Η ΕΤΕ ενισχύει την κεφαλαιακή της βάση με την απορρόφηση της Εθνικής Κεφαλαίου

Η ΕΤΕ ενισχύει την κεφαλαιακή της βάση με την απορρόφηση της Εθνικής Κεφαλαίου

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απορρόφηση της Εθνικής Κεφαλαίου προχωρά η Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η σχετική απόφαση έχει εγκριθεί απ’ όλα τα εταιρικά όργανα και θα υλοποιηθεί άμεσα.

Η κίνηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής αναδιοργάνωσης που υλοποιεί η διοίκηση Τουρκολιά, ενώ θα έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση στην κεφαλαιακή βάση του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Τα ίδια κεφάλαια της Εθνικής Κεφαλαίου προσεγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με αναλυτές η απορρόφηση θα έχει θετική επίδραση στον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων κατά 70 μονάδες βάσης. Ετσι από το επίπεδο του 15,4% που είχε διαμορφωθεί στο τέλος Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση της απορρόφησης της θυγατρικής, θα ξεπεράσει το 16%.

Η Εθνική Κεφαλαίου ιδρύθηκε το 1991 και δραστηριοποιείται στους τομείς διαχείριση και εκκαθάριση επιχειρήσεων, εκκαθάριση και ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων, διαχείριση – πώληση ακινήτων και καθώς και στον τομέα της αγοράς, διαχείρισης, είσπραξης επίδικων απαιτήσεων και εκποίηση χρεογράφων και άλλων αξιών. Η εταιρεία διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία και κατέχει κυρίαρχη θέση στον τομέα των εκκαθαρίσεων και έχει διορισθεί, με βάση δικαστικές αποφάσεις, ειδική εκκαθαρίστρια σημαντικών επιχειρήσεων που τέθηκαν σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Μεταξύ αυτών, η Εθνική Κεφαλαίου ορίστηκε τον Οκτώβριο του 2009 ειδική εκκαθαρίστρια των εταιρειών του ομίλου Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Η απορρόφηση της Εθνικής Κεφαλαίου εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό για τον εξορθολογισμό του ομίλου αλλά και την κεφαλαιακή θωράκιση της Εθνικής Τράπεζας. Οπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης, σύντομα η καθαρή θέση σε εποπτικούς όρους βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) θα προσεγγίσει το 18%, επίδοση που θα συγκαταλέγει την ΕΤΕ μεταξύ των τραπεζών με την ισχυρότερη κεφαλαιακή επάρκεια σε πανευρωπαϊκή βάση. Σημειώνεται ότι δύο χρόνια πριν, η Εθνική Τράπεζας βρισκόταν με αρνητική καθαρή θέση, κυρίως λόγω της επίπτωσης του «κουρέματος» των ομολόγων (PSI). Ωστόσο οι δύο αυξήσεις κεφαλαίου 1,1 δισ. ευρώ (Ιούνιος 2013) και 2,5 δισ. ευρώ που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, σε συνδυασμό με τις άλλες κινήσεις της διοίκησης (Αστέρας, Πανγαία, κ.ά.), έχουν αποκαταστήσει την κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Εξαιρετικά θετική είναι η εικόνα του ομίλου και σε επίπεδο ρευστότητας. Οπως τόνισε ο κ. Τουρκολιάς: «Παραμένουμε η μόνη τράπεζα στη χώρα με σχέση δανείων προς καταθέσεις κάτω του 100%: ο όμιλος στο 93%, η Ελλάδα στο 84%, ασφαλώς από τα καλύτερα πανευρωπαϊκά. Είναι πολύ σημαντικό ότι πλέον έχει μειωθεί η εξάρτησή μας από τη ρευστότητα του ευρωσυστήματος στο 5%, ενώ έχει μηδενιστεί η έκθεση στον κοστοβόρο μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας, γνωστό ELA. Σε αυτό το ευνοϊκότερο περιβάλλον, η ΕΤΕ εξέδωσε πενταετές ομόλογο 500 εκατ. ευρώ και είναι εντυπωσιακό ότι το διέθεσε με χαμηλότερο κόστος από το παρόμοιας διάρκειας ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή