ μέχρι 28/2/15, εφόσον οι οφειλές τους αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013, χωρίς να εξετάζεται η ασφαλιστική κατάσταση του 2014 και ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος για τα ανωτέρω έτη δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.

• Για την παροχή της περίθαλψης απαιτείται η υποβολή αίτησης και η προσκόμιση αντίγραφου εκκαθαριστικού σημειώματος για τα εισοδήματα των ετών 2011, 2012 και 2013. Οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχουν τα δικαιολογητικά και προβαίνουν στη χορήγηση βεβαίωσης ασφαλιστικής ικανότητας (θεώρηση βιβλιαρίου υγείας) μέχρι 28/2/2015. Προηγουμένως πρέπει να διαπιστώσουν ότι ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος των 3 προηγούμενων ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 12.000 ευρώ και οι οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές έχουν δημιουργηθεί τα ίδια έτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή