Πτωτικά αναμένεται να κλείσει το 2014 για την αγορά κατεψυγμένων αλιευμάτων

Πτωτικά αναμένεται να κλείσει το 2014 για την αγορά κατεψυγμένων αλιευμάτων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μείωση 8% σε σύγκριση με το 2013 αναμένεται να κλείσει το 2014 η αγορά κατεψυγμένων αλιευμάτων, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία που έχει αρχίσει από το 2011 κι έπειτα. Κι αυτό διότι παρατηρείται σημαντική υποχώρηση της ζήτησης από τα ξενοδοχεία και την εστίαση.

Οπως επισημαίνουν επιχειρηματίες του κλάδου, τα ξενοδοχεία τα οποία παρέχουν πλήρη πακέτα διατροφής (all inclusive) προμηθεύονται κατεψυγμένα αλιεύματα σε πολύ χαμηλές τιμές και συχνά όχι επώνυμα προϊόντα. Μείωση της ζήτησης παρατηρείται και από τα εστιατόρια, καθώς οι καταναλωτές δεν δείχνουν να προτιμούν τα κατεψυγμένα αλιεύματα. Ο λόγος: διότι συχνά είναι πολύ ακριβά, καθώς δεν λείπουν οι περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες εστιατορίων τα διαθέτουν ως φρέσκα.

Αντιθέτως παρατηρείται αύξηση των πωλήσεων και μάλιστα σε διψήφια ποσοστά στα σούπερ μάρκετ για κατ’ οίκον κατανάλωση, καθώς η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος στρέφει τους καταναλωτές από τα φρέσκα στα κατεψυγμένα αλιεύματα.

Σύμφωνα με κλαδική μελέτη της Icap, η υποχώρηση της αγοράς κατεψυγμένων αλιευμάτων έχει ξεκινήσει από το 2011 με μέσο ετήσιο ρυθμό υποχώρησης 8%. Μείωση καταγράφεται και στην εγχώρια παραγωγή κατεψυγμένων επεξεργασμένων αλιευμάτων κατά 4,3% το 2013 σε σύγκριση με το 2012.

Αυξανόμενη συμμετοχή στην αγορά των κατεψυγμένων αλιευμάτων τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Σχετικά με τη διάρθρωση της αξίας της αγοράς (σε τιμές χονδρικής), εκτιμάται ότι τα μαλάκια κάλυψαν το 50% περίπου το 2013 και ακολούθησαν τα μαλακόστρακα (20%). Το 2013 οι χονδρέμποροι εκτιμάται ότι κάλυψαν το 65% της αγοράς (σε αξία) και ακολούθησαν τα σούπερ μάρκετ με ποσοστό 15% περίπου.

Από την ανάλυση του ομαδοποιημένου ισολογισμού με βάση αντιπροσωπευτικό δείγμα 17 επιχειρήσεων του κλάδου προκύπτει μείωση του ενεργητικού κατά 7,6% το 2012 σε σύγκριση με το 2011. Οι συνολικές πωλήσεις παρουσίασαν μείωση της τάξης του 15,4% το 2012 σε σχέση με το 2011. Το συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο, το δε καθαρό αποτέλεσμα (προ φόρου) των συγκεκριμένων επιχειρήσεων έλαβε και το 2012 αρνητικό πρόσημο, με τις ζημίες να διευρύνονται σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και χρηματοδοτικών αποσβέσεων περιορίστηκαν κατά 51,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή