Ταχύτερη επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα μέσω warrants

Ταχύτερη επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα μέσω warrants

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μεγάλο «παράθυρο ευκαιρίας» για την ταχύτερη επανιδιωτικοποίηση των συστημικών τραπεζών αλλά και την άμεση ανάκτηση από το Δημόσιο ενός σημαντικού τμήματος των κεφαλαίων που τοποθέτησε στις βιώσιμες τράπεζες, διαμορφώνει το εξαιρετικά θετικό επενδυτικό κλίμα που επικρατεί για την Ελλάδα λόγω της διαφαινόμενης ανάκαμψης.

Οι διοικήσεις της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας ήδη έχουν βάλει το θέμα της ενίσχυσης της ιδιωτικής συμμετοχής στην κορυφή της ατζέντας τους, ζητώντας πιο ευέλικτες τακτικές για την άμεση αξιοποίηση των warrants. Στελέχη του ΤΧΣ σημειώνουν ότι αποστολή του Ταμείου είναι η αναδιάρθρωση και εν συνεχεία επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα και όσο γρηγορότερα ολοκληρωθεί το έργο αυτό τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιτυχία του Ταμείου. Σταθερή επίσης είναι η θέση της ΤτΕ για τη σημασία της επιστροφής των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα. Η επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης των τραπεζών θα επιτρέψει την ταχύτερη ανάκτηση μέρους των 25 δισ. ευρώ που τοποθέτησε το Δημόσιο στις συστημικές τράπεζες, που σε συνδυασμό με το απόθεμα των 11 δισ. ευρώ που διατηρείται στο ΤΧΣ θα προσδώσει μεγάλη ευελιξία στην κυβέρνηση.

Η επιστροφή της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης έχει αυξήσει τη διάθεση των ξένων επενδυτών για τοποθετήσεις σε ελληνικό κίνδυνο, κάτι που δημιουργεί μια μεγάλη ευκαιρία για την άμεση ιδιωτικοποίηση των τραπεζών. Καθημερινά αναλύσεις από ισχυρούς επενδυτικούς οίκους, όπως οι Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan κ.ά. υπογραμμίζουν τις θετικές προοπτικές της Ελλάδας και ειδικά του τραπεζικού κλάδου και συστήνουν στους πελάτες τους αγορές τραπεζικών μετοχών.

Τα επιτελεία των τραπεζών εργάζονται για την υποβολή προτάσεων για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα warrants με εναλλακτικούς τρόπους, ενώ και το ΤΧΣ μελετά τις διαθέσιμες δυνατότητες προκειμένου να επιτύχει την ταχύτερη πώληση των συμμετοχών του. Σημειώνεται ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο επαρκεί και δεν απαιτείται καμία πρόσθετη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Ολες οι εναλλακτικές που εξετάζονται κινούνται γύρω από την υποβολή δημόσιων προτάσεων από το ΤΧΣ για την απόκτηση των warrants. Η πρόταση δεν θα περιλαμβάνει μετρητά, αλλά την ανταλλαγή των warrants με δωρεάν μετοχές. Δηλαδή στον κάτοχο ενός warrant -το οποίο δίνει την δυνατότητα αγοράς συγκεκριμένου αριθμού μετοχών σε προκαθορισμένη τιμή- να προσφερθεί η δυνατότητα να λάβει δωρεάν ορισμένες μετοχές και να παραιτηθεί από τις υπόλοιπες μετοχές που δικαιούται. Ετσι στην περίπτωση που 1 warrant δίνει τη δυνατότητα απόκτησης 8 μετοχών σε μια τιμή, το ΤΧΣ θα μπορούσε να δώσει για παράδειγμα 3 μετοχές δωρεάν και ο επενδυτής να παραχωρήσει τις υπόλοιπες μετοχές στο ΤΧΣ. Εν συνεχεία το ΤΧΣ θα διαθέσει τις μετοχές που θα αποκτήσει μέσω των δημόσιων προτάσεων σε ξένους και Ελληνες επενδυτές, μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών. Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες θα μπορούσαν να περάσουν άμεσα στον ιδιωτικό τομέα αντί στο τέλος του 2017 που προβλέπει το σημερινό καθεστώς των warrants.

Για να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό, ωστόσο, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η έγκριση της τρόικας και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν καθώς πρόκειται για αλλαγή του σχεδίου βοήθειας. Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δεδομένο καθώς για να πετύχει την άμεση ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, το Δημόσιο θα πρέπει να παραιτηθεί από ένα μέρος της απόδοσης που θα μπορούσε να πετύχει αν διακρατήσει τις μετοχές μέχρι το τέλος του 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή