Στα 9,6 δισ. ευρώ ο πήχυς για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις έως το 2016

Στα 9,6 δισ. ευρώ ο πήχυς για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις έως το 2016

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δέκα ψήφους «υπέρ», οκτώ «κατά» και μία ψήφο «παρών», εγκρίθηκε χθες η τοποθέτηση της νέας διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Υπέρ της τοποθέτησης του νέου προέδρου και του νέου διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου, ψήφισαν τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης, κατά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση τον κ. Σπ. Λυκούδη (ΔΗΜΑΡ) που ψήφισε «παρών».

Η νέα διοίκηση ανέλαβε άμεσα τα νέα καθήκοντα και αύριο Παρασκευή, αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά το διοικητικό συμβούλιο υπό τη νέα σύνθεσή του, με βασικό θέμα στην ατζέντα της συνεδρίασης το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς της Intralot στο πλαίσιο του διαγωνισμού της 20ετούς παραχώρησης της άδειας του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος.

Το θέμα της επικείμενης λήψης αποφάσεων από τη νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, τέθηκε χθες στην ακρόαση του νέου προέδρου και νέου διευθύνοντος συμβούλου. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στάθηκαν στο θέμα, καθώς ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Πασχάλης Μπουχώρης, έχει απασχοληθεί στο παρελθόν στις επιχειρήσεις του βασικού επιχειρηματία που διεκδικεί την άδεια του ιπποδρομιακού στοιχήματος.

Ο κ. Μπουχώρης όμως υπεραμύνθηκε του δικαιώματός του να έχει εργαστεί στη συγκεκριμένη επιχείρηση. «Η φαυλότητα υπάρχει στην Κοινωνία, όμως οι φαύλοι δεν είναι όσοι έχουν εργαστεί σε κάποιες συγκεκριμένες επιχειρήσεις». Σημείωσε ότι εργάστηκε 23 μήνες στον όμιλο Intracom, στον οποίο προσλήφθηκε εξαιτίας της εμπειρίας που απέκτησε στις ΗΠΑ και στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων. Βασικό έργο του στην Intracom, όπως ανέφερε προς τους βουλευτές, ήταν η αναδιάρθρωση των πολυεθνικών δραστηριοτήτων του ομίλου Intracom. «Λίγη επαφή είχα με τον επιχειρηματία (σ.σ. εννοεί τον κ. Σ. Κόκκαλη) και μετά την αποχώρησή μου δεν είχα καμία επαφή μαζί του», είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, όσο και οι νέοι επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, υπογράμμισαν στην αναγκαιότητα προώθησης των αποκρατικοποιήσεων. «Θα δώσουμε την απαραίτητη ώθηση για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων», ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης, εξαίροντας τα προσόντα των νέων επικεφαλής του ταμείου.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Μπουχώρης, παρόλο που παραδέχθηκε τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τις χαρακτήρισε ώς ένα βαθμό αναπόφευκτες. «Οι προσαρμογές, το να φέρνει κάποια έργα πιο μπροστά ή να πηγαίνουν κάποια έργα πιο πίσω, είναι στη φύση του πράγματος», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα, έχουν συμφωνηθεί αποκρατικοποιήσεις ύψους 5 δισ. ευρώ, από τις οποίες έχουν εισπραχθεί 3 δισ. ευρώ και ότι ο στόχος των εσόδων για το 2016 παραμένει στα 9,6 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Εμμ. Κονδύλης, έκανε λόγο για «στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις», υπογραμμίζοντας ότι η μείωση του κράτους, δεν συνιστά «ούτε πανάκεια, αλλά ούτε και ταμπού». Ερωτηθείς σχετικά με το φαινόμενο της μιας προσφοράς στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Κονδύλης το χαρακτήρισε πρόβλημα εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας. «Αν έχουμε λίγους επενδυτές και στο τέλος μένει μόνον ένας, σημαίνει ότι δεν έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των ξένων επενδυτών», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης υποσχέθηκε ότι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα ενημερώνει τακτικά τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Ωστόσο, για τα ανοικτά ζητήματα που έθεσαν χθες οι βουλευτές (ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ κ.ά.), ζήτησε πίστωση χρόνου. «Εχω μια γενική ενημέρωση, λίγο καλύτερη από τη δική σας» είπε προς τους βουλευτές, σημειώνοντας ότι μόλις ενημερωθεί κατάλληλα, θα ενημερώσει και την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή