Πωλήσεις θυγατρικών εκτός και μείωση προσωπικού εντός

Πωλήσεις θυγατρικών εκτός και μείωση προσωπικού εντός

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραστικό περιορισμό των δραστηριοτήτων των εγχώριων τραπεζών στο εξωτερικό αλλά και περαιτέρω μείωση καταστημάτων – προσωπικού στην ελληνική αγορά προβλέπουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο φως» στα σχέδια αναδιάρθρωσης της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς ενώ νωρίτερα είχαν εγκριθεί τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν καταθέσει η Alpha Bank (9 Ιουλίου) και η Eurobank (29 Απριλίου).

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει στην κατοχή της η «Κ», η τράπεζα θα διατηρήσει την παρουσία της στη στρατηγική αγορά της Τουρκίας -ελέγχοντας την πλειοψηφία των μετοχών της Finansbank- ωστόσο θα πρέπει να αποχωρήσει από όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης, μέχρι τον Ιούνιο του 2018 η ΕΤΕ θα πρέπει να έχει πουλήσει τις θυγατρικές της τράπεζες στην Αλβανία, τη Βουλγαρία, τα Σκόπια, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Νότιο Αφρική και τα καταστήματα που διατηρεί στην Αίγυπτο. Η ΕΤΕ θα μπορέσει ωστόσο να διατηρήσει κάποια υποκαταστήματα στην Κύπρο, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Μάλτα. Σε ό,τι αφορά τη Finansbank. η τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου που θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, ενώ η ΕΤΕ έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στην πώληση του 20% των μετοχών της Finansbank. Η Εθνική συμφώνησε ακόμα με την Κομισιόν ότι στην Ελλάδα το δίκτυο καταστημάτων θα περιοριστεί στα 550 σημεία μέχρι το τέλος του 2017, ενώ ο αριθμός εργαζομένων στην Ελλάδα θα πρέπει να περιοριστεί σε 10.695. Τέλος, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις θα πρέπει να μην ξεπερνά το 115%.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς προβλέπει ότι στο τέλος του 2017 ο αριθμός καταστημάτων του ομίλου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 870 σημεία ενώ ο αριθμός εργαζομένων θα πρέπει να περιοριστεί σε 15.350. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 115%. Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες στο εξωτερικό, το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει δραστικό περιορισμό. Μέχρι τον Ιούνιο του 2018 η Πειραιώς είτε θα πρέπει να έχει μειώσει το ενεργητικό της στο εξωτερικό στο ύψος των 3,1 δισ. ευρώ είτε θα πρέπει να πουλήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό εκτός ορισμένων (Κύπρος και Ρουμανία ή Κύπρος και Βουλγαρία ή Βουλγαρία, Αλβανία και Σερβία).

Για την υλοποίηση ανάλογων κινήσεων έχουν δεσμευτεί επίσης οι διοικήσεις της Alpha Bank και της Eurobank. Βασικός στόχος των σχεδίων αναδιάρθρωσης είναι να περιοριστεί η εξάρτηση των συστημικών τραπεζών από τη βοήθεια -τόσο σε ρευστότητα όσο και σε κεφάλαια- που απολαμβάνουν από τον δημόσιο τομέα. Με τις κινήσεις αυτές οι τράπεζες θα δημιουργήσουν πρόσθετο εσωτερικό κεφάλαιο που θα ισχυροποιήσει περαιτέρω την κεφαλαιακή τους βάση.

Σύσκεψη για τα «κόκκινα» δάνεια

Τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα επισκέφθηκε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το ακανθώδες ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, ενώ μετά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Επισκέφθηκα τον διοικητή της ΤτΕ για να τον ενημερώσω για την εργασία που γίνεται και τις σκέψεις που υπάρχουν σχετικά με τη ρύθμιση του μεγάλου ζητήματος των “κόκκινων” δανείων, για το οποίο η κεντρική τράπεζα έχει τον δικό της ξεχωριστό εποπτικό ρόλο». Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο δημιουργίας ενιαίας «κακής» τράπεζας έχει αποκλειστεί οριστικά και κάθε τράπεζα θα χειριστεί τα προβληματικά δάνεια του χαρτοφυλακίου της αξιοποιώντας τη σχετική υποδομή που έχει δημιουργηθεί. Υπενθυμίζεται ότι όλες οι συστημικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει εξειδικευμένες σχετικές διευθύνσεις και συνολικά απασχολούν πάνω από 4.000 εργαζομένους. Οι αλλαγές και οι δράσεις που θα αναληφθούν επικεντρώνονται στο νομοθετικό πλαίσιο και κυρίως στο πτωχευτικό δίκαιο, με στόχο να δοθεί η απαραίτητη ευελιξία ώστε οι τράπεζες να προχωρήσουν με ταχύτητα στις απαραίτητες κινήσεις για την αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή