Οι ελληνικές τράπεζες αντέχουν να απορροφήσουν ζημίες έως 15 δισ.

Οι ελληνικές τράπεζες αντέχουν να απορροφήσουν ζημίες έως 15 δισ.

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό το αυστηρό βλέμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και την ανησυχία για το ενδεχόμενο να προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες από τη νέα άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων θα κινηθούν τους επόμενους μήνες οι εγχώριες τράπεζες. Τα αποτελέσματα του stress test της ΕΚΤ θα δημοσιοποιηθούν τον προσεχή Οκτώβριο και όπως αναγνωρίζουν στελέχη τραπεζών, μέχρι τότε οι τράπεζες θα βρίσκονται σε «γκρίζα» ζώνη. Με συνολικά κεφάλαια ύψους 30 δισ. ευρώ οι τράπεζες αισιοδοξούν ότι θα απορροφήσουν τις όποιες απαιτήσεις. Οπως εκτιμούν αναλυτές, οι τράπεζες αντέχουν να απορροφήσουν ζημίες ύψους 12 δισ. ευρώ με βάση το βασικό και 15 δισ. ευρώ με το δυσμενές σενάριο χωρίς να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια. Μόνο αν οι ζημίες ξεπεράσουν τα παραπάνω κεφάλαια θα πρέπει να αναπληρωθούν.

Αν και μετά την επιτυχή πρόσφατη ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου, συνολικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ, οι εγχώριες τράπεζες είναι στο ισχυρότερο κεφαλαιακά σημείο από το ξέσπασμα της κρίσης, ωστόσο, υπάρχει διάχυτη ανησυχία για το ενδεχόμενο να προκύψουν και νέες κεφαλαιακές ανάγκες από το stress test. Επιτελικά στελέχη τραπεζών και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), αν και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προκύψουν νέες ανάγκες, εκφράζουν την εκτίμησή τους ότι αυτές θα είναι μικρές και διαχειρίσιμες. Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι οι παραδοχές και μια μακρά σειρά από τεχνικές λεπτομέρειες είναι αυτές που θα προσδιορίσουν το τελικό αποτέλεσμα και τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πόσο αυστηρή στάση θα ακολουθήσει η ΕΚΤ.

Το στρατόπεδο των απαισιόδοξων, που εκτιμά ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες θα βάλουν σε νέες περιπέτειες τις τράπεζες, επισημαίνει την πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα μπορούσαν, βάσει του δυσμενούς σεναρίου, να προκύψουν πρόσθετες απώλειες λόγω πιστωτικού κινδύνου ύψους 4 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 2 δισ. ευρώ είναι πιθανό να προκύψουν από τον τομέα της στεγαστικής πίστης. Σύμφωνα με την προσέγγιση αυτή, από το stress test της ΕΚΤ μπορεί να προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 10 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, καθώς μπορούν να καλυφθούν από το κεφαλαιακό απόθεμα ύψους 11 δισ. ευρώ που διατηρεί το ΤΧΣ. Ωστόσο, αν οι κεφαλαιακές ανάγκες καλυφθούν από το ΤΧΣ, τότε θα είχαμε διεύρυνση της συμμετοχής του δημόσιου τομέα στις τράπεζες και όλοι οι ιδιώτες μέτοχοι που συμμετείχαν στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου θα υποστούν σημαντική απομείωση. Κάτι τέτοιο θα ήταν υπεραρκετό για να αντιστραφεί το θετικό κλίμα που έχει σχηματιστεί για την εγχώρια οικονομία και τις τράπεζες.

Προς το παρόν, πάντως, οι αγορές και οι επενδυτές δεν φαίνεται να ανησυχούν. Δεν είναι μόνο οι εκθέσεις των διεθνών οίκων και τραπεζών που υπογραμμίζουν την ισχυρή κεφαλαιακή βάση και τις θετικές προοπτικές των τραπεζών, αλλά και δεκάδες ξένοι θεσμικοί που πρόσφατα τοποθέτησαν πάνω από 8 δισ. ευρώ στις τράπεζες. Ολοι οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι εκφράζουν την προτίμησή τους στην Ελλάδα από τις χώρες της περιφέρειας, ενώ δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες. Συγκεκριμένα, τονίζουν στις εκθέσεις τους ότι οι τράπεζες είναι πλέον ισχυρά κεφαλαιοποιημένες και έτοιμες να αποκαταστήσουν την κερδοφορία τους, συνεπεία της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

Παράταση για τις προνομιούχες μετοχές  

Την παράταση, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2014, των προθεσμιών που ορίζονται για τη συμμετοχή των πιστωτικών ιδρυμάτων στα μέτρα του 2008, για την ενίσχυση της οικονομίας, αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για τα μέτρα Αλογοσκούφη που αφορούν στην «Ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και άλλες διατάξεις», τα οποία υιοθετήθηκαν για την ανακούφιση του τραπεζικού συστήματος από τις επιπτώσεις της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007. Τα μέτρα αφορούν την παροχή ρευστότητας, αλλά και κεφαλαίων (προνομιούχες μετοχές) στις τράπεζες. Σημειώνεται ότι η Αlpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν προχωρήσει στην εξαγορά των προνομιούχων μετοχών που είχαν εκδώσει αποπληρώνοντας το ελληνικό Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή